Rakipleri solladý! O ülkede Türkler kazandý: Doðal gaz için kritik
ABONE OL

Romanya hükümeti ile Kalyon Holding arasýnda, Karadeniz kýyýsý - Podiþor Doðal Gaz Boru Hattý Projesi'nin inþasý için imzalar atýldý ve Karadeniz kýyýsý - Podiþor Doðal Gaz Boru Hattý ihalesinin, yapým süreci baþladý. Romanya'nýn gaz iletim hatlarýnýn yapým ve iþletmesinden sorumlu kamu þirketi SNTGN Transgaz'ýn yatýrýmý olan proje kapsamýnda, Avrupa Birliði'nin (AB) ve Romanya'nýn artan doðal gaz ihtiyacý da bu hat ile karþýlanacak.

RAKÝPLERÝ SOLLADI! O ÜLKEDE TÜRKLER KAZANDI: DOÐAL GAZ ÝÇÝN KRÝTÝK

Yapým bedeli yaklaþýk 500 milyon Euro olan projede kullanýlacak borularýn temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatlarý da yer alýyor. Boru hattýnýn, inþaat faaliyetlerinin baþlamasýnýn ardýndan 24 ay içinde tamamlanmasý planlanýyor. Proje, yaklaþýk bin 200 kiþilik istihdam saðlayacak. Proje tamamen bittiðinde Romanya'nýn yüzde 45'lik gaz ihtiyacý da karþýlanacak.

ROMANYA'DA PROJENÝN ÝMZA TÖRENÝ DÜZENLENDÝ

Podiþor Doðal Gaz Boru Hattý Projesi'nin imza töreni Romanya Baþbakan Yardýmcýsý Marian Neacþu, Romanya Enerji Bakaný Sebastian Burduja, SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ve Kalyon Ýnþaat Ýcra Kurulu Üyesi Serdar Över'in katýlýmýyla Bükreþ'te Baþbakanlýk binasýnda düzenlendi.

"ENERJÝDEKÝ BÝLGÝ VE DENEYÝMÝMÝZÝ KOMÞU COÐRAFYALARA TAÞIMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

Ýmza töreninde konuþan Kalyon Ýnþaat Ýcra Kurulu Üyesi Serdar Över projenin ihale sürecinin Avrupa Birliði ihale kanunlarýna göre yapýldýðýný belirterek, 'þeffaf ve zorlu geçen ihaleyi, Avrupa'nýn en büyük firmalarýný geride býrakarak ve teknik olarak tam puan alarak kazandýk' dedi. Över, "Attýðýmýz imza ile inþasýna baþladýðýmýz boru hattý projemizi, en ileri teknoloji ile hayata geçireceðiz. Projeyi taahhüt ettiðimiz 24 aydan daha kýsa sürede tamamlamayý planlýyoruz" dedi.

Över, 308 kilometre uzunluðundaki hattýn, BRUA koridoru ile birleþeceðini belirterek, "BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa'nýn enerji güvenliði açýsýndan çok önemli bir koridoru. Boru hattýmýz sayesinde Karadeniz'den çýkan gaz Avusturya'ya ulaþabilecek" diye konuþtu. Romanya'nýn müþavirlik ve müteahhitlik anlamýnda Türk firmalarý açýsýndan önemli bir potansiyel taþýdýðýna da deðinen Över, "Amacýmýz, Karadeniz'de ortaya çýkacak ilave doðal gazý Romanya ve AB ülkelerinin kullanýmýna saðlýklý, kaliteli ve sürdürülebilirliðe uygun bir þekilde ulaþtýrmak.

"PROJE ROMANYA'DAKÝ TÜKETÝMÝN YAKLAÞIK YÜZDE 45'Ý KARÞILANACAK"

Romanya'nýn gaz iletim hatlarýnýn yapým ve iþletmesinden sorumlu kamu þirketi SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ise Romanya ile Türkiye arasýndaki iyi iliþkilerin ve iþ birliðinin yýllar öncesine dayandýðýný belirterek, "Þimdiye kadar çok güzel çalýþmalar gerçekleþtirdik. Romanya'da özellikle altyapý alanýnda Türkiye'den ihale kazanan çok sayýda firma bulunuyor. Avrupa'dan 4 firmanýn katýldýðý ihaleyi türk þirketi kazandý, tüm kriterleri karþýlayarak kazandý. Bu doðalgaz boru hattý Avrupa'nýn hali hazýrda en büyük boru hattý projesi. Çok önemli bir ihaleyi kazanan Serdar Beyi ve çalýþma arkadaþlarýný tebrik ediyorum. Yýllýk 12 milyar metreküpü aþkýn kapasiteye sahip olacak hattan taþýnacak gaz ile Romanya'daki tüketimin yaklaþýk yüzde 45'i karþýlanacak" dedi. Sterian, sözleþmenin Þubat 2021'de imzalandýðýný, bugün ise projenin baþlamasý için imzalarýn atýldýðýný vurguladý.