Rekabet Kurulundan, Petrol Ofisinin BP Petrolleri ve BP Turkey'i devralmasýna koþullu izin
ABONE OL

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açýklamada, Kurulun, BP Petrolleri AÞ ve BP Turkey Refining Limited Þirketi'nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi AÞ tarafýndan devralýnmasýna yönelik iþlemi karara baðladýðý bildirildi.

Temin, daðýtým, depolama ve perakende satýþý gibi akaryakýt sektörünün tüm aþamalarýnda iþlemin etkilerinin ele alýndýðýna iþaret edilen açýklamada, Kurulun, coðrafi alan tespitinde perakende satýþ pazarýnýn dinamiklerini ulaþýlabilirlik temelli olarak ilk kez analiz ettiði aktarýldý.

Açýklamada, yerel ölçekte yoðunlaþmanýn etkisinin ortaya konmasý için "yakalama alanlarý" olarak ifade edilen mikro pazarlar özelinde analiz gerçekleþtirildiði belirtilerek, analizin ilk adýmý olarak 12 bin 500'e yakýn akaryakýt, 10 bin 500'ün üzerinde otogaz-LPG bayisinin koordinatlarýnýn belirlendiði ve satýþ miktarý verisi ile her bir ürün grubu özelinde eþleþtirildiði bildirildi.

- REKABETÇÝ ENDÝÞELER ORTAYA ÇIKTI

Devre konu BP istasyonlarýnýn diðer daðýtýcýlarýn istasyonlarý ile arasýndaki mesafenin de hesaplandýðýna dikkat çekilen açýklamada, þu ifadelere yer verildi:

"Her bir yakalama alanýndaki koþullar dikkate alýnarak demografik özellikler temelinde 'merkez' ve 'taþra' kategorisi için sýrasýyla 5 ve 20 kilometrelik yarýçap içerisinde kalan bölge, coðrafi alan olarak belirlendi. Ýlgili kategorilerdeki mesafelerin belirlenmesinde ise Avrupa Komisyonu içtihadý, geçmiþ Kurul kararlarý, sektör paydaþlarýnýn görüþleri ve 2024 tarihli Akaryakýt Sektör Ýncelemesi Raporu kapsamýnda yapýlan tüketici anketi dikkate alýndý. Yapýlan analiz neticesinde, B2C perakende benzin, motorin ve otogaz-LPG satýþý pazarlarýnda 61 coðrafi alanda birleþik teþebbüsün sahip olacaðý pazar gücü itibarýyla iþlemin rekabetçi endiþeler meydana getirebileceði kanaatine varýldý."

Açýklamada, Kurulun, Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Þti'deki BP Petrolleri AÞ'ye ait hisselerin ve ATAÞ Anadolu Tasfiyehanesi AÞ'deki BP Turkey Refining Ltd. Þti.'ye ait hisselerin Petrol Ofisi AÞ tarafýndan devralýnmasýna yönelik iþlemlerin ilgili teblið ve Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun'un birleþme ve devralmalara iliþkin maddesi kapsamýnda olmadýðýna karar verdiði belirtildi.

Ancak ATAÞ Anadolu Tasfiyehanesi AÞ ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Þti.'nin kanun kapsamýnda rakipler arasýnda rekabeti kýsýtlayýcý nitelikte iþbirliði doðurucu bir ortak giriþim anlaþmasý olduðuna karar verildiðine iþaret edilen açýklamada, Kurulun ayrýca söz konusu iþlemlere bireysel muafiyet tanýnmasýný kararlaþtýrdýðý ifade edildi.

- ÞÝRKET TARAFINDAN TAAHHÜT SUNULDU

Açýklamada, Kurulun rekabetçi endiþe görülen pazarlarýn kendine has yapýsýný ve birbirleriyle olan iliþkisini de dikkate alarak yaptýðý inceleme sonucunda, þirket tarafýndan sunulan taahhütlerin, ortaya koyulan rekabetçi endiþeleri gidermekte yeterli olduðu sonucuna ulaþtýðý vurgulandý.

Kurul kararýyla iþleme koþullu izin verildiði bildirilen açýklamada, Petrol Ofisi AÞ tarafýndan sunulan taahhüt metnine iliþkin þu bilgiler verildi:

"Þirket, iþleme Kurul tarafýndan izin verilmesinden itibaren büyük çoðunluðu iki yýl içerisinde olmak üzere 115 akaryakýt istasyonunu elden çýkaracak.

Pay sahibi olacaðý akaryakýt depolama tesislerinde sözleþmeye devam etmenin Petrol Ofisi AÞ tarafýndan objektif olarak beklenemeyeceði haller hariç olmak üzere üçüncü taraflar ile akdedilen mevcut kiralama sözleþmelerini sona erdirmeyecek.

Akaryakýt depolama hizmetleri pazarýnda faaliyet gösteren ATAÞ Anadolu Tasfiyehanesi AÞ'deki toplam kapasitenin yüzde 50'sine tekabül eden depolama hacmi olan 288 bin 707 metreküp kapasiteyi ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Þti.'ye ait Antalya Terminali'ndeki toplam kapasitenin yüzde 52'sine tekabül eden 21 bin 104,93 metreküp depolama hacmini yýllýk bazda üç yýl boyunca aþmayacak.

Halihazýrda faal durumda olmayan Tasfiye Halinde Ambarlý Depolama Hizmetleri Ltd. Þti. ile Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Þti.'ye ait Çekmece Terminali'ndeki oy hakkýný gelecekte yeniden faaliyete baþlamama yönünde kullanacak.

Gaz yaðý daðýtýmý açýsýndan üç yýl boyunca 606 ton satýþ hacmini geçmeyecek.

Ýþleme izin vermesinden itibaren 6 aylýk periyotlarla taahhütlerin uygulama sonuçlarýný Kurula raporlayacak."