Nokia'dan Türkiye kararý!
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakan Yardýmcýsý Ömer Fatih Sayan, Nokia'nýn Türk teknoloji þirketi Karel ile Türkiye'de 4.5G ve 5G baz istasyonlarýný üretecek olmasýna iliþkin, "5G'ye mümkün olan en yüksek yerlilik ve millilikle geçeceðimizin sözünü vermiþtik, bu anlamda çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz." dedi.

Nokia ve Karel, 4.5G ve 5G baz istasyonlarýný Türkiye'de üretmek için iþ birliðine giderken, buna iliþkin üretim hattýnýn açýlýþ töreni, Karel'in Ankara'daki fabrikasýnda gerçekleþti. Yerel operatörlerin ihtiyaçlarý için üretilecek mobil baz istasyonlarýnda ilk sevkiyatýn kýsa süre içinde baþlamasý öngörülüyor.

Sayan, iki þirketin iþ birliðiyle, Türkiye'de kullanýcý odaklý yaklaþýmdan üretim odaklý yaklaþýma geçiþin güzel bir örneðine þahitlik ettiklerini aktararak, Türkiye'nin pek çok alanda cazibe merkezi konumunda olduðuna iþaret etti.

Nokia ve Karel iþ birliði ile radyo ekipmanlarýnýn Türkiye'de üretilmesi için bir üretim hattýnýn devreye alýndýðýný bildiren Sayan, "Türkiye'de doðup büyüyen Karel, adeta Türkiye'nin Nokia'sý konumunda..." dedi.

Sayan, Nokia'nýn da Türkiye'ye en iyi þekilde katký saðlamak için çalýþtýðýna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Kazan-kazan ilkesi ile her iki þirketin de birbirlerinin yetenek ve imkanlarýndan faydalanacaðý bu iþ birliðini gerek yurt içi gerekse yurt dýþý pazarlara yönelik önemli bir adým olarak görüyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi ekseninde de yerli ve milli üretim yeteneðimizin geliþtirilmesine katký saðlayacak bu tesisin hayýrlara vesile olmasýný diliyorum. 5G'ye mümkün olan en yüksek yerlilik ve millilikle geçeceðimizin sözünü vermiþtik, bu anlamda çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz."

2015'te yapýlan 4.5G ihalesinde yerlilik þartý getirdiklerini anýmsatan Sayan, global þirketlerin bu zorunluluk doðrultusunda yerli þirketlerle çalýþmalarýnýn meyvelerinin toplandýðýný, bakanlýðýn Ar-Ge fonundan da destek saðlayarak mümkün olan en yüksek yerlilik oraný ile 5G'ye geçeceklerini dile getirdi.

Sayan, Türkiye'de üretilen ekipmanlara yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesinin de önemine dikkati çekerek, þöyle konuþtu:

"Ülkemize bu ürünün ileri sürümlerini geliþtirme kabiliyeti kazandýrýlmasý hedefini de göz önünde bulundurmalýyýz. Hedefimiz, söz konusu cihazlarýn üretimi için gerekli tüm teknolojiye sahip olarak, dýþarýya baðýmlý olmaksýzýn gerektiðinde tamamen yerli imkanlarla bu cihazý tasarlayabilme, geliþtirebilme, ürünleþtirebilme ve hatta ihraç edebilme yeteneðine sahip olunmasý. Ben buradaki iþ birliðinden, bu sonuçlarýn da elde edileceðine ve bunu da önümüzdeki yýllarda göreceðimize inandýðýmý ifade etmek istiyorum. Üretim hattýnýn geliþtirilmesine ilave olarak 5G ve ötesi haberleþme teknolojilerini de inþa edebilecek nitelikte bilgi ve tecrübe akýþý olmasýný diliyorum."

- "5G ÜRÜNLERÝNÝ DE KAPSAYACAK"

Nokia Türkiye Ülke Müdürü Özgür Erzincan da Karel ve Nokia olarak mobil teknolojilere iliþkin ürünleri yerli olarak üretme kararý aldýklarýný belirterek, "Nokia'nýn 5G'yi de destekleyen 4,5G baz istasyonlarýný yerli olarak Türkiye'de Karel tesislerinde üretmeye baþladýk. Ülkemizde 5G'nin frekans ve yetkilendirme çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan bu üretim 5G ürünlerini kapsayacak þekilde geniþletilecek." ifadelerini kullandý.

Ýþ birliði kapsamýnda 80 kiþilik yeni istihdam saðlandýðýný ve iki þirketin baþlangýç olarak 100 milyon liralýk yatýrýma imza attýklarýný anlatan kaydeden, þunlarý kaydetti:

"Ýlk fazla üretim planýna almýþ olduðumuz 9 üründen 3'ünün test üretimleri tamamlandý. Elde edilen kalite seviyesi beklentilerin çok üzerinde. Elektronik bileþenlerin Karel tesislerinde dizilmesiyle üretilen elektronik kartlardan oluþan modüllerden bahsediyoruz. Bunlar, oldukça yüksek yoðunluklu ve teknolojili kartlar. Test üretimi tamamlanan 3 modülün yerli malý belgesi alýndý. Nokia'nýn yerli baz istasyonlarý modül ve tamamlanmýþ ürün bazýnda yerli ürün sertifikasýna sahip olacak. Bu yýlýn 3. çeyreðinde test üretimini tamamlamayý planladýðýmýz kalan bölümlerde de yerli üretim belgesi almayý planlýyoruz."

Erzincan, burada baþlayan üretimi þu anda Türk Telekom için gerçekleþtirdiklerini belirterek, 5G Türkiye'de olmadýðý için bu tesisten kýsa sürede ihracata baþlamayý da öngördüklerini anlattý. Erzincan, kendilerine gereken fýrsatlarýn saðlanmasý halinde 5 yýlda 1 milyar dolarý aþan ihracat seviyesine ulaþmak istediklerini sözlerine ekledi.

Karel Yönetim Kurulu Baþkaný Sinan Tunaoðlu da tesiste yýlda yaklaþýk 17 milyon elektronik kart ve kutu üretimi yaptýklarýný dile getirerek, "Türkiye'nin en yüksek üretim kapasitesine sahip 3. elektronik fabrikasý" olduklarýný anlattý.

Tunaoðlu, yüksek kapasite dolayýsýyla 30 bin metrekarelik yeni bir yer aldýklarýný ve üretimlerini yeni fabrikalarýnda sürdüreceklerini söyledi.

Konuþmalarýn ardýndan Sayan ve beraberindekiler tesiste incelemelerde bulunuldu.

  • Nokia
  • Karel
  • baz istasyonu
  • Ömer Fatih Sayan