''Ortak Alfabe''den sonra ''Ortak harita''
ABONE OL

TDT Haritacýlýk Kurumlarý Baþkanlarý 1'inci Toplantýsý, teþkilata üye ve gözlemci ülkelerin haritacýlýk kurumlarýnýn baþkanlarý ve beraberindeki heyetleri, ülke askeri ataþelerinin katýlýmýyla Ankara'da bir otelde gerçekleþtiriliyor.

Ankara'da 2 gün sürecek toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Milli Savunma Bakan Yardýmcý Þuay Alpay, coðrafya bilgisi ve haritalarýn, tarih boyunca büyük bir öneme sahip olduðunu belirtti.

Alpay, "Atalarýmýz, tarihte güçlü devletler kurup geniþ topraklarda hakimiyet saðlarken, haritalarý yalnýzca stratejik bir yönetim aracý olarak kullanmakla kalmamýþ, ayný zamanda askeri harekatlarýn planlanmasýnda ve uygulanmasýnda da haritalardan büyük ölçüde faydalanmýþlardýr." dedi.

Türkiye'deki haritacýlýk çalýþmalarýnýn 129 yýl önce modern anlamda bir teþkilata kavuþturulduðunu hatýrlatan Alpay, bugün harita teþkilatýnýn, sahip olduðu teknik imkan ve kabiliyetleri, modern altyapýsýyla haritacýlýk alanýnda emsalleri arasýnda seçkin bir konuma sahip olduðunu dile getirdi.

Alpay, dünyada yaþanan kritik geliþmelerin, TDT çatýsý altýnda birleþmenin ne kadar önemli olduðunu bir kez daha ortaya koyduðuna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Türk Devletleri Teþkilatýnýn birçok alanda iþbirliði sergilemesi sayesinde, binlerce yýldýr medeniyetin beþiði olan Türk coðrafyasý, Türk dünyasý yeniden bir çekim merkezi haline gelmiþtir. Sayýn devlet baþkanlarýmýzýn bu konuda ortaya koyduklarý stratejik vizyon ve kararlýlýk, özellikle her yýl düzenlenen devlet baþkanlarý zirvesinde uzlaþmaya vardýklarý yeni uzlaþma alanlarý, Türk dünyasýnýn birlikteliðini ve gücünü giderek daha da pekiþtirmektedir."

Bakan Yardýmcýsý Alpay, bu çerçevede teþkilatýn kurumsal yapýsýný ve iliþkiler aðýný güçlendirecek, iþbirliði ve dayanýþmayý derinleþtirecek adýmlar atýlmasýna yönelik faaliyetler icra ettiklerini, bu toplantýnýn da bunun önemli örneklerinden biri olduðunu söyledi.

Coðrafi alandaki faaliyetlerin ülkeler açýsýndan stratejik bir öneme sahip olduðuna iþaret eden Alpay, "Biz de bu bilinçle çalýþmalarýmýzý, artan bir gayret ve çaðýn icap ettirdiði teknolojik imkanlardan faydalanmak suretiyle sürdürmekteyiz." diye konuþtu.

Teknolojinin son süratle geliþip dönüþmesi, harita, coðrafi bilginin üretimi ve sunumundaki baþ döndürücü geliþmelerin, ülkelerin birlikte çalýþabilirliðine olan gereksinimini artýrdýðýný aktaran Alpay, TDT'nin, bunun bilincinde olarak mevcut dayanýþma alanlarýna bir yenisini daha eklemek amacýyla bugün önemli bir adýmý attýðýný söyledi.

Þuay Alpay, þunlarý kaydetti:

"Bu çerçevede, 'Haritacýlýk Çalýþma Grubu'nun kurulmasýyla hedeflerimiz, üye ülkeler arasýnda harita üretimine yönelik tecrübe aktarýmý, karþýlýklý eðitim ve danýþmanlýk hizmetlerinin verilmesi, müþterek harita üretim süreçleri için standartlar oluþturulmasý, TDT bünyesinde ele alýnan projelerde ihtiyaç duyulan haritalarýn üretilmesi ve hazýrlanmasý, haritacýlýða ve coðrafi veri tabanlarýna iliþkin ortak projelerin hayata geçirilmesi, kurumlarýn ürettiði verilerin ve haritalarýn karþýlýklý deðiþiminin saðlanmasýdýr."

