Paraguay ve Venezuela Türk yatýrýmcýlarýn ilgisini çekiyor
ABONE OL

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Venezuela ve Paraguay Ýþ Konseyleri, geçen ay Latin Amerika ülkeleri Paraguay ve Venezuela'ya ziyaretlerde bulunarak olasý yatýrýmlar hakkýnda görüþmelerde bulundu.

DEÝK/Türkiye-Venezuela Ýþ Konseyi Baþkaný Ali Galip Ýlter, AA muhabirine, Venezuela'nýn coðrafi konumunun, hem Karayipler hem de Atlantik pazarlarýna eriþim saðlayarak ticaret yollarýný ve ulaþýmý kolaylaþtýrdýðýný söyledi.

Ýlter, dünyanýn en büyük kanýtlanmýþ petrol rezervlerinden bazýlarýna sahip olmasýnýn Venezuela'yý, küresel enerji piyasalarýnda kritik bir oyuncu haline getirdiðini anlattý.

Venezuela ekonomisinin, petrolün ötesinde, özellikle tarým, turizm, madencilik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde çeþitlendirme potansiyeli bulunduðuna dikkati çeken Ýlter, Türkiye'nin Venezuela ile olan dýþ ticaretinde ise 2014-2018 döneminde ithalatçýyken 2019-2020 yýllarýnda ise ihracatçý konumunda bulunduðunu dile getirdi.

Ýlter, "2022'de Türkiye'nin Venezuela'dan ithalatýnýn yüzde 30 yükseldiði bir dönem olurken, Türkiye'nin ihracatý yüzde 22 arttý. 2023'te ithalatýn yarýya inmesi ile dýþ ticaret denge kazanýrken dýþ ticaret hacmi 733 milyon dolar seviyesinde gerçekleþti. 2023 Mayýs ile 2024 Nisan arasýndaki süreçte Türkiye'nin Venezuela'ya ihracatý 397 milyon dolar, Venezuela'dan ithalatý 395 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Venezuela'ya ihracatýnda un ve pastacýlýk ürünleri, deðirmencilik, enerji, su ürünleri, bitkisel ve hayvansal yaðlar öne çýkýyor. Türkiye'nin Venezuela'dan ithalatýnda ise demir-çelik, enerji, organik kimyasallar, alüminyum eþya, altýn ve mücevherler öne çýkýyor." þeklinde konuþtu.

Konsey olarak Venezuela'ya mayýs ayýnda heyet ziyareti gerçekleþtirdiklerini anlatan Ýlter, Venezuela'yý Latin Amerika'daki Türk yatýrýmlarý için stratejik bir nokta olarak gördüklerini ifade etti.

Ýlter, "Venezuela, sadece ham madde ihracatýnýn ötesinde, nihai ürünler elde etmek için bir üretim merkezi olarak geliþmesi için bir fýrsat olarak görülebilir. Türk iþ insanlarý, La Guaira Özel Ekonomik Bölgesi'nde de yatýrým yapabilir. Türk þirketlerinin La Guaira Özel Ekonomik Bölgesi'nde yatýrým yapmasýyla birlikte, karþýlýklý ticari iliþkinin geliþmesi de bekleniyor. Özel ekonomik bölgesindeki iþbirliði, iki ülke arasýnda bir dönüm noktasý olarak, ekonomik kalkýnmayý artýrmayý vadediyor. Türkiye'den Venezuela'ya ilk yatýrýmlar gýda ve makine sektörleri üzerine odaklanabilir. Bu yatýrýmlar beraberinde daha fazla sermaye akýþýný, vergi gelirlerinde artýþý, teknoloji ve bilgi transferi, eðitim ve yeni iþ olanaklarý getirecektir." dedi.

