Ortak basýn toplantýsýnda açýkladý! Vucic: Cumhurbaþkaný Erdoðan bize ev ödevi verdi
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Vucic, Sýrbistan'ýn baþkenti Belgrad'daki Sýrbistan Sarayý'ndaki baþ baþa görüþme ve Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Dördüncü Toplantýsý ile anlaþmalarýn imza töreninin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyaretinin ikili iliþkilerin güçlenmesine daha da katký saðlayacaðýný aktaran Vucic, Erdoðan ile birçok konuyu ele aldýklarýný söyledi.

Vucic, iki ülkenin Avrupa Birliði (AB) üyelik süreçlerini de deðerlendirdiklerine iþaret ederek "Her zaman Erdoðan'dan öðrendiðim çok þey oluyor. Görüþmelerimizin Sýrbistan ve Sýrp halkýna da fayda saðlayacaðýný düþünüyorum." diye konuþtu.

Ýki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilerin oldukça iyi olduðuna ve ticaret hacminin son birkaç yýlda 7 kat artýðýna dikkati çeken Vucic, "Erdoðan bizlere 5 milyar avroluk bir hedef koydu. Sayýn Cumhurbaþkaný Erdoðan, bize ev ödevi verdi. Yýlýn ilk 8 ayýnda 2 milyar avroyu aþtýk. Yani hedefin yarýsýna geldik. Yýlý da yaklaþýk 2,6 milyar avroyla kapatacaðýmýz kanaatindeyim." ifadelerini kullandý.

Vucic, "Türkiye dostane iliþkiler kurmaya önem verdiðimiz bir ülke. Bu hem siyasi hem ekonomik hem Avrasya düzeyinde önemli, küresel ölçekte de önemli." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE, BALKANLAR'DA EN BÜYÜK GÜCE VE ROLE SAHÝP ÜLKE"

Türkiye ile güçlü siyasi ve ekonomik iliþkiler geliþtirmek istediklerini söyleyen Vucic, "Bizim için önemli olan ve iliþkilerimizi daha derinleþtireceðini düþündüðümüz anlaþma ve niyetimiz, Erdoðan'ýn da söylediði bizim de istediðimiz, savunma alanýnda daha yakýn iþbirliði kurmak. Bu baðlamda önümüzdeki dönemde adýmlar atacaðýz." dedi.

Vucic, "Türkiye vatandaþlarýnýn ve halkýnýn çýkarýna göre baðýmsýz, kontrollü bir ülkeye liderlik eden Erdoðan'ýn siyasi konumunu son derece takdir ediyoruz." diye konuþtu.

Erdoðan'ýn en yakýn zamanda tekrar Sýrbistan'ý ziyaret etmesini temenni eden Vucic, "Türkiye, Balkanlar'da en büyük güce ve role sahip ülke. Dolayýsýyla barýþ ve istikrar süreçlerinde Türkiye'nin desteðini bekliyoruz." dedi.

Vucic, "Cumhurbaþkaný Erdoðan, Balkanlar'daki sorunlarý çok iyi anlýyor ve her zaman diyaloðun sorunlarýn tek çözüm yolu olduðunu söylüyor." ifadesini kullandý.

- "(ERDOÐAN) AÝLEMDEN BÝRÝ HASTA OLSA HEMEN ARAR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ayný zamanda çok iyi bir dost olduðunu aktaran Vucic, "Ailemden biri hasta olsa hemen arar. Böyle düþünceli insanlar çok nadirdir. Benim hayatýmda ise yok denecek kadar azlar." diye konuþtu.

Vucic, "(Cumhurbaþkaný) Erdoðan gelmeden önce Türkiye'nin nasýl göründüðüne bakýn. Ülkesinin görünüþünü deðiþtirdi. Bugün Türkiye, dünyanýn en modern ülkelerinden biri." dedi.

Türkiye'nin Sýrbistan'daki en önemli yatýrýmcýlardan olduðuna iþaret eden Vucic, iki ülkenin savunma iþbirliði alanýnda çok büyük bir iþbirliði potansiyeli olduðunu vurguladý.

  • Sýrbistan Türkiye iliþkileri
  • Dýþ ticaret hacmi
  • Cumhurbaþkaný Erdoðan