NATO yýllardýr deðiþmeyen tercihini deðiþtirdi! Türk þirketi rakibinin koltuðuna oturdu
ABONE OL

Türk teknoloji þirketi CTech, NATO'nun askeri uydu haberleþme altyapýsýnýn korunmasýna yönelik ihaleyi, bu görevi yýllardýr tek kaynak olarak yerine getiren üreticiye karþý kazandý.

Savunma, güvenlik, havacýlýk, uzay, telekomünikasyon ve yayýncýlýk alanlarýnda güvenli haberleþme çözümleri sunan CTech, NATO Haberleþme ve Bilgi Sistemleri Ajansý (NCIA) tarafýndan Uydu Haberleþme Ýletim Hizmetleri Yetenek Paketi kapsamýnda açýlan Uydu Haberleþmesi Yer Sistemlerinin Elektronik Karýþtýrmaya Dayanýklý Sistem (EPMS) Ýhalesi'ni kazandý.

Sistemin önceki sürümlerini deðiþtirmeyi amaçlayan, yeni nesil elektronik karýþtýrmaya dayanýklý çözüm arayýþý için CTech tarafýndan geliþtirilen SecureARX ürünü tercih edildi. SecureARX, ilgili standardizasyon anlaþmasýna göre ve ilave yetenekleriyle NATO'nun uydu yer sistemlerine kritik sabit veya taþýnabilir istasyon ve platformlar olarak kapsamlý bir þekilde entegre edilecek ve NATO'nun uydu haberleþme operasyonlarýnýn kesintisiz devamlýlýðý saðlanacak.

CTech Genel Müdürü Cüneyd Fýrat, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, savunma, havacýlýk, uzay gibi alanlarda güvenli haberleþme ya da haberleþmenin güvenliðinin saðlamak için çeþitli seviyelerde tedbirler geliþtirdiklerini söyledi.

2006 yýlýnda Türk Silahlý Kuvvetleri için elektronik karýþtýrmaya dayanýklý güvenli uydu haberleþme modemi AR-GE çalýþmasýna baþladýklarýný ve ilk teslimat 2011'de yaptýklarýný, bu alandaki çalýþmalarýnýn halen sürdüðünü dile getiren Fýrat, uzun yýllardan bu yana elektronik karýþtýrmaya dayanýklý ve güvenli uydu terminallerinin ihtiyaçlarý baþarýyla karþýladýðýný belirtti.

Uydu haberleþmesinde bu hizmeti saðlamanýn oldukça zor olduðuna dikkati çeken Fýrat, daha sonra NATO standartlarýna uyumlu hale getirip, NATO'nun bu alandaki ihtiyaçlarýný uzun soluklu olarak takip ettiklerini kaydetti.

- "UZUN YILLARIN MEYVESÝ"

NATO'nun bu sistemleri uzun yýllardýr kullandýðýna iþaret eden Fýrat, þöyle konuþtu:

"Zor bir teknoloji olmasý dolayýsýyla NATO ülkelerinde bu teknoloji ve ürünleri saðlayabilecek sadece bir alternatif vardý. Dolayýsýyla NATO tek kaynak olarak bir Avrupalý firmadan bunu uzun yýllardýr tedarik ediyordu. Bizim ikinci bir alternatif olarak çýkýyor olmamýz NATO nezdinde çok dikkate alýndý. NATO da bu iþleri tabana yaymak istiyor. Fakat bir yerleþiklik, alýþkanlýk var. Bizim için hiç kolay olmadý. 2017'de baþlayan bir süreç var. Ýlk aþamada NATO yetkilileri CTech'i anlamaya çalýþtýlar. Teknik inceleme süreci 1-1,5 yýl kadar sürdü. Ýkinci aþamada NATO yetkilileri bizi ziyarete geldi. Bunu NATO'ya saðlayan oldukça uluslararasý bir þirket, çok bilinen bir þirket, NATO'nun en büyük tedarikçisi. CTech o zaman bu alanda yeni görünür olan bir þirketti. O da çok olumlu geçti. NATO'nun karar alma süreçleri uzun, çeþitli komisyonlar var. Bu komisyonlardan nihayetinde bu kabiliyetin sadece Türkiye ve Fransa'da olduðu ve ihalenin iki ülkeye davetli yapýlacaðý kararý alýndý. Bu bizim için çok önemli bir kilometre taþýydý. Haziran 2023'te ihalenin koþullarý yayýnlandý.

Türkiye'de bu kabiliyete sahip sadece CTech var. Ocak 2024'te teklifimizi verdik. Ýlk kez bir NATO teklifi verdik ve bu süreci yaþadýk. Çýtasý çok yüksek, çok þey öðrendik. Tüm ekip arkadaþlarýma teþekkür ediyorum, çok güzel bir çalýþma yaptýlar. Türkiye'de revize teklif imkanlarý vardýr, NATO'da revize teklif imkaný yok. 670 sayfalýk doküman hazýrlandý. Kuyumcu terazisiyle tartýlarak bunlar yazýldý. Deðerlendirme süreci 8 ay sürdü. Bunlarýn hepsinden geçtik. Fiyat koþullarýmýz daha makul gözüktüðü için bizim teknik zarfýmýz açýldý. Teknik deðerlendirmeler yaklaþýk 5 ay sürdü. Aðustos ayýnýn baþlarýnda nihai karar öncesi bir heyet daha geldi. Her aþamada çok sýnandýk ama iddialý olduðumuz için özgüvenimiz de iyiydi. Arkadaþlarýmýz bu sýnamalarý çok güzel geçti. Sonrasýnda seçildiðimiz haberini aldýk, çok sevindik. Uzun yýllarýn bir meyvesidir. Kýsa süre önce sözleþme imzalarý tamamlandý ve bu iþe baþladýk."

TÜRK ÞÝRKETÝ RAKÝBÝNÝN KOLTUÐUNA OTURDU

Bu ürünün Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ve TÜBÝTAK'ýn katkýlarý, Türk Silahlý Kuvvetlerinin güveni ve öncülüðüyle bu noktaya geldiðini vurgulayan Fýrat, "Oldukça büyük bir rakibin yýllardýr oturduðu bir koltuða CTech, çok önemli bir üründe NATO nezdinde böyle bir sýnamayý geçerek oturmuþ oldu. Çok mutluyuz. Ýnþallah bu çalýþmayý güzel þekilde tamamlayacaðýz." dedi.

Son yýllarda yurt dýþýna açýlýmý yoðunlaþtýrdýklarý dile getiren Fýrat, Leonardo'nun hava araçlarýnda uydu sistemlerinin kullanýlmasýna yönelik tedarikçi olduklarýný, uydu sistemlerinin 4 ülkede aktif kullanýldýðýný, bunlara yenilerinin katýlacaðýný belirtti.

Takip ettikleri yeni fýrsatlarda kayda deðer aday olarak öne çýktýklarýný ifade eden Fýrat, NATO tarafýndan tercih edilmenin de bu süreci olumlu etkileyeceðini vurguladý.

Fýrat, "NATO dünyanýn her yeri için çok güçlü bir referans. Bu süreç daha olgunlaþýrken fýrsat gördüðümüz bazý kullanýcýlar bize NATO'daki durumumuzu sordular. Bu çalýþmamýzýn dünyaya açýlma evresindeki CTech için çok önemli referans olacaðýný deðerlendiriyoruz. Bunun sinyallerini almaya baþladýk." diye konuþtu.

NATO'nun Türkiye ve CTech'ten gelen bir ürünü kullanýyor olmasýnýn birlikte çalýþabilirlik ve güven açýsýndan diðer NATO ülkelerine önemli bir alternatif oluþturacaðýna iþaret eden. Fýrat, "Sadece bir ürün satmadýk. Bir müþteri, kullanýcý, paydaþ kazandýk. Gerek NATO, gerek diðer kullanýcý ve paydaþlar nezdinde diðer ürün ve teknolojilerimizi de sunuyor olacaðýz. Bizim için hem teknolojik hem ticari olarak çok önemli bir çarpan etkisi oluþturacak." dedi.

- "ÜLKEMÝZÝN NATO VE DÜNYAYA VEREBÝLECEÐÝ ÇOK SAYIDA ÜRÜN VE TEKNOLOJÝ VAR"

Cüneyt Fýrat, ihalenin büyüklüðü ve kapsamýna iliþkin, "Onlarca milyon dolarlýk bir iþten bahsediyoruz. Yüzlerce adet ürün teslim edilecek." deðerlendirmesini yaptý.

Her bir iþte kendilerini geliþtirdiklerini dile getiren Fýrat, "Teslim edeceðimiz ürün NATO'nun istediði bazý özellikleri de içeren, mevcut üründen farklýlaþtýrýlmýþ, ihracat versiyonu dediðimiz nitelikte bir ürün. Bizim açýmýzdan yeni bir sürüm olacak. Birçok bilgi birikimimiz burada kullanýlýyor. NATO'nun muhtelif istasyonlarýna bunlar kurulacak. Ýþin yaklaþýk 3 yýllýk bir süresi var." dedi.

Güzel bir baþlangýç yaptýklarýný aktaran Fýrat, sözlerini þöyle tamamladý:

"NATO yetkililerinden de çok pozitif karþýlama gördük. Onlar da bu alanda yeni bir oyuncunun NATO'ya kazandýrýlmasýndan mutlular, bu da güzel. Türkiye'de NATO konusu çok konuþuluyor, devletimiz NATO'da daha fazla Türk firmasýnýn çözüm üretmesi için teþvik ediyor. Bu iþ, bu konuda baþarýlý örneklerden biri olacak. NATO usullerine odaklanarak ülkemizin NATO ve dünyaya verebileceði çok sayýda ürün ve teknoloji var. Öncesinde biraz çekiniyorduk, bugün artýk tecrübe sahibiyiz. NATO'nun her türlü iþine CTech sahip olduðu ürün ve teknolojilerle teklif verebiliriz. Gözümüz bu konuda pek. Yolumuza inanç ve gayretle devam edeceðiz. Ýç denizlerden açýk denizlere, okyanuslara açýlmaya baþladýk. Bütün hal, ahval ve birikimimizle buna hazýr olmalýyýz. Kendimizi bu þekilde hem motive etmemiz hem de geliþtirmemiz gerekiyor."