- "PARAGUAY, LATÝN AMERÝKA'DA DÝNAMÝK VE BÜYÜYEN BÝR EKONOMÝYE SAHÝP"

DEÝK/Türkiye-Paraguay Ýþ Konseyi Baþkaný Erdoðan Ayboðan, Paraguay'ýn, konumu ve Güney Ortak Pazarý'na (MERCOSUR) üyeliðiyle önemli bölgesel pazarlara eriþim saðladýðýný belirterek, ülkenin Pasifik Ýttifaký'na katýlma çabalarýnýn ticari ortaklarý çeþitlendirmeye yönelik stratejik bir çabaya da iþaret ettiðini kaydetti.

Ayboðan, Paraguay'ýn soya fasulyesi, sýðýr eti ve diðer tarým ürünlerinin önde gelen ihracatçý olduðunu ve tarýmýn, büyüme potansiyeli olan güçlü bir sektör olmayý sürdürdüðünü ifade etti.

Paraguay'ýn dünyanýn en büyük elektrik ihracatçýlarýndan biri olduðunu anýmsatan Ayboðan, "Paraguay yüzde 3,7 enflasyon oraný ve yüzde 4,5 gayrisafi yurt içi hasýla büyüme oraný ile istikrarlý bir ekonomik yapýya sahip. Yüzde 2,9 ortalama büyüme oranýyla Paraguay, Latin Amerika'da dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahip olduðunu kanýtlýyor. Ülkedeki düþük enflasyon oranlarý ve uygun maliyetli enerji kaynaklarý, Paraguay'ý yatýrým için ideal bir yer haline getiriyor. Paraguay'ýn geniþ pazar eriþimi, Türk firmalarýna Latin Amerika'da ihracat hacmini artýrmaya olanak tanýyor." diye konuþtu.

Ayboðan, Paraguay'ýn iþ iklimi endeksinde Latin Amerika'da birinci sýrada yer almasýnýn, ülkenin yatýrýmcýlar için cazip kýlan önemli faktörlerden biri olduðuna dikkati çekti.

Paraguay'ýn, MERCOSUR üyeliði sayesinde, yaklaþýk 295 milyon nüfusu olan bir pazara eriþim imkaný bulunduðunu vurgulayan Ayboðan, bu geniþ pazar eriþiminin Türk firmalarýnýn Latin Amerika'da yeni iþ fýrsatlarý yakalamasýna ve ihracat hacmini artýrmasýna olanak tanýdýðýný söyleyerek, þöyle devam etti:

"Ekonomik güven ortamý, düþük enflasyon, uygun enerji maliyetleri ve geniþ tarým alanlarý gibi avantajlar, Türk yatýrýmcýlar için Paraguay'ý cazip bir yatýrým destinasyonu haline getiriyor. Gelecekte, bu avantajlarýn daha fazla deðerlendirilmesi ve iki ülke arasýndaki iliþkilerin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor. Ticaretin kolaylaþtýrýlmasý, sektörel iþbirliklerinin artýrýlmasý ve yatýrým fýrsatlarýnýn deðerlendirilmesi, Türkiye ve Paraguay arasýndaki iliþkilerin olumlu yönde ilerlemesine katký saðlayacak. Türkiye, Paraguay ile dýþ ticaretinde 2014-2018'de ortalama 200 milyon dolar açýk verirken, 2019-2023'te 37 milyon dolar dýþ ticaret fazlasý verdi. 2023 Mayýs ile 2024 Nisan arasýndaki dönemde Türkiye'nin Paraguay'a ihracatý 41,6 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Paraguay'dan ithalatý 41 milyon dolar seviyesinde gerçekleþti. Türkiye'nin Paraguay'a ihracatýnda demir çelik sektörü önde geliyor. Ýhracatýmýz yýlda ortalama 42 milyon dolar olurken demir-çelik sektöründen ihracatýmýz 19 milyon dolar oldu."

Ayboðan, konsey olarak, mayýs ayýnda Paraguay'a heyet ziyareti gerçekleþtirdiklerini belirterek, DEÝK/Türkiye-Paraguay Ýþ Konseyi'nin karþý kanat kuruluþu "Union Industrial Paraguaya" ile toplantý ve mutabakat zaptý imzaladýklarýný sözlerine ekledi.