Nurettin Canikli açıkladı: Kampanyalı satışa 3 aylık sınır
ABONE OL
Canikli, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'a ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Perakende sektörünün çok fazla tarafı bulunduğunu ifade eden Canikli, sosyal hayatı bu kadar yakından ilgilendiren bir alanla ilgili bugüne kadar düzenleme yapılmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi.
 
Milli gelirin yüzde 15'ini perakende ticaret alanının oluşturduğunu kaydeden Canikli, sektörün 2 milyon civarında istihdam kapasitesi bulunduğunu dile getirdi.
 
Kanunla getirilen düzenlemelerin iki ana kategoride sınıflandırılabileceğini anlatan Canikli, "Bunlardan bir tanesi bu alanın kurallara bağlanması. Yani içinde alışveriş merkezi, zincir mağazalar dahil bütün perakende ticaretle uğraşan mağazaların bulunduğu alanın kurallara bağlanması" diye konuştu.
 
Canikli, ikinci unsurun ise son 15-20 yılda perakende ticaretin formatının ve işleyiş biçiminin değişmesiyle nispeten zayıf konuma düşen esnaf ve sanatkarın desteklenmesi olduğunu belirtti.
 
Küçük işletmelerinin alacakları 30 gün içinde ödenecek
 
Kanunun getirdiği yenilikler hakkında bilgi veren Canikli, büyük mağazalara mal veren küçük işletmelerin mağduriyetlerini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapıldığını söyledi.
 
Canikli, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalara 30 günden daha az sürede bozulabilen mallar satan küçük işletmelerin alacaklarının ödenme süresinin bu ürünlerin teslim tarihinden itibaren 30 günü geçemeyeceğini dile getirdi.
 
Perakende işletmelerde rafı bulunan üreticilerden ya da kiracılardan farklı isimler altında ücretler alındığını kaydeden Canikli, "Bunlar kuralsız ve keyfi olarak... Mağaza açılışı ve tadilatı adı altında, ciro açığı adı altında ya da banka ve kredi katılım bedeli gibi önceden öngörülmeyen sonradan üreticilere, tedarikçilere yüklenen bir takım ödemeler söz konusuydu. Artık hiçbir şekilde bunlar tedarikçiden ve üreticiden alınamayacak" dedi. Bu düzenlemenin istisnası bulunduğunu kaydeden Canikli, uygulama doğrudan ürünün satışını artırıcı mahiyette ise ve bu ispat edilebiliyorsa bu durumda söz konusu ücretlerin alınabileceğini ifade etti.
 
Kampanyalı satışın süresi 3 ayı geçemeyecek
 
Küçük işletmelerin markalaşmalarına yönelik düzenlemeler de yapıldığını bildiren Canikli, bugüne kadar alışveriş merkezleri ve zincir mağazaların kendi adına ürettirdikleri malların üzerinde, üreticinin ad, unvan ve bilgilerinin yer almadığına işaret etti.
 
Artık bu tür ürünlerin ambalajlarında üreten firmanın kimlik bilgilerinin de yer alacağını bildiren Canikli, uygulamanın üreticilere, ilave ücret ödemeden, kendilerini tanıtmalarını sağlayacağını söyledi.
 
Kampanyalı satışlara ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Canikli, başı ve sonu belli olmayan, fiyat ya da kalite bilgileri noktasında tüketiciyi aldatma özelliği bulunabilecek şekilde düzenlenen kampanyaların esnafın satışlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
 
Kampanyalı satışlara sınırlama getirdiklerini belirten Canikli, "Tasfiye halinde 6 ay, diğer hallerde 3 ayı geçemeyecek yani 3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacak. Kampanyaların başı, sonu belli olacak. Başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan bir kampanyalı satış kesinlikle bundan sonra yapılamayacak" dedi.
 
Canikli, alışveriş festivallerinin kamu niteliği olan meslek kuruluşlarınca yapılması halinde, kuruluşların bütçelerinin yüzde 5'inden fazlasını bu işler için tahsis edemeyeceklerini ifade etti.