"Türkiye'de Tedarik Zincirleri: Avrupa Deðer Zincirleriyle Daha Derin Entegrasyon Yoluyla Sürdürülebilirliðin Ele Alýnmasý Projesi", JW Marriot Ankara Otel'de düzenlenen törenle devreye alýndý.
Burada konuþan EBRD Baþkaný Basso, program kapsamýnda Avrupa ile Türkiye arasýnda derin entegrasyon yoluyla sürdürülebilirliðin ele alýndýðýný söyledi.
Programýn, Türkiye'nin geleceði için paylaþýlan ortak vizyonun eseri olduðunu dile getiren Basso, KOBÝ'lerin ulusal ekonomilerin iskeletini oluþturduðunu vurguladý.
Türkiye'de iþletmelerin büyük bir kýsmýnýn finansa eriþim konusunda zorluklarla karþýlaþtýðýný belirten Basso, "Bu tedarik zinciri programýmýz tam olarak bu zorluklara yönelik geliþtirildi. Önümüzdeki 6 yýlda 300 kadar KOBÝ'ye ve 1000 kadar tedarikçiye ulaþmayý planlýyoruz. Bu çabalar sayesinde KOBÝ'ler küresel deðer içerisinde hareket edebilecekler ve çok önemli finansal kaynaklara ulaþabilecekler." dedi.
Basso, KOBÝ'leri destekleyerek daha yeþil operasyonlar benimsemelerini ve dijitalleþmelerine katkýda bulunmayý amaçladýklarýný da kaydetti.
Dirençli tedarik zincirlerine duyulan ihtiyacýn hiçbir zaman bugünkü kadar açýk olmadýðýný ifade eden Basso, son yýllarda yaþanan sorunlarýn geleneksel sistemlere yönelik soru iþaretlerini ortaya koyduðunu söyledi.
Basso, programýn deprem bölgesinde ekonomik iyileþmenin ötesinde iþ imkanlarý saðlayarak bölgeye ekonomik bir hareketlilik getireceðini bildirdi. Basso, "Bu program büyümeye de açýk bir program. Daha fazla bölgeye yaymak istiyoruz. Ýnovatif çözümleri bütün iþletmelere sunmak istiyoruz. Bu tedarik zinciri programý sadece ekonomik bir fýrsat yaratmayacak. Bunun ötesine geçerek Türkiye'nin ekonomisinde ayný zamanda anlamlý ve uzun soluklu deðiþiklikler saðlayacak." diye konuþtu.
- "BÜYÜK BÝR POTANSÝYEL SÖZ KONUSU"
Avrupa Birliði (AB) Türkiye Delegasyonu Baþkaný Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, AB'nin geleceðe dönük bu proje için uygulamada eþ finansör olduðu bilgisini paylaþtý.
Türkiye'de özellikle KOBÝ'lerin tedarik zincirlerindeki sorunlarýný çözmek için bir araya geldiklerini anlatan Ossowski, KOBÝ'lerin güncel zorluklara entegre olabilmeleri ve bazý öðelerini güçlendirerek dönüþümün bir parçasý olabilmelerini saðlamayý amaçladýklarýný kaydetti.
Ossowski, bu çalýþma ile Türkiye'nin verdiði yeþil ve dijital dönüþüme yönelik sözün altýnýn çizilmesinden memnun olduklarýný belirterek, "Sizlerin, kendinizi hem büyük sanayiciler hem de küçük iþletmeler için ne kadar akýllý, sürdürülebilir ve yeþil bir geleceðe adadýðýnýzý görüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ve AB arasýndaki ticaretin büyük rakamlara ulaþtýðýný aktaran Ossowski, "Biliyoruz ki çok büyük bir potansiyel söz konusu. Bunun daha da artmasý mümkün. Türkiye bizim 5. büyük ticaret partnerimiz. Türkiye'nin firmalarý tedarik zincirimize, deðer zincirimize entegre olmuþ þekilde çalýþmaktalar. Sizlerle birlikte daha sürdürülebilir bir þekilde, daha güçlü yatýrýmlar yapabilmemiz önem arz ediyor." diye konuþtu.
Ossowski ilerleyen dönemde tedarik zincirlerinin, istikrarsýz durumlara yanýt verecek þekilde dinamik olmasý gerektiðini ifade etti.
Bu geliþmeleri hayata geçirmenin ülkelerin geride kalmasýný önleyeceðini söyleyen Ossowski, þunlarý kaydetti:
"Sürdürülebilir ve kapsayýcý büyüme, adil dönüþüm AB'nin kilit öncelikleri olmaya devam edecek. Türkiye'de de bilimde, teknolojide, inovasyonda ve ekosistemlerin geliþtirilmesinde özel sektörün rekabetçiliðini desteklemeye devam edeceðiz."
- "YEÞÝL STK'LER TÜRKÝYE'NÝN YEÞÝL DÖNÜMÜNÜN ÖNCÜSÜ OLACAKTIR"
Akbank Genel Müdürü Kaan Gür ise söz konusu iþbirliðiyle Türkiye'nin tedarik zincirinde ve finansmanýnda önemli bir baþlýk açýldýðýný söyledi.
Gür, tedarik zincirinin her ekonominin temelini oluþturduðunu ifade ederek, bu projeyle özellikle deprem bölgesindeki KOBÝ'lerin sorunlarýnýn çözümlenmesinin amaçlandýðýný belirtti.
Daha adil çalýþma koþullarý ve toplum için deðer yaratmak için çalýþmalarý sürdürdüklerini bildiren Gür, yeþil dönüþümün tedarik zincirinde finanse edilmesinin Türkiye için büyük fýrsatlar anlamýna geldiðini ifade etti.
Gür, KOBÝ'lerin çalýþanlarýnýn teknik becerilerini geliþtirebilecekleri gibi, karbon emisyonlarýný da azaltýp farkýndalýk yaratabileceklerine dikkati çekerek, "Þuna inanýyoruz ki yeþil STK'ler, Türkiye'nin yeþil dönüþümünün öncüsü olacaktýr, inovatif iþ modelleri geliþtirecek ve örnek teþkil edeceklerdir. Bu mekanizma çok daha dirençli ve kapsayýcý bir ekonomiye katkýda bulunacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.