''Ortak Türk Alfabesi''nde uzlaþma saðlandý! Türk Dünyasýnda tarihi karar
ABONE OL

Merkezi, Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da bulunan Türk Akademisinden yapýlan açýklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu iþbirliðinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de Türk Dünyasý Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantýsýnýn yapýldýðý bildirildi.

Açýklamada, TDT üyesi ülkelerden oluþan Türk Dünyasý Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katýldýðý toplantýnýn baþarýyla tamamlandýðýna iþaret edilerek, "Toplantýnýn temel amacý, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yýllýk faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine iliþkin çalýþmalarý sonuçlandýrmaktý." ifadeleri kullanýldý.

Toplantýda ilk olarak 1991'de bilim insanlarý tarafýndan önerilen Latin tabanlý Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlý þekilde gözden geçirildiði ve komisyon üyelerinin bu alfabe projesinde geliþtirilmesi gereken hususlara iliþkin gerekli tespitleri yaptýklarý vurgulanan açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Bu özverili çalýþmanýn sonucunda, 34 harften oluþan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaþýldý. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklý fonemleri temsil etmektedir."

Açýklamada, toplantýnýn baþarýyla sonuçlanmasýnýn tarihi bir önem taþýdýðýna dikkat çekilerek "Ortak Türk Alfabesi'nin geliþtirilmesi, Türk halklarý arasýnda karþýlýklý anlayýþ ve iþbirliðini teþvik ederken, onlarýn dil mirasýný da korumaktadýr." deðerlendirmesinde bulunuldu.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki deðerli katkýlarýndan dolayý Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teþekkür edilen açýklamada, "Ýlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanmasýný etkin þekilde desteklemeye davet edilmektedir." ifadesine yer verildi.

  • Türk Dünyasý
  • Ortak Türk Alfabesi
  • harf