Putin, Batý'ya ''Türkiye'' ile cevap verdi: En güvenilir ortak Türkler oldu
ABONE OL

Putin, Rus devlet kanalý Rossiya-1'a verdiði mülakatta, Ukrayna savaþý ve enerji sektöründeki geliþmelere iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Rusya-Ukrayna Savaþý'na deðinen Putin, Ukrayna meselesine iliþkin yapýlan Minsk anlaþmalarýnýn uygulanmadýðýný ve bu nedenle "özel askeri operasyonu" baþlattýklarýný söyledi.

Putin, "Barýþ yöntemlerinden askeri yöntemlere geçiþ yaptýk ancak yine de çatýþmalarý barýþ yoluyla sonlandýrmaya çalýþtýk. Ýstanbul'da (Ukrayna ile) barýþ anlaþmasýnýn hususlarý konusunda mutabakata vardýk. Arahamia (Ukraynalý müzakereci) doðru söyledi. Eski Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson üzerinden sergilenen Batý'nýn tutumu farklý olsaydý, savaþ daha 1,5 yýl önce biterdi ancak onlar bunu istemedi. Bugün istiyorlar mý bilemiyorum. Biz diyaloða açýyýz." ifadesini kullandý.

Eski Fox News sunucusu Tucker Carlson'a verdiði röportajla ilgili konuþan Putin, "Bizim ve yurt dýþýndaki izleyicilerin, Ukrayna'da olup biten her þeyin ülkemiz için ne kadar hassas ve önemli olduðunu, düþünce þeklimizi, devletimizi anlamalarý önemli. Onlar için bu taktiksel konumlarýna yönelik bir geliþmeyken, bizim için bu bir kader, bir ölüm kalým meselesi." diye konuþtu.

- AVRUPA VE RUSYA'NIN ENERJÝ SEKTÖRÜNDE DÖNÜÞÜM

Enerji alanýndaki geliþmeleri de deðerlendiren Putin, Batýlý ülkelerin Rus gazý almayý býrakarak Rus ekonomisine kalýcý zarar vermeyi hedeflediðini söyledi.

Ancak sürecin bunun aksine geliþtiðini anlatan Putin, "Geri dönüþü olmayan sürece giren onlar olmaya baþladý. (Avrupa'daki) Ýmalat sanayi, ABD dahil, daha uygun koþullarýn yaratýldýðý ve enerji kaynaklarýnýn daha ucuz olduðu diðer ülkelere kayýyor. Çünkü doðal gazý sývýlaþtýrmalarý, sonra okyanusa göndermeleri ve sonra yeniden gaz haline getirmeleri gerekiyor. Bütün bunlar ek maliyet ortaya çýkarýyor." þeklinde konuþtu.

Putin, Alman hükümetinin yürüttüðü mevcut politikayla kendi ekonomilerinin geleceðine devasa zararlar verdiðini ifade etti.

Rusya'ya enerji sevkiyatýný kýsýtladýðýna dair suçlamalar yöneltildiðine dikkati çeken Putin, "Sürekli Rusya'nýn (enerji kaynaðý) vermediðini, kýsýtladýðýný söylediler. Biz hiçbir þeyi kýsýtlamýyoruz, her þeyi veriyoruz. En güvenilir ortak da Türkler oldu. Ýþte, TürkAkým üzerinden sevkiyat yapýlýyor." dedi.

Putin, Avrupa'nýn Rus gazý alýp almayacaðýna kendilerinin karar vermesi gerektiðine iþaret ederek, "Ýhtiyaçlarý varsa alýrlar, yoksa biz de onlarsýz hallederiz." ifadesini kullandý.

Putin, Rusya'nýn doðal gaz ihracatýnda artýk Avrupa yerine farklý güzergahlarý tercih ettiðini belirterek, "Sadece konut ve kamu hizmetleri sisteminde deðil, ayný zamanda Rusya ekonomisi ve sanayisi için de iç sorunlarý çözmek amacýyla bu enerji kaynaklarýný kullanmak üzere daha fazla çalýþýyoruz." diye konuþtu.

Rusya'nýn Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç ettiði dönemde daha fazla para kazandýðýný anlatan Putin, "Ancak diðer taraftan enerji sektörüne ne kadar az baðýmlý olursak o kadar iyi çünkü ekonominin enerji dýþý kýsmý eskisinden çok daha hýzlý büyüyor." þeklinde konuþtu.