OVP ile fiyat istikrarýnýn saðlanmasý hedefleniyor
ABONE OL

AA muhabirinin 2025-2027 dönemini kapsayan OVP'den yaptýðý derlemeye göre, program, dezenflasyon sürecine uygun politika, yönetilen yönlendirilen fiyatlar ve arz yönlü politikalar ile orta vadede enflasyonu tek haneye düþürerek fiyat istikrarýný saðlamayý amaçlýyor.

Bu kapsamda, enflasyonla mücadeleye destek olacak þekilde finansal istikrar güçlendirilecek. Enflasyon ataleti kýrýlacak ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarýyla daha etkin mücadele edilecek.

- DEZENFLASYON SÜRECÝNE UYGUN POLÝTÝKA BÝLEÞÝMÝ

Dezenflasyon sürecini temin edecek politika bileþimi sürdürülecek. Enflasyon istenilen patikada gerileyene kadar bütün araçlar enflasyonla mücadeleye katký saðlayacak þekilde kullanýlacak.

Fiyat istikrarýnýn kalýcý olarak tesis edilmesi amacýyla enflasyon hedeflemesi uygulamasý sürdürülecek. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankasý tüm politika araçlarýný etkin bir biçimde kullanýrken, maliye ve gelirler politikalarýnýn para politikasý ile eþgüdümüne devam edilecek.

Dalgalý döviz kuru rejimi uygulamasý sürdürülecek. Saðlýksýz fiyat oluþumlarýnýn gözlenmesi veya aþýrý oynaklýk durumlarý dýþýnda kurlarýn arz ve talep dengesine göre oluþmasý saðlanacak.

- YÖNETÝLEN YÖNLENDÝRÝLEN FÝYATLAR

Enflasyondaki atalet bütüncül açýdan ele alýnacak. Enflasyon beklentilerinin de daha etkin yönetimiyle fiyatlardaki katýlýkla mücadele edilecek.

Yönetilen yönlendirilen fiyatlar, OVP'deki enflasyon tahmin ve hedefleriyle uyumlu artýrýlacak. Ücret-fiyat sarmalýnýn önlenmesine yönelik asgari ücret artýþlarýnýn dezenflasyon süreciyle uyumu gözetilmeye devam edilecek.

Tarýmsal ürünlerin alým fiyatlarý, kamu maliyesine etkileri, piyasa dinamikleri ve Program hedefleri de dikkate alýnarak, geçmiþ enflasyona endeksleme davranýþýnýn azaltýlmasýna yardýmcý olacak þekilde belirlenecek.

Fiyatlama davranýþýndaki bozulmalarýn giderilmesi için perakende sektörleri baþta olmak üzere hizmet sektörlerinde geriye dönük endeksleme mekanizmasý azaltýlacak. Þeffaflýk ve rekabet odaklý uygulamalar yaygýnlaþtýrýlacak.

- ARZ YÖNLÜ POLÝTÝKALAR

Baþta tarým olmak üzere bütün sektörlerde üretim kapasitesi ve arz güvenliðinin artýrýlmasýyla enflasyonun arýzi þoklara karþý duyarlýlýðý azaltýlacak.

Gýda fiyatlarýnda istikrarý ve arz güvenliðini saðlamayý teminen arazinin verim kabiliyeti ile birlikte yaðýþ ve sulama imkanlarý da gözetilerek stratejik tarým ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarý belirlenecek ve üretim planlamasý hayata geçirilecek.

Gýda ve tarým ürünlerindeki kýsa ve uzun dönemli arz-talep ve ihracat-ithalat deðiþimleri ile daðýtým zincirindeki geliþmelerin fiyatlara olasý etkilerinin erken uyarý yaklaþýmýyla izlenmesi, deðerlendirilmesi ve fiyat istikrarýnýn desteklenmesini teminen ilgili kurumlarla koordine halinde zamanlý maliye ve dýþ ticaret politikalarý uygulamaya konulacak.

Serbest piyasa düzeni içerisinde tarýmsal ürünlerde fiyat istikrarýný desteklemek üzere belirli ürünlerde Gýda ve Tarým Ürünleri Stok Takip Sistemi oluþturulacak ve gýda ürünleri depolarýnda izlenebilirlik saðlanacak.

Tarýmsal üretimin teþvik edilmesi, sürdürülebilirliði ve yönetimi açýsýndan tarýmsal teþvik ve destekler üretim kararýný yönlendirecek þekilde önceden açýklanarak ödemeler zamanlý bir þekilde yapýlacak.

Kira ve konut fiyatlarýndaki geliþmeler de göz önünde bulundurarak depremin oluþturduðu konut stokundaki kayýplarýn telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliþtirilecek ve dar gelirli vatandaþlarýn konuta eriþim imkaný artýrýlacak.

Kýsa ve uzun dönemli tüm gayrimenkul kira kontratlarýnýn belirli bir standartta dijital platforma transferi tamamlanacak.