Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis Araþtýrma Gemisi Ýstanbul Boðazý'ndan geçerek Somali'ye hareket etti.
Oruç Reis, Akdeniz, Süveyþ Kanalý ve Kýzýldeniz rotasý üzerinden Somali açýklarýna ulaþacak. Ekim sonuna doðru Somali açýklarýnda olmasý planlanan gemi, ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan iki fýrkateynin yaný sýra Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.
Oruç Reis, Somali açýklarýndaki 3 ruhsat sahasýnda bu sahalara özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalýþma icra edecek. Yaklaþýk 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sýrasýnda Oruç Reis hem doðal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara'da analiz edilerek sonuçlara baðlý olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalýþmalarý baþlayacak.
GEMÝNÝN ÖZELLÝKLERÝ
Türkiye'deki tersanelerde inþa edilen Oruç Reis, dizaynýndan üretimine kadar tüm aþamalarýnda Türk mühendis, teknisyen ve iþçilerinin emekleri sonucunda denize indirilerek 2017 yýlýnda çalýþmalara baþlamýþtý. Jeofizik, jeolojik, oþinografik ve hidrografik çalýþma yapma amacýyla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluða, 23 metre geniþliðe ve 34 metre yüksekliðe sahip.
4x2.520 kW dizel elektrik makina gücü bulunan Oruç Reis, deniz altýnda petrol ve doðal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik araþtýrma yapabiliyor. Bugüne kadar denizlerde çok sayýda sismik faaliyet yürüten Oruç Reis, üç boyutlu ve iki boyutlu olmak üzere toplam 23 bin kilometrekare alanda veri topladý.
Bu yýl Türkiye ve Somali, bakanlýklar ve hükümetler arasýnda mutabakat zaptlarý imzalamýþtý. Bu anlaþmalar çerçevesinde milli petrol þirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldý. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, her biri yaklaþýk beþer bin kilometrekarelik alaný temsil eden 3 ruhsat sahasýnda ilk olarak sismik faaliyet yürütmeyi planlýyor.