TDT'nin siyasi veya ekonomik çýkar birlikteliðinin ötesinde büyük bir kardeþliðin birlikteliði olduðuna vurgu yapan Alpay, "Bu çerçevede, Türkiye'nin milli haritacýlýk kurumu olan Harita Genel Müdürlüðümüz de köklü tecrübesiyle tüm birikimini Türk Devletleri Teþkilatý üyesi ülkelere saðlamaktan ve ayný þekilde Türk Devletleri Teþkilatý üyesi ülkelerin haritacýlýk alanýndaki birikimlerinden, çaba ve tecrübelerinden yararlanmaktan büyük onur duyacaktýr." ifadelerini kullandý.

- "BU ÖZEL PLATFORMUN KÖPRÜ VAZÝFESÝ GÖRECEÐÝNE ÝNANIYORUM"

TDT Genel Sekreter Yardýmcýsý Sadi Jafarov ise Türk devletleri arasýndaki iþbirliðini, 30'dan fazla önemli konuda pekiþtirme çabalarýný kararlýlýkla sürdürdüklerini söyledi.

Bugünkü toplantýnýn, hem askeri hem de sivil harita kurumlarýnýn temsilcilerini bir araya getirdiðini belirten Jafarov, "Bu özel platformun, kardeþ ülkelerimiz arasýndaki iþbirliðinin geliþtirilmesinde önemli bir köprü vazifesi göreceðine yürekten inanýyorum." dedi.

Jafarov, toplantýnýn ve sonuçlarýnýn, Türk Devletleri arasýnda tarihi bir köprü kurarak, bu alanda gelecekte verimli bir iþbirliðine vesile olacaðýna yürekten inandýðýný dile getirdi.

- "ORTAK TÜRK DÜNYASI HARÝTASI ÜRETÝLMESÝNÝ HEDEFLÝYORUZ"

Milli Savunma Bakanlýðý Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp de TDT çatýsý altýnda yürütülen çalýþmalara, haritacýlýk alanýnda iþbirliðini içeren yeni bir alaný eklemenin önemli bir eksikliði gidereceðinin deðerlendirildiðini kaydetti.

Tümgeneral Alp, þöyle konuþtu:

"Bu kapsamda, temelini yüz yüze yaptýðýmýz bu toplantý vesilesiyle, birlikte atacaðýmýz 'Haritacýlýk Çalýþma Grubu' ile üye ülkeler arasýnda harita üretimine yönelik teknoloji transferi, tecrübe aktarýmý, karþýlýklý eðitim ve danýþmanlýk hizmeti verilebilmesini, haritacýlýðýn jeodezi, fotogrametri, kartografya, uzaktan algýlama, sayýsal haritacýlýk, mobil uygulamalar ve benzeri konularda ikili, çoklu ortak projelerin hayata geçirilmesini, müþterek harita üretim süreçleri için standartlarýn oluþturulmasýný, birçok konuda faaliyet gösteren TDT bünyesinde ele alýnan projeler için ihtiyaç duyulan haritalarýn ortaklaþa hazýrlanmasýný, Ortak Türk Alfabesi gibi çalýþma grubu tarafýndan, 'Ortak Türk Dünyasý Haritasý' üretilmesini hedefliyoruz."

Konuþmalarýn ardýndan haritacýlýk alanýnda Türkiye'de faaliyet gösteren kurumlarýn ve firmalarýn bulunduðu stantlarýn açýlýþý yapýldý. Milli Savunma Bakan Yardýmcýsý Þuay Alpay ve beraberindekiler, stantlarý gezerek bilgi aldý.

- HEDEF "TDT HARÝTACILIK ÇALIÞMA GRUBU" KURULMASI

Toplantýlar sonunda, harita üretimine iliþkin tecrübe aktarýmý ile karþýlýklý eðitim ve danýþmanlýk hizmetlerinin verilmesi, müþterek harita üretim süreçleri için standartlarýn oluþturulmasýna yönelik görüþlerin tespit edilmesi, sayýsal haritacýlýk uygulamalarýna yönelik iþbirliði alanlarýnýn belirlenmesi, TDT'nin ihtiyaç duyacaðý haritalarýn hazýrlanmasý, ürettiði verilerin ve haritalarýn karþýlýklý deðiþimi hususlarýný içeren deklarasyonun imzalanmasý planlanýyor.

Takip ve koordinasyonu saðlamak amacýyla, yýlda en az bir kez TDT Sekretaryasý koordinasyonunda toplantýlar düzenlenecek.

Ýngilizce dilinde tek bir orijinal nüsha hazýrlanmasý öngörülen deklarasyon ile haritacýlýk alanýnda çok taraflý çalýþmalar yürütmek amacýyla TDT'nin sivil ve askeri harita kurumlarýnýn temsilcilerinden oluþan uzman ve teknik düzeyde "TDT Haritacýlýk Çalýþma Grubu" kurulmasý hedefleniyor.