Putin'in BRICS özel temsilcisi duyurdu! Rusya'dan Türkiye açýklamasý
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkanlýðý Ýdaresi Baþkan Yardýmcýsý ve Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in BRICS Özel Temsilcisi Maksim Oreþkin, Rusya ile Türkiye'nin ekonomide farklý alanlarda birbirlerinden daha iyi olduðu konulara dikkati çekti. Oreþkin "Bu, iþbirliði için geniþ bir alan açýyor. Rusya ile Türkiye arasýndaki etkileþim mevcut seviyeden kat be kat daha fazla olabilir." dedi.

RUSYA DEVLET PUTÝN'ÝN BRICS ÖZEL TEMSÝLCÝSÝNDEN TÜRKÝYE AÇIKLAMASI

Oreþkin, Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nin ardýndan AA muhabirinin sorularýný cevapladý.

BRICS'in, çalýþmalarýyla yeni fýrsatlar ve sosyo-ekonomik kalkýnmanýn tüm temel alanlarýnda yeni araçlar yaratmayý hedeflediðini anlatan Oreþkin, "Teknoloji, eðitim, lojistik, ticaret, yatýrým ve finans, çok sayýda istikamet var. Her yerde farklý ülkeler tarafýndan öne sürülen giriþimler mevcut ve bunlar BRICS nezdinde tartýþýlýyor, Kazan'da çok aktif bir þekilde tartýþýldý." diye konuþtu.

Kazan'da düzenlenen zirvede söz konusu alanlarda önemli ilerlemeler kaydedildiðini ifade eden Oreþkin, "Bu nedenle, gezegenin ekonomik geleceðini belirleyecek giriþimleri tartýþmaya yönelik bir platform olarak BRICS Zirvesi bunun için en iyi yerdir." yorumunu yaptý.

Oreþkin, Rusya ile Türkiye'nin ekonomide önemli iþbirlikleri yürüttüðüne iþaret ederek, "Maalesef, Batýlý ülkelerin Türkiye'ye yönelik uyguladýðý baskýyý görüyoruz, ciddi engeller var." ifadesini kullandý.

Ýki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilerin çok daha derin olabileceðini kaydeden Oreþkin, "Hem Rusya halký hem de Türkiye halký için çok daha büyük faydalar saðlanabilir. Buradaki soru; bu baskýya nasýl dayanýlacaðý, kendi egemenliðinin nasýl kullanýlacaðý, mali ve ekonomik alan da dahil olmak üzere nasýl savunulacaðýdýr." dedi.

Türkiye'nin kendi ekonomik egemenliðini savunan bir ülke olduðunu vurgulayan Oreþkin, bunun Rusya ile Türkiye arasýndaki karþýlýklý olarak faydalý iþbirliðinin geliþmesinin temeli olacaðýný söyledi.

Oreþkin, düzenlenen "Geniþletilmiþ BRICS+" toplantýsýnda birliðe katýlmak isteyen ülkelerin de yer aldýðýný belirterek, "Bu iyi bir geliþme çünkü bir ülkenin güçlü olduðu, sadece kendi geliþimi açýsýndan deðil, ayný zamanda tüm BRICS ülkelerinin, tüm Küresel güney ve doðunun geliþimi açýsýndan da katkýda bulunabileceði yerleri tespit edebilirsiniz." diye konuþtu.

Türkiye ve Rusya'nýn farklý dinamiklere sahip ekonomiler olduðunu anlatan Oreþkin, sözlerini þöyle tamamladý:

"Kaç Rus vatandaþýnýn tatile Türkiye'ye geldiðini kendiniz biliyorsunuz. Dolayýsýyla, bir ekonominin daha iyi olduðu alanlar var, baþka bir ekonominin daha iyi olduðu alanlar var ve bu iþbirliði için geniþ bir alan açýyor. Ekonomik politikalarýn egemenliði ilkelerinin izlenmesi gerekiyor. Rusya ile Türkiye arasýndaki etkileþim mevcut seviyeden kat be kat daha fazla olabilir."

Türkiye'nin teklifini kabul ettik

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Bu saldýrý Türkiye'nin kararlýlýðýný perçinledi

Putin'den dünyaya Filistin çaðrýsý: Tarihi adaletsizlik düzeltilsin