Dünya bankacýlýk devleri Türk varlýklara yatýrým yapýyor. Citi raporunda "TL cazip" derken, Bank of Amerika "getirisi en yüksek para" ilan etti. Merkez Bankasý ise dün attýðý adýmla TL mevduatý daha cazip hale getirdi.
Haziran ayýndan bu yana ekonomide atýlan adýmlar Türk Lirasý (TL) varlýklarý cazip hale getirince dünya bankacýlýk devleri yönünü Türk varlýklarýna yöneldi. Nisan sonunda dolara karþý TL önerisinde bulunan ABD bankacýlýk devi Citi ile daha önceki raporunda dolara yýl sonu için 38 lira fiyat biçen Amerikan bankacýlýk devi Bank of Amerika (BofA) hem Türk Lirasý'ný tavsiye etti hem de TL için çaðrý yaptý.
YÜZDE 9.4 REEL GETÝRÝ
Mikhail Liluashvili ve David Hauner'in de aralarýnda olduðu BofA analistlerinin hazýrladýðý raporda, yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sýký parasal koþullar ve rezervlerdeki artýþa dikkat çekilerek Türk Lirasý'nda uzun pozisyon tavsiyesinde bulunuldu. "TL forward iþlemleri üzerinden uzun pozisyondayýz" denilen raporda "geliþmekte olan piyasalarda TL'nin en yüksek carry-oynaklýk oranýna sahip olduðu, hatta bazý büyük piyasalara kýyasla da görece yüksek olduðu" belirtildi. Raporda "Dolarýn sabit kalmasý halinde Türk Lirasý 3 aylýk yüzde 9.4'e kadar beklenen getiri sunuyor" denildi.
RÖNESANS ANI
Citi Research ise dünkü raporunda Türkiye'de politika normalleþmesinin yatýrýmcýlarýn Türk varlýklarýna olan ilgisini artýrdýðýna dikkat çekerek, "Türk piyasalarý rönesans anýnýn eþiðinde" yorumunu yaptý. Dünya devlerinin pozitif raporlarý TL varlýklarý cazip hale getirirken yabancý yatýrýmcýnýn carry trade hamleleri de hýzlanýyor. Dolarla borçlanýp TL varlýklara yatýrým yapmak olan "carry-trade" iþlemleri için Türkiye adres gösterilince sadece yabancýnýn mayýs ayýndaki tahvil alýmý 5 milyar dolara yaklaþtý.
MERKEZ MAYISI PAS GEÇTÝ TL'YE DESTEK ADIMI ATTI
Merkez Bankasý, nisan ayýnda olduðu gibi faizi beklentilere paralel yüzde 50'de sabit býraktý. Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit býrakýlacaðý yönündeydi. Toplantý sonrasý likidite fazlasýyla ilgili ilave tedbirler alýnacaðý duyuruldu. Duyurunun hemen ardýnda da TL mevduat ve KKM'de zorunlu karþýlýk oranlarý artýrýldý. Likidite fazlalýðý nedeniyle piyasa faizi Merkez Bankasý'nýn yüzde 50'lik politika faizinin altýnda kalmýþtý.
Kýsa vadeli TL mevduat için zorunlu karþýlýk oraný yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sýfýrdan yüzde 8'e çýkarýldý. Kýsa vadeli Kur Korumalý Mevduat'ta (KKM) zorunlu karþýlýk oraný yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseldi. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak.
Ekonomistler atýlan adýmlarýn TL varlýklara destek vereceðini söylerken ABD'li finans ajansý Bloomberg, "Merkez Bankasý'nýn daha uzun süre bu oranlarda kalmasý, yerel varlýklara yabancý giriþini sürdürmenin anahtarý olacak" ifadelerine yer verildi. Reuters ise "Yýl sonuna kadar faiz indirimi beklenmiyor" ifadeleri kullanýldý.