MÜSÝAD'dan yeni vergi reformu üzerine açýklama
ABONE OL

Genel Baþkanýmýz konuþmasýnýn devamýnda; "Böyle kýsa bir sürede yapýlacak deðiþiklikler neticesinde alýnacak kararlar toplumsal tepki çekebilir. Çünkü vergi, sadece ekonomik bir zorunluluk deðil, ayný zamanda toplumsal bir sözleþmedir. Bu sözleþmenin doðru anlaþýlmasý ve uygulanmasý, toplumun bütün kesimlerini etkileyen hayati bir unsurdur.

Vergi sistemi, toplumun ekonomik ve sosyal yapýsýnýn bir yansýmasýdýr. Toplumlarda vergi ödeme eðilimleri, sadece ekonomik güce deðil, ayný zamanda kültürel deðerlere de dayanýr. Birçok insan için vergi, devletle olan iliþkinin en somut göstergesidir. Bu iliþkinin saðlam temellere dayanmasý için adalet ve güvenin tesis edilmesi þarttýr.

Vergi yasalarýnýn sürekli olarak deðiþtirilmesi, toplumsal güveni zedeler. Vergi sisteminde yapýlan sürekli deðiþiklikler, mükelleflerin devletle olan iliþkilerinde belirsizlik ve güvensizlik yaratýr. Mükelleflerin sürekli deðiþen vergi politikalarý yüzünden geleceðini planlayamamasý, ekonomik belirsizlik yaratýr. Vergi yasalarýnýn sýk sýk deðiþtirilmesi yerine, toplumsal uzlaþmayla belirlenen, uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalar oluþturulmalýdýr. Bu hem vergi uyumunu artýracak hem de toplumsal güveni pekiþtirecektir." diye konuþtu.

Köklü ve sürdürülebilir bir vergi reformunun gerekliliði konusuna da deðinen Genel Baþkanýmýz, MÜSÝAD'ýn bu amaca yönelik olarak Aralýk 2023 tarihinde Ýstanbul'da kamu ve özel sektör temsilcilerinin yoðun katýlýmý ile gerçekleþtirdiði "Türkiye'de Vergi Reformu Ýhtiyacý ve Vergide Sadelik Paneli" ve Mayýs 2024 tarihinde Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi iþ birliðiyle düzenlenen "Vergi Yargýsýndaki Güncel Geliþmeler Sempozyumu" hakkýnda bilgiler verdi. Bu etkinliklerin, vergi bilincini artýrma ve vergiye olan güveni pekiþtirme amacýyla düzenlendiðini ifade etti.

MÜSÝAD olarak, vergi sisteminin sadeleþtirilmesi, vergi türlerinin azaltýlmasý, vergi tabanýnýn geniþletilmesi ve vergi oranlarýnýn düþürülmesi gibi önemli deðiþiklikler içeren bir reform yapýlmasý gerektiðini öneriyoruz. Vergi istisna, indirim ve muafiyetlerinin sýnýrlandýrýlmasý, vergi yasalarýnýn basitleþtirilmesi ve vergi idaresinin dijitalleþtirilmesi gibi adýmlarýn hýzla atýlmasý gerektiðini ifade ediyoruz.

Vergi sisteminin sadeleþtirilmesi sayesinde ekonomik ve sosyal kalkýnmanýn desteklenebileceði, vergi mükelleflerinin yükünün azaltýlacaðý ve vergi gelirlerinin artýrýlacaðý kanaatindeyiz.

MÜSÝAD olarak, vergi sistemimizin daha adil ve etkin hâle getirilmesi için toplumsal ve kültürel yapýyý göz önünde bulunduran reformlara ihtiyacýmýzýn olduðunu, hükûmetimizin, vergi politikalarýný belirlerken sadece ekonomik verileri deðil, ayný zamanda toplumsal dinamikleri de dikkate almasý gerektiðine, kayýt dýþý ile mücadelenin ancak bu þekilde baþarýya ulaþacaðýna inanýyoruz.

Acele þekilde alýnmýþ kararlarla deðil toplumsal uzlaþmayla yapýlacak olan reformlar ülkemizi adil, þeffaf ve katýlýmcý bir vergi sistemine sahip kýlacaktýr. Bu durum da ekonomik istikrarý saðlayacak ve toplumsal huzurumuzu pekiþtirecektir.

Kamuoyuna saygýyla duyurulur.

  • vergi reformu
  • MÜSÝAD
  • bakan þimþek