Ekonomik Kalkýnma ve Ýþ Birliði Örgütü'nün (OECD) açýkladýðý yýlýn ilk çeyreðine iliþkin öncü ekonomik büyüme verilerine göre, G20 ülkelerindeki ekonomik büyüme bir önceki çeyrekteki yüzde 0,7'ye göre hafif yükseldi.
G20 ekonomileri bu yýlýn ilk çeyreðinde bir önceki çeyreðe göre ortalama yüzde 0,9 büyüdü.
Ekonomik performansýn itici gücü, Çin ve Hindistan ekonomilerindeki büyüme oldu. Çin, Hindistan, Türkiye, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Endonezya, G20'nin genelinden daha yüksek büyüme kaydetti.
Türkiye yüzde 2,4 ile G20 ülkeleri arasýnda en yüksek ekonomik büyümenin görüldüðü ülke olurken, Türkiye'yi yüzde 1,9 ile Hindistan ve yüzde 1,6 ile Çin, yüzde 1,4 ile Suudi Arabistan, yüzde 1,3 ile Güney Kore ve yüzde 1,2 ile Endonezya takip etti.
Suudi Arabistan'da ekonomi geçen yýlýn son çeyreðindeki yüzde 0,6 daralmanýn ardýndan bu yýlýn ilk çeyreðinde toparlandý.
Çin, Güney Kore ve Türkiye'de ekonomik büyüme geçen yýlýn son çeyreðine göre artarken, Hindistan ve Endonezya'da hafif düþtü.
ABD ekonomisi bu yýlýn ilk çeyreðinde yüzde 0,3 büyüdü ve bu oran bir önceki çeyrekteki yüzde 0,8 büyümeye göre yavaþlamaya iþaret etti.
Japonya'da ekonomi yüzde 0,5 ve Güney Afrika'da yüzde 0,1 daraldý. Brezilya, Ýngiltere ve Almanya, 2023'ün son çeyreðindeki daralmanýn ardýndan, bu yýlýn ilk çeyreðinde ekonomik toparlanmanýn görüldüðü ülkeler oldu.
G20 ülkelerinde ekonomik büyüme bu yýlýn ilk çeyreðinde yýllýk bazda ise yüzde 3,3 olarak hesaplandý. G20 ülkeleri arasýnda Hindistan bu dönemde yüzde 8,4 ile yýllýk bazda en yüksek ekonomik büyümenin görüldüðü ülke olurken, Türkiye yüzde 7,4 ile bu ülkeyi takip etti.
Suudi Arabistan ekonomisi bu yýlýn ilk çeyreðinde yýllýk bazda yüzde 1,5 küçüldü ve G20 ülkeleri arasýndaki en yüksek daralmanýn görüldüðü ülke oldu.