Oruç Reis Somali yolunda... Süveyþ Kanalý'ný geçti
ABONE OL

Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X'te, 5 Ekim'de Ýstanbul Boðazý'ndan Somali'deki yeni görev yerine uðurlanan Oruç Reis'e iliþkin "Oruç Reis sismik araþtýrma gemimiz, beraberindeki destek gemileri ve Deniz Kuvvetlerimize baðlý fýrkateynlerle Süveyþ Kanalý'ný geçerek Somali'ye doðru güvenle ilerliyor." paylaþýmýnda bulundu.

- ORUÇ REÝS SOMALÝ AÇIKLARINDA DOÐAL GAZ VE PETROL ÝÇÝN VERÝ TOPLAYACAK

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis, Akdeniz, Süveyþ Kanalý ve Kýzýldeniz rotasý üzerinden Somali açýklarýna ulaþacak. Ekim sonuna doðru Somali açýklarýnda olmasý planlanan gemi, ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan 2 fýrkateynin yaný sýra Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat ediyor.

Oruç Reis, Somali açýklarýndaki 3 ruhsat sahasýnda ilk defa üç boyutlu sismik çalýþma icra edecek. Yaklaþýk 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sýrasýnda Oruç Reis hem doðal gaz hem de petrol için veri toplayacak.

Toplanan veriler Ankara'da analiz edildikten sonra sonuçlara baðlý olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalýþmalarýna baþlanacak.