Rödovans yasaklanıyor nezaretçi zorunlu oluyor
ABONE OL

Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazalarının ardından TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen Yeni Maden Kanunu Tasarısı ile madenlerde daimi nezaretçi uygulaması başlatılıyor, ruhsat verme usulleri değişiyor. Tasarı ‘kölelik sistemi’ olarak tabir edilen rödovans sistemini de yasaklıyor. Maden Kanunu Tasarısı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, yeni tasarısı ile maden güvenliğini artırmak için ‘daimi nezaretçi’ uygulamasının başlatılacağını açıkladı. Madenlerde  teknik nezaretçilerin daimi nezaretçilerle değiştirileceğini belirten Yıldız “Teknik nezaretçilerin işletmelere üç dakika, üç saat ya da üç günlüğüne uğrayıp gittiğini görüyoruz, onun yerine orada sürekli olarak kalacak yeterince maden mühendisimiz var onlar orada daimi nezaretçi olarak kalacaklar” dedi.

Ruhsat şartları değişiyor

Tasarı kapsamında yapılan değişiklikle maden ruhsatı verme usullerinin değişeceğini belirten Yıldız “Bir şirket daha önceden arazi üzerinde geziyor, etüd yapıyor, o bilgilerle ruhsat boşsa müracaat ediyordu. Şimdi gruplara ayırarak bir kısmına ihale şartı getiriyoruz, bir kısmının mevcut sistemle devam etmesini sağlıyoruz. Mermer gibi, altın, gümüş, bakır, krom, çinko gibi madenler mevcut uygulama ile devam edecekler ama çimento, beton, kireç gibi dolgu, mıcır gibi daha görünür olanlar ise ihaleye tabi tutulacak” dedi.  Çevreyle alakalı hassasiyetleri geliştirmek adına tasarı da yapılan düzenleme ile işletme ruhsat bedelinin yüzde 30’unun madeni çevreyle uyumlu hale getirilecek çalışmalarda kullanılacağını da belirten Yıldız, madenlerde daha sonradan sıkıntı yaşanmaması için işletme ruhsatlarını verirken mali yeterlilik aranacağını da söyledi.

Diyarbakır Belediyesi borcunu ödemiyor

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Diyarbakır’da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyeye ait su istasyonlarının da elektriğini kesmesi üzerine kentte yaşanan sıkıntılar ve gerilimle ilgili soruları da yanıtlayan Yıldız, Diyarbakır belediye başkanını daha sorumlu davranmaya davet etti ve borcu olan diğer belediyeler ödeme planı sunduğu halde Diyarbakır belediyesinin hiçbir ödeme planı sunmadığına dikkat çekti. Yıldız “Siyasi bir uygulama olması söz konusu değil... Burada 221 milyon TL’lik bir alacak var. Bunlarla alakalı ödeme planlarını sunsunlar, orada hiçbir özel kurum ya da kamu vatandaşın elektriğini kesmek üzere görev yapmamaktadır; ama bunları karşı kanun çerçevesinde gereğini yapmak durumundular. Bütün bunlarla alakalı konuları haftaya Bakanlar Kurulu’na getirmeyi uygun buluyorum” dedi. DEDAŞ’ın kullanılan elektriğin parası istediğini aktaran Yıldız “Bu Diyarbakır için de Edirne içinde geçerli” diye konuştu.

DEDAŞ Diyanet’ten yardım istedi

Dicle Elektrik (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, bölgelerindeki belediyelerin DEDAŞ’a yaklaşık 255-260 milyon  lira civarında borcu olduğunu belirterek, “Batman Belediyesi İller Bankası ile ilgili yapmış olduğu anlaşma ve ödeme planı çerçevesinde elektrik borcunu yapılandırmış ve ödüyor pozisyonuna geçmiştir” dedi. Basın toplantısı yapan Üstün, verdikleri elektriğin yüzde 75’nin genellikle kayıp kaçağa gittiğini de belirtti. Üstün “Diyanetten de yardım istiyoruz. Bu insanları cezalandırarak üstesinden gelinebilecek bir konu değil” dedi.

RUHSATLARA DEVİR YASAĞI

Tasarı ile ruhsat devirlerinde devir bedeli alınarak Hazine’ye kaynak sağlanması öngörülürken Yıldız “Tasarı ile kamu hariç yeraltı kömür madenciliğinde rödovansı yasaklıyoruz” dedi. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre kamu kurum ve kuruluşlarıyla iştirakleri hariç olmak üzere yeraltı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişilerle üretim faaliyetlerine yönelik rödovans sözleşmeleri yapamayacak. Aksi takdirde rödovans sözleşmesi ile yapılan madencilik faaliyetleri durdurulacak. Kiralama anlamına gelen rödovans TKİ’nin ekonomik görmediği madenlerde 1988 yılından bu yana uyguluyordu. Sistemle TKİ 100 liraya çıkardığı kömürü 50 liraya özel sektöre davet ediyor, bu da işçilik ve diğer