Petrol ve doðal gaz planý yerle bir oldu! Dudak uçuklatan rakam!
ABONE OL

Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik operasyonlarý sonrasý, Batý'nýn yaptýrým yaðmuru Moskova'yý vurmayý hedefledi.

Daha önce ABD enerji güvenliði elçisi Hochstein, Rusya'nýn þu anda fosil yakýt ihracatýndan, Ukrayna'daki askeri operasyonunun baþlamasýndan öncekinden daha fazla para kazandýðýný söyledi.

Hochstein, Avrupa ve Bölgesel Güvenlik Ýþbirliði Senatosu Alt Komitesi'ndeki toplantýda, Moskova'nýn petrol ve doðal gaz ticaretinden birkaç ay öncesine göre gelir durumu sorusu üzerine, "Daha fazla para kazanýyor. Bunu inkar edemem." ifadelerini kullandý.

Yeni bir rapora göre, Kiev'in Batý'yý Moskova ile tüm ticareti kesmeye çaðýrmasýna raðmen, Avrupa ülkelerine enerji akýþýnda ciddi bir kesinti görülmüyor. Aksine petrol ve doðal gaz fiyatlarýnýn artmasýyla, Rusya'nýn daha fazla kazandýðý bildiriliyor.

PETROL VE DOÐAL GAZ PLANI ALTÜST OLDU! 98 MÝLYAR DOLAR KAZANDI

ABD ve AB, Moskova'yý benzeri görülmemiþ ekonomik yaptýrýmlarla cezalandýrmanýn yaný sýra Ukrayna'nýn Rus ilerlemesini savuþturmasýna yardýmcý olmak için silah ve nakit gönderdi.

Ayný zamanda AB üzerinde 'Rusya'dan gelen enerji akýþýnýn kesilmesi için' ciddi bir baský var. Uzun süredir Rusya'nýn petrol ithalatýna kýsýtlamalar getirmeye isteksiz olan ve bunun yerine yaptýrýmlarýyla finans ve bankacýlýk sektörlerini hedef alan AB, Mayýs ayý sonlarýnda Rus petrolüne yasak getirmeyi kabul etti.

Blok, ithalatýn %75'ini hemen, %90'ýný ise yýl sonuna kadar durdurmaya karar verdi. Ancak, Macaristan ve diðer bazý ülkelere, ekonomilerinin Rus tedariki olmadan baþ edememeleri nedeniyle feragat edildi.

Finlandiya merkezli baðýmsýz Enerji ve Temiz Hava Araþtýrma Merkezi (CREA) tarafýndan Pazartesi günü yayýnlanan rapora göre, Ukrayna'daki savaþýnýn ilk 100 gününde petrol ve doðal gaz ihracatýndan 98 milyar dolar kazandý.

Mayýs ayýnýn ortalarýnda Bloomberg, Moskova'nýn petrol gelirlerinin yaptýrýmlara raðmen yükseldiðini ve 2022'nin baþýndan bu yana %50 arttýðýný iddia etti. Rus hükümeti ayrýca Asya-Pasifik bölgesinde ham petrolü almaya baþlayan yeni müþterilere de iþaret etti.

PETROL VE DOÐAL GAZ ALIMINI ARTIRAN ÜLKELER VAR

CREA'nýn raporuna göre, AB, savaþýn ilk 100 gününde Rusya'nýn yaklaþýk 60 milyar dolar deðerindeki fosil yakýt ihracatýnýn yüzde 61'ini aldý.

Toplamda, en büyük ithalatçýlar 13,2 milyar dolar ile Çin, 12,7 milyar dolar ile Almanya, 8,2 milyar dolar ile Ýtalya, 8,4 milyar dolar ile Hollanda, 7 milyar dolar ile Türkiye, 4,6 milyar dolar ile Polonya, 4,5 milyar dolar ile Fransa ve 3,6 milyar dolar ile Hindistan oldu.

Rusya'nýn fosil yakýt gelirleri ilk olarak ham petrol (48,2 milyar dolar), ardýndan boru hattý gazý (25,1 milyar dolar), petrol ürünleri (13,6 milyar dolar), sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (5,3 milyar dolar) ve kömür (4.8 milyar dolar) satýþýndan geliyor.

Rusya'nýn ihracatý Mayýs ayýnda, ülkeler ve þirketler savaþ nedeniyle arzlarýndan kaçýndýðý için düþerken bile, fosil yakýt fiyatlarýndaki küresel artýþ Kremlin'in kasasýný doldurmaya devam etti ve ihracat gelirleri rekor seviyelere ulaþtý.

CREA'ya göre, Rusya'nýn ortalama ihracat fiyatlarý geçen yýla göre yaklaþýk yüzde 60 daha yüksekti.

Raporda, Çin, Hindistan, Birleþik Arap Emirlikleri ve Fransa da dahil olmak üzere bazý ülkeler Rusya'dan alýmlarýný artýrdý.

Star Gazetesi