Ocak ayýnda Türkiye'ye 910 milyon dolarlýk UDY giriþi
ABONE OL

Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açýklanmasýnýn ardýndan Rakamlarla Uluslararasý Doðrudan Yatýrýmlar Bültenini yayýmladý.

Buna göre, ocakta Türkiye'ye giren toplam UDY miktarý yüzde 20 artýþla 910 milyon dolar oldu. Yatýrým sermayesi giriþleriyle 399 milyon dolar, yabancý uyruklulara gayrimenkul satýþý yoluyla 415 milyon dolar, borçlanma araçlarý vasýtasýyla 102 milyon dolarlýk giriþ kaydedildi. Yatýrým tasfiyelerinin 6 milyon dolar deðerinde aþaðý yönde etkilemesiyle, toplam UDY giriþi 910 milyon dolar olarak gerçekleþti.

Ocak ayýnda çekilen UDY, ayný ay içerisindeki cari açýðýn yüzde 36'sýna karþýlýk geldi. 2002 yýlýndan itibaren deðerlendirildiðinde ise Türkiye'ye gerçekleþen kümülatif UDY giriþleri 264 milyar dolarý aþtý.

- EN FAZLA YATIRIM ABD'DEN GELDÝ

Ocak ayýnda 399 milyon dolar olarak gerçekleþen yatýrým sermayesi giriþleri arasýnda baþý çeken sektör 167 milyon dolarla (yüzde 42) madencilik ve taþ ocakçýlýðý oldu. Toptan ve perakende ticaret ise yüksek performansýný sürdürerek yatýrým sermayesi giriþlerinin yüzde 15'ini çekti.

Yýlýn ilk ayýnda Türkiye'nin çektiði UDY'de en yüksek payý yüzde 44 ile ABD alýrken, onu yüzde 17 ile Almanya, yüzde 12 ile Birleþik Krallýk izledi. Avrupa Birliði (AB-27) ülkelerinin aldýðý toplam pay yüzde 27 oldu.