MÜSÝAD'ýn düzenlediði Siber Güç Türkiye 2024 zirvesi baþladý: Teknoloji altyapýmýzý daha güçlü hale getirmeliyiz
ABONE OL

MÜSÝAD'ýn düzenlediði "Siber Güç Türkiye 2024" zirvesi Ýstanbul'da baþladý. Türkiye'nin dijital savunmadaki dönüþüm stratejisinin ele alýndýðý zirvenin açýlýþý, MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkan Yardýmcýsý Hüseyin Avþar, Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi Baþkan Vekili Yusuf Tancan, TÜBÝTAK Baþkan Yardýmcýsý Ýsmail Doðan ve MÜSÝAD Dijital Dönüþüm Sektör Kurulu Baþkaný Taha Çiftci'nin katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Mahmut Asmalý, açýlýþtaki konuþmasýnda, teknolojinin sadece günlük hayata deðil ayný zamanda milli güvenliðe etkilerinin de büyük bir önem kazandýðýný belirterek, yapay zeka ve siber güvenlik konularýnýn ülkenin milli güvenliði ve geleceði için vazgeçilmez unsurlar haline geldiðini söyledi.

Türkiye'nin milli savunma alanýndaki önemli yatýrýmlarýnýn vizyoner bakýþ açýsýyla sürdürüldüðüne iþaret eden Asmalý, þunlarý kaydetti:

"Söz konusu geliþmeler ülkemiz adýna son derece önemli ve gurur verici. 2024-2028 yýllarýný kapsayan ve ülkemiz açýsýndan siber güvenlik konusunu en üst düzeyde ele alan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planý'nýn geleceðimiz açýsýndan yol gösterici olacaðýný düþünüyoruz. 7 Eylül'de Resmi Gazete'de yayýnlanan genelgenin hemen ardýndan harekete geçip, siber güvenlik ve yapay zeka meselesini hem özel sektör hem sivil toplum hem de kamuyla birlikte gündeme taþýmak ve devlet nezdinde yapýlacak çalýþmalara katký sunmak amacýyla Siber Güç Türkiye 2024 raporumuzu hazýrladýk ve bu zirveyi planladýk."

Asmalý, MÜSÝAD olarak yerli ve milli çözümler geliþtirerek Türkiye'nin siber güvenlik alanýnda güvenli ve güçlü bir konumda olmasýný hedeflediklerini aktararak, "Siber güvenlik dijital dünyadaki tüm varlýklarýmýzý, kimliklerimizi ve verilerimizi korumak için kritik bir öncelik haline gelmiþtir. Ülkemizin dijital geleceðini inþa etmek ve sürdürülebilir hale getirmek adýna öncelikli olarak teknoloji altyapýmýzý daha güçlü hale getirmeliyiz. Bunun için devletimizin rehberliðinde büyük yatýrýmlar yapmalý ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planý'na uygun bir yol haritasýyla ilerlemeliyiz. MÜSÝAD olarak bünyemizdeki 60 bine yakýn firmamýzla bu yol haritasýna en güçlü katkýyý sunmak adýna elimizden gelen çabayý gösteriyoruz, göstermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

En iyi boykotun üretmek olduðunu vurgulayan Asmalý, "ÝHA ve SÝHA'larý ürettik ve Allah'a hamdolsun hiç kimseye muhtaç olmadýk. Yetiþmiþ insan gücümüz ve her þeyi üretecek imkanýmýz var. Yeter ki biz çalýþalým, üretelim. Siber Güç Türkiye 2024'ün ülkemiz adýna verimli sonuçlar doðuracaðýna inanýyoruz." dedi.

- "SÝBER SALDIRILARIN NEREDEN GELECEÐÝ BELÝRSÝZ VE KARMAÞIK BÝR HALE DÖNÜÞTÜ"

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkan Yardýmcýsý Avþar da siber güvenliðin hayatýn hemen hemen her alanýnda karþýlarýna çýktýðýný belirterek, "Bu baðlamda gündelik yaþantýmýzda, tüm sektörlerin iþlemlerinde, iletiþim alanýnda ve sosyal medya düzeyinde hepimizin içinde bulunduðu siber uzayýn barýndýrdýðý olasý tehlikeler göz ardý edilemez bir noktaya gelmiþtir. Günümüzde dijital bileþenler insan yaþamýnýn en derin noktalarýna kadar nüfuz etmiþ durumdadýr. Bu nedenle siber saldýrýlarýn nereden geleceði artýk belirsiz ve karmaþýk bir hale dönüþmüþtür." ifadelerini kullandý.

Devletler ve kurumlar için ise siber güvenlik tehlikesinin; milli güvenlik, kamu güvenliði ve toplumsal sorunlara dönüþebilme potansiyeli taþýdýðýna iþaret eden Avþar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Sürekli deðiþen siber uzayýn yetenekleri, olumsuz yönde deðiþebilmekte, yeni siber silahlar ve yeni siber saldýrý türleri farklý tarzlarda ve içeriklerde karþýmýza çýkabilmektedir. Bu deðiþim göz önünde bulundurularak gerekli güvenlik tedbirlerin alýnmasý, yaþanmýþ siber saldýrýlardan dersler çýkarýlmasý, vatandaþlarýmýzýn ve çalýþanlarýmýzýn zarar görmemesi ve sistemde açýklar oluþturmamasý için bilinçlendirme faaliyetlerinin aralýksýz sürdürülmesi kritik önem arz etmektedir. Siber güvenlik ve yapay zeka yetenekleri gibi kritik konular günümüz savunma stratejilerinin de merkezinde yer almakta ve büyük bir önem taþýmaktadýr."

Avþar, Türkiye'nin savunmasýný küresel tehditlere karþý güvenilir kýlmak amacýyla Savunma Sanayii Baþkanlýðý olarak yoðun bir emek harcadýklarýný vurgulayarak, güvenlik güçlerinin siber tehditlere karþý savunma düzeyini artýrmak maksadýyla yerli ve özgün siber güvenlik ürünlerinin üretimine katký saðladýklarýný ve bu ürünlerin kullanýmýný artýrmak için çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.

- "DÜNYA ÜZERÝNDE ÞU AN YAÞANAN ÇATIÞMALARIN HEPSÝNÝN BÝRER SÝBER BOYUTU DA VAR"

Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi Baþkan Vekili Tancan da yenilikçi teknolojilerin meydana getirdiði dönüþümün hayatýn her alanýný yeniden þekillendirdiðini aktararak, "Siber uzayda insan hayatýný zorlayan geliþmeler yaþanýyor. Siber uzay, mesafeden baðýmsýz olarak minimum uzmanlýk, teçhizat ve maliyetle, geleneksel silahlarýn oluþturduðu etkiye benzer tahribatlarýn oluþturulabildiði bir ortama dönüþtü. Otomatize saldýrý araçlarýyla, uzman olmayan insanlar bile kolayca birer siber askere dönüþebiliyor. Artýk ilk merminin siber uzaydan atýldýðý yeni nesil savaþlar dönemindeyiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Sistemlerin dijital ortama taþýnmasýyla birlikte terörün de siber ortama taþýndýðýný ve kritik altyapýlarý hedef haline getirdiðini anlatan Tancan, þu ifadeleri kullandý:

"Dünya üzerinde þu an yaþanan çatýþmalarýn hepsinin birer siber boyutu da var. Bu alanda kullanýlan silah çeþitliliði oldukça fazla. Sahte içerikler ve dezenformasyonla etki oluþturmak ve kamuoyunu yönlendirmek bunlarýn baþýnda geliyor. Sosyal medya kamuoyunu þekillendirici bir güç olarak da kullanýlýyor. Fiziksel silahlarla, siber unsurlarýn birlikte kurgulandýðý saldýrý senaryolarýna yakýn zamanda hep birlikte þahit olduk. Ýlk nesil siber tehditler ile yeni nesil tehditler kýyas bile edilemeyecek düzeyde farklý. Siber alan artýk savaþlarýn gidiþatýný deðiþtirebilecek bir potansiyele sahip."

Tancan, çoðu ülkenin, siber savaþýn hem taarruz hem de savunma boyutuyla ilgili çeþitli yasa, politika ve stratejiler oluþturduðuna deðinerek, "Toplumsal düzenin korunmasý ve milli güvenliðin saðlanmasý bakýmýndan siber uzay yeni bir egemenlik alaný haline gelmiþ durumda. Bu alanda egemenliði saðlanmasý ise o alanda sahip olduðunuz güce baðlý." dedi.

- "ÝÞBÝRLÝKLERÝ SAYESÝNDE SÝBER GÜVENLÝÐÝMÝZÝ SAÐLAMA KONUSUNDA DAHA KAPSAMLI ÇÖZÜMLER ÜRETEBÝLÝRÝZ"

TÜBÝTAK Baþkan Yardýmcýsý Doðan da Milli Teknoloji Hamlesi doðrultusunda yürüttükleri çalýþmalarla Türkiye'nin tam baðýmsýz bir þekilde teknolojik kabiliyetleri geliþtirmesini ve ulusal güvenliðini saðlamasýný hedeflediklerini dile getirdi.

Ýçinde bulunulan dijital çaðda bilgi ve verinin korunmasýnýn ulusal güvenliðin merkezinde yer aldýðýný anlatan Doðan, "Teknolojik yenilikler, toplumlarýn refahýný artýrýrken ayný zamanda yeni tehditleri ve riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu noktada TÜBÝTAK olarak üstlendiðimiz misyonun bilinciyle hareket ediyor, siber güvenlik alanýnda stratejik önceliklendirme çalýþmalarýna odaklanýyoruz." diye konuþtu.

Doðan, TÜBÝTAK BÝLGEM Siber Güvenlik Enstitüsünün, Türkiye'nin siber güvenlik ekosisteminin güçlü bir parçasý olarak milli ve yerli çözümler geliþtirmek için çalýþmalarýný sürdürdüðünü belirterek, "Bu çabalar sadece bugünün tehditlerini bertaraf etmeyi deðil gelecekte ortaya çýkabilecek tehditleri de öngörerek gerekli önlemleri almayý hedeflemektedir. Siber güvenlikteki önceliklendirme çalýþmalarý farklý paydaþlar arasýnda güçlü bir iþbirliðini zorunlu kýlmaktadýr. Kamu kurumlarý, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluþlarýyla yapýlan iþbirlikleri sayesinde siber güvenliðimizi saðlama konusunda daha kapsamlý ve etkili çözümler üretebiliriz." dedi.

- "YERLÝ SÝBER GÜVENLÝK ÜRÜNLERÝNÝ YAYGINLAÞTIRMAK ÖNEM TAÞIYOR"

Taha Çiftci de MÜSÝAD Dijital Dönüþüm Sektör Kurulu olarak baþlangýçta Yerli Yazýlým ve Siber Güç Türkiye Çalýþtayý'ný gerçekleþtirdiklerini ifade ederek, bu çalýþtayýn ardýndan Yerli Yazýlým ve Siber Güç Türkiye Çalýþtay Raporu'nun yayýmlandýðýný söyledi.

Türkiye'nin sýnýrlarýnýn karada, denizde, havada nasýl önemliyse siber alanda da o derece kýymet arz ettiðini anlatan Çiftci, "Bunu kýymetli yetkililerimiz 'siber vatan' diye isimlendiriyorlar. Siber vatanýmýzý korumak için gerekli tüm aksiyon planlarýna uymak ve bu planlarýmýzý oluþturmak için de kamuyla özel sektörün kas kuvvetlerini artýrarak birlikte aksiyon planý oluþturmamýz gerekiyor. Yerli yazýlým ekosistemini güçlendirerek daha iyi bir aksiyon planý oluþturulabilir." diye konuþtu.

Çiftci, ABD merkezli bir þirketin yaptýðý yazýlým güncellemesinin tüm dünyada kritik sektörleri etkilediðini aktararak, bu noktada yerli siber güvenlik ürünlerini yaygýnlaþtýrmanýn önem taþýdýðýný dile getirdi.

Türkiye'nin giriþimci sorunu olmadýðýna dikkati çeken Çiftci, "Ürünleþme ve markalaþma sorunu noktasýnda desteðe ihtiyacý var. MÜSÝAD Dijital olarak Giriþimcilik, Ürünleþme ve Markalaþma Zirvesi'ni icra ettik. Þimdi ise Siber Güç Türkiye zirvesiyle 18 giriþimimize yer verdik." ifadesini kullandý.

Konuþmalarýn ardýndan katýlýmcý kurum temsilcilerine Mahmut Asmalý tarafýndan günün anýsýna hediye takdim edildi.

Zirve kapsamýnda "Siber Güvenlik: Dijital Dünyanýn Savunma Hattý" ve "Yapay Zeka Savaþlarý" oturumlarý da yapýlacak. Siber güvenlik ve yapay zeka alanýndaki giriþimlerin de sunumlar yapacaðý zirvede, giriþimci ve yatýrýmcý buluþmalarý masa görüþmeleri de gerçekleþtirilecek.

  • MÜSÝAD
  • Siber Güç Türkiye 2024
  • Mahmut Asmalý