MÜSÝAD Sanayi Ve Teknoloji Zirvesi gerçekleþti
ABONE OL

Sanayi ve teknolojinin önemli parçalarýný bir araya getiren MUST'24 alanýnda uzman konuþmacýlarýyla sanayinin yeni teknolojilerle ortaklýðýný ve yeni hamlelerini deðerlendirdi. "Sanayi için hamle yap" sloganýyla gerçekleþen zirvede, MÜSÝAD Sanayi Üretimi ve Politikalarý Komisyonu Baþkaný Abdullah Eriþ, MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr açýlýþ konuþmalarýný gerçekleþtirdi.

Bakan Kacýr, zirvede yaptýðý konuþmasýnda Türkiye'nin sanayisi, üretim, kalkýnma ve istihdamýna saðladýðý deðerler kadar, geliþtirdiði projelerle teknoloji altyapýsýna da önemli katkýlarda bulunan MÜSÝAD'ýn organize ettiði zirvenin son derece kýymetli olduðunu dile getirdi.

Bakan Kacýr, zirvenin bu yýlki temasýnýn "Sanayi için Hamle Yap" olmasýnýn MÜSÝAD'ýn Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile ayný düþüncede ve vizyonda olduðunu gösterdiðini söyledi.

Bakan Kacýr konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"2000'li yýllara adým atarken ülkemiz, üretimi sýnýrlý, iþ gücü kýsýtlý, sahip olduðu potansiyel bastýrýlmýþ, adeta kabuðuna çekilmiþ, kabiliyetleri ise sindirilmiþ bir durumdaydý. Cumhuriyetimizin ilk döneminde kýsýtlý imkanlara raðmen ülke kalkýnmasýna yönelik temeller atýlmýþ, sanayinin geliþmesine yönelik yatýrýmlar yapýlmýþtý. Fakat bu kalkýnma çabasý sonraki dönemde ivme kaybetti. Kamu eliyle gerçekleþen sanayi yatýrýmlarýndaki verimsizlikler, stratejik yatýrýmlarýn da hýzýnýn kesilmesine neden oldu. Türk özel sektörü ise uzunca bir dönem üretimi öðrense de rekabetçi üretim gücünü kazanmakta zorlandý. Yaþanan istikrarsýzlýk hâli, yatýrýmlarýn sürekliliðine ket vurdu. Nihayetinde, 'montaj sanayi' bile ancak sýnýrlý alanlara yayýlabildi."

Geçtiðimiz günlerde TUSAÞ'a olan saldýrýya da deðinen Kacýr, konuþmasýnda þu ifadelere yer verdi:

"En son, güzide kurumumuz TUSAÞ'a gerçekleþtirilen menfur saldýrý, savunma sanayimizin hasýmlarýmýzýn hedefinde olduðunu bir kez daha gösterdi. Þunu herkes bilsin ki bu hainlerin karanlýk ve alçak eylemleri bizi yolumuzdan bir an bile alýkoyamayacak. Bu çýplak gerçeklik karþýsýnda hiçbir tereddüt etmeden bir þey yapmak zorundayýz: O da Millî Teknoloji Hamlesi'dir. Bu hamleden vazgeçmemektir, namerde muhtaç olmamaktýr. Türkiye'mizin istikbalini, istiklalini kendi geliþtirdiðimiz sistemlerle muhafaza edebilmektir. Savunma sanayisindeki teknolojik baþarýlarý her alana taþýyabilmektir. Finans teknolojilerinde baðýmsýz olmaktýr. Gýda teknolojilerinde, saðlýk teknolojilerinde, tarým teknolojilerinde, enerji teknolojilerinde yerli ve millî kabiliyetlerimizi sonuna kadar geliþtirmektir. Tüm bunlarý yine vatan, millet, bayrak sevdalýsý MÜSÝAD'lýlarla ve Türkiye'nin üreten gücü sanayicilerimizle birlikte gerçekleþtireceðimize inanýyoruz."

"ÜRETÝM GÜCÜMÜZÜ BÝRLEÞTÝRMELÝYÝZ"

MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, zirvenin açýlýþýnda yaptýðý konuþmasýnda, Türk sanayisi ve teknolojisinin geliþmesi için hep birlikte çalýþýp üretim gücünün birleþtirilmesi gerektiðini dile getirdi.

Asmalý yaptýðý konuþmasýnda þu ifadelere yer verdi:

"Savunma sanayimizin göz bebeði kurumlardan biri olan TUSAÞ'a yapýlan hain terör saldýrýsýný da bir kez daha þiddetle kýnýyor, tüm halkýmýza geçmiþ olsun diyoruz. Terör saldýrýsýnda hayatýný kaybeden þehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralýlara acil þifalar diliyoruz. Biz inanýyoruz ki bu hain saldýrý savunma sanayinde emek veren, ter döken binlerce mühendis ve teknisyenimizin çalýþma azmini çok daha kamçýlayacaktýr. Sanayi üretiminde büyümenin sürdürülebilir olmasý, kendisini sürekli olarak geliþtiren ekonomilerin ortak özelliðidir. Bu minvalde Türkiye'nin kalýcý bir büyüme ve kalkýnma performansý sergileyebilmesi Türk sanayisinin üretim gücü ve kapasitesiyle doðrudan ilgilidir. Bu nedenle az olsun, benim olsun mantýðýmdan kurtularak çok büyük olsun hepimizin olsun demeli, üretim gücümüzü birleþtirmeliyiz."

OVP'de ortaya konulan hedefleri de deðerlendiren Asmalý, Türkiye'nin esnek ve geniþ imalat kapasitesine sahip olduðunu ve ekonomide yaþanan þoklarý daha hafif atlattýðýnýn altýný çizdi. Asmalý konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Bu hedef doðrultusunda imalat sanayinin, Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýlasýnýn içindeki payýnýn yüzde 10'u aþarak imalat sanayi üretimi açýsýndan dünyanýn 10 ülkesi arasýnda yer alma stratejisi, bu noktada vizyonumuzu belirleyen önemli bir kriterdir. Bu baðlamda bizlere yol gösterici özelliðe sahip olan Orta Vadeli Program'da (OVP) ortaya konan hedeflerin gerçekleþebilmesi bizler için de son derece önemlidir.

Bilhassa yapýsal sorunlardan kurtularak sanayi sektörünün rekabet gücünü arttýrmamýz yüksek katma deðerli teknoloji için ciddi bir dönüþüm yaþamamýz ve nitelikli iþ gücü sorununu süratle çözmemiz gerekmektedir. Zira ülkemizin sürdürülebilir kalkýnmasý ve küresel ekonomiye doðru entegrasyonu, teknolojik temelli, yenilikçi bir ekonomi altyapýsý ve küresel rekabet gücünün kazanýlmasýný zorunlu kýlmaktadýr. Ülkemizin bu anlamda potansiyelini güçlendirmesi ve teknolojiyle büyüyen sanayi düþüncesi hepimizin ortak idealidir."

MÜSÝAD Sanayi Üretimi ve Politikalarý Komisyonu Baþkaný Abdullah Eriþ ise yaptýðý konuþmasýnda þu sözlere yer verdi:

"Zirvemizde yalnýzca teknoloji ve sanayi sektörlerinin nasýl daha verimli bir araya getirebileceðini konuþmayacaðýz, burada ele alacaðýmýz meseleler ülkemiz açýsýndan daha hayati konularý da kapsayacaktýr. Bu yüzden biz MUST 2024'ün yalnýzca bir zerre olmayacaðýna, ayný zamanda Türkiye'nin ekonomik ve millî kalkýnmasýna dair ortak bir vizyon belirleme platformu olacaðýna da yürekten inanýyoruz. Zaten tüm çabamýz da bu yöndedir. Etkinliðimizle beraber küresel rekabette Türkiye'nin konumunu da güçlendirecek yenilikçi fikirleri ve stratejileri masaya yatýracaðýz. 'Türkiye Yüzyýlý'na emin adýmlarla ilerlerken sizlerin destekleriyle bu yolda daha güçlü adýmlar atmak istiyoruz."

MUST'24 MÜZAKERE VE PENCERE OTURUMLARIYLA DEVAM ETTÝ

MÜSÝAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi MUST'24, Pencere ve Müzakere oturumlarýyla devam etti. Nasýl Bir Gelecek? baþlýklý ilk oturumda Balsu Gýda Sanayi ve Ticaret A.Þ. Yönetim Kurulu Baþkaný Cuneyd Zapsu, konuþmalarýný gerçekleþtirdi. MUST Müzakere oturumunda ise "Sanayide Dönüþüm: Riskleri Yönet, Fýrsatlarý Yakala" konusuyla TVNet Ekonomi Þefi Semra Güney Karabaþ'ýn moderatörlüðünde Sanko Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Adil Sani Konukoðlu, Eksim Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Ebubekir Tivnikli ve Çýkrýkçýoðlu Þirketler Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Çýkrýkçýoðlu deneyimlerini aktardý.

"Geleceðe Ýþ Gücü: Sanayide Robotikleþme" baþlýklý MUST Pencere oturumda ise Altýnay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Altýnay, sanayideki robotikleþme sürecinin gelecekteki iþ gücüne etkilerinin nasýl olacaðýný, projelerinde ne gibi yollar izlediðini katýlýmcýlar ile paylaþtý. "Küresel Pazarlarda Rekabet: Sürdürülebilir Ýhracat Stratejileri" baþlýklý MUST Müzakere oturumunda ise Sürdürülebilir Ýhracat Stratejilerinin konuþulduðu oturumda, Ekonomi Gazetesi Bölgeler Koordinatörü Ömer Faruk Çiftçi moderatörlüðü üstlenirken, Uludað Otomotiv Endüstrisi Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Baran Çelik, Orka Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Süleyman Orakçýoðlu ve Çalýk Enerji CEO'su Prof. Dr. Temel Kotil; uzmanlýk alanlarýndaki deneyimlerini katýlýmcýlarla paylaþtý. Bir sonraki Pencere oturumunda ise Liderliðin Hakkýný Vermek konu baþlýðýyla Prof. Dr. Acar Baltaþ konuþmalarýný gerçekleþtirdi.

Günün son Müzakere oturumunda ise "Sanayicilerin Karþýlaþtýðý Zorluklar: Çözüm Arayýþlarý ve Gelecek Perspektifleri" baþlýklý oturumda TVNet Genel Müdür Yardýmcýsý Serhat Ýbrahimoðlu'nun moderatörlüðünde Karabük Demir Çelik Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Ýsmail Demir, Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal alanlarýndaki deneyimleri sanayi, teknoloji ve eðitim perspektifiyle yorumladý.

MÜSÝAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi (MUST'24), Sinpaþ GYO Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Avni Çelik'in tecrübe konuþmasýyla son buldu.

  • MÜSÝAD Zirvesi
  • Sanayi ve Teknoloji
  • Ýstanbul Buluþmasý