Mustafa Yýlmaz: EPDK olarak tehlikenin farkýndayýz
ABONE OL

Yýlmaz, EPDK'nin düzenlediði "Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Konferansý"nýn açýlýþýnda, özellikle Türkiye gibi enerji geçiþ noktalarýnda stratejik konumda bulunan ülkeler için siber güvenliðin hayati bir öneme sahip olduðunu söyledi.

Kurumun 2012'de enerji sektörünün "Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekibi" (SOME) olarak görevlendirildiðini ifade eden Yýlmaz, "Elbette bu görev, bizim sadece sektörümüze karþý deðil, devletimize ve milletimize olan sorumluluðumuzu da arttýrmaktadýr. Geçmiþte basit amaçlar ve üst düzey yetkinlikte kiþiler tarafýndan yapýlabilen siber saldýrýlar artýk devletler düzeyinde de yapýlmaktadýr. Cumhurbaþkanýmýzýn bu alanda iþaret ettiði gibi akýllý sistemlerle yapýlan saldýrýlarý püskürtmenin yolu daha akýllý sistemleri geliþtirmek ve kullanmaktýr. Biz de EPDK olarak tehlikenin farkýndayýz. Kendimize güveniyoruz. Daha akýllý sistemler geliþtirmek ve daha etkin önlemler almak için gereken adýmlarý ivedilikle atýyoruz, atmaya da devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Yýlmaz, siber güvenlikte baþarýlý olmanýn yolunun daima yerlilik ilkesine öncelik vermekten geçtiðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Veri güvenliðimizi yabancý çözümlerle saðlamaya çalýþmanýn bizler için ne kadar büyük bir risk olduðu aþikardýr. Daha güvenli yazýlým teknolojileri geliþtirilmesi için mutlak surette ilgili kurumlarla iþbirliðine gidilmeli, yazýlým geliþtirme ve test etme aþamalarýnda üniversitelerimizden ve genç beyinlerimizden mutlak surette faydalanýlmalýdýr. Bu nedenle AR-GE çalýþmalarýmýzda milli ve yerli yazýlým baþlýðý açýlarak veri ve sistem güvenliðinin saðlanmasý ve dýþarýdan gelebilecek tehditlere karþý ülkemizin enerji alanýnda korunmasý için dýþa olan baðýmlýlýðýmýzýn azaltýlmasý da saðlanacaktýr."

- "SEKTÖRDEKÝ 238 BÝLÝÞÝM UZMANIYLA SÝBER GÜVENLÝK SÝMÜLASYONLARI YAPTIK"

Yýlmaz, önceliklerinin sektör temsilcileriyle güçlü iletiþim kurmak ve hýzla geliþen siber güvenlikte geri kalmamak olduðunu belirterek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Elektrik, doðal gaz ve petrol sektörlerinden katýlýmcýlar ile 24-25 Mayýs 2022'de yine kurumumuzda bir etkinlik gerçekleþtirdik. Bu etkinlikte sektörün biliþim alanýnda çalýþan 238 ismiyle siber güvenlik simülasyonlarý yapýlarak yetkinlikleri geliþtirildi. Üzerinde çalýþtýðýmýz ve ilk etkinliðimizin geri bildirimleriyle olgunlaþtýrdýðýmýz 'Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliði' ile de sektör oyuncularýnýn kritiklik, olgunluk, ve hedef seviyeleri tespit edilerek deðiþen siber tehditlere karþý önlem almalarý ve sürekli geliþmelerini saðlamalarýný hedefliyoruz."

Sektör ile daha yapacak çok iþin olduðunun bilincinde olduklarýný vurgulayan Yýlmaz, "Eminiz ki gerek yüce Meclisimizin ihtiyaç duyduðumuz hallerde siber güvenlik alanýnda yapacaðý yasal düzenlemelerle gerek bakanlýðýmýzýn bu alanda bize verdiði destekle ve elbette sektörümüzün de gayretleriyle enerji sektörümüz daima emin ellerde olacaktýr." ifadelerini kullandý.