Neredeyse kimse bilmiyor! Kilosu 250 TL'den satýlýyor
ABONE OL

Toroslar ilçesine baðlý Yüksekoluk Mahallesi'nde 3 yýl önce üretimine baþlanan 'aronya' meyvesi, hasat edilmeye baþlandý. 7 dönüm araziye ekilen aronyadan yaklaþýk 800 kilo verim elde edilirken, bahçede kilosu 250 TL'den alýcý buluyor. Mersin'de vinç kiralama firmasýnda muhasebe müdürü olarak çalýþan Tuðba Hayýrlýoðlu (40) da ürünlerini hasat etmenin sevincini yaþýyor.

'TADI ÇOK FARKLI, FARKLI BÝR AROMASI VAR'

Aronya meyvesini bir arkadaþýnýn tavsiyesi ile arazisine ektiðini belirten Hayýrlýoðlu, "Babamdan bana kalan 7 dönümlük arazinin tamamýna aronya meyvesi ektim. Ýki yýlý devirdik, üçüncü yýlýmýza giriyoruz. Hasadýmýzý aldýk, ürün çok güzel, herhangi bir sýkýntý yok. Tadý çok farklý, biraz ayvaya benziyor, farklý bir aromasý var. Aronya farklý sektörlerde kullanýlýyor, faydasý oldukça fazla. Antioksidan deðeri diðer meyvelere göre 4 kat daha fazla. Ýlaç sanayide kullanýlýyor. Buzdolabýnda uygun koþulda 4 ay kalabiliyor" dedi.

'NEREDEYSE KÝMSE BÝLMÝYOR'

Aronyanýn yeteri kadar bilinmediðini de söyleyen Hayýrlýoðlu, "Polonya'da çok fazla yetiþtiriliyor. Dünyaya ihracat yapýyorlar, özellikle ilaç firmalarýna ihracat yapýyorlar. Ama bizim ülkemizde ve Mersin'de neredeyse kimse bilmiyor. Pazar sorunu çözülürse, üretici için de getirisi yüksek bir meyve" diye konuþtu.