Para kalp krizinin eşiğinde
ABONE OL

BU hafta piyasalar açısından tarihe geçecek bir dönem olacak. ABD Merkez Bankası FED’in mayıs ayında sinyalini verdiğini ve piyasaların sert dalgalanmasına neden olduğu tahvil alımlarını ne kadar azaltacağını bu hafta 17-18 Eylül’de yapacağı toplantı sonrası açıklaması bekleniyor. Piyasalar ABD Merkez Bankası FED’in toplantısından güvercin bir söylem mi yoksa şahin bir söylem mi çıkacağına kenetlendi. Türkiye Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında faiz kararında bir değişiklik beklemeyen uzmanlar, FED’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını ise 5 ila 20 milyar dolar arasında azaltabileceğine yönelik farklı senaryolar üzerinde duruyor. FED Başkanı Ben Bernanke’nin 22 Mayıs’ta yaptığı tahvil alım programının azaltılabileceği yönündeki ilk açıklamanın ardından sert dalgalanan piyasaları, bu hafta FED’in açıklayacağı kararla ilgili senaryoda en çok korkutanı miktarın 10 milyar doların üzerinde olması. Bu senaryonun tüm dünya piyasaları gibi Türkiye piyasalarını da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Kötü senaryoya göre dolar 2.1’i ve faiz yüzde 10’u geçecek, borsa sert düşecek. Genel beklenti olan 5-10 milyar dolar arası azaltım ilk başta tepki görse de piyasalar normal seyrine dönecek. Olumlu senaryo olan 5 milyar doların altındaki azaltımda ise dolar 2 TL’nin, faiz yüzde 9’un altına inecek, borsa 74 bini geçecek.

Tarih vermezse faiz sert düşecek

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, FED’in kararına yönelik 3 tip senaryoyu anlattı. Bunlardan ilkinin FED’in tahvil alımlarını azaltma ile ilgili bir tarih vermemesi olduğunu ifade eden Doğan, bunun olasılığının yüzde 10 olduğunu ifade etti. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda hisse senetleri, emtialar ve Euro/dolar paritesinin çok hızlı yükselişe geçeceğini belirten Doğan, faizlerde ise çok sert bir düşüşün meydana gelebileceğini söyledi. Doğan, yüzde 50 gerçekleşme oranı olan FED’in bu ay tahvil alımlarını azaltmaya başlaması senaryosunda ise 3 farklı görüş olduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin FED’in tahvil alımlarını 5 milyar doların altında azaltması olduğunu dile getiren Doğan “Şayet bu durum söz konusu olursa ilk etapta yurt içinde de 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 9’un altına inerken dolar 1.97’i test eder. BİST 100 endeksi ise 74 binin üzerine çıkar” dedi. İkinci beklentinin ise FED’in tahvil alımlarını 5 ila 10 milyar dolar azaltması olduğunu dile getiren Doğan, bu senaryonun gerçekleşme oranının ise yüzde 50 olduğunu, piyasalarda dengelerin fazla değişmeyeceğini belirtti. Son beklentinin ise FED’in tahvil alımlarını 10 milyar doların üzerinde azaltması olduğunu kaydeden Doğan böyle bir durumda da doların 2.1’i, faizin yüzde 10’u aşacağını söyledi.

BERNANKE PİYASALARI GÜVERCİN OLUP SARACAK MI ŞAHİN OLUP YIRTACAK MI?

‘Piyasalar 10 milyar $ azaltımı fiyatladı’

ERSTE Başekonomisti Nilüfer Sezgin, piyasaların FED’in tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltacağı beklentisini şimdiye kadar fiyatlamış olduğunu belirtti. FED’den şahin bir söylem gelmesi durumunda ABD’de 10 yıllık faizin yüzde 3’ün üzerine çıkacağını kaydeden Sezgin, bunun da yurt içinde kur ve faiz üzerinde baskı yaratacağını söyledi. Ancak, Sezgin bu senaryoya ihtimal vermiyor. Sezgin, Merkez Bankası’nın bu haftaki  toplantısında ise faizde bir değişiklik beklemediğini kaydetti.

‘Korku senaryosu geride kaldı, olumlu algı var’

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, dünya piyasalarının FED kararına yönelik  korku senaryosunu geride bıraktığını belirterek, şu anda olumlu algılama ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Beklentinin FED’in tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltmasını yönünde olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, şayet 10 değil de 20 milyar dolarlık bir azaltım söz konusu olursa ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin faizinin yüzde 3’ün üzerine çıkacağını,  bu noktada Türkiye’de de faizin yüzde 10’u aşacağını kaydetti.

‘FED bu fırsatı kaçırmaz’

“Bir beklenti varken ve fiyatlanmışken FED bu fırsatı kaçırmayacaktır” diyen ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, şunları söyledi: “Bu sürecin uzaması piyasalarda tekrar sert hareketlerin meydana gelmesine neden olabilir.  Parasal genişlemenin hızının azaltılması başlayabilir, fakat faiz tarafında ise düşük faiz politikasını 2015 yılından 2016 yılına kadar devam ettireceğini açıklayabilir. 2016 yılının telaffuz edilmesi faiz cephesini rahatlatacaktır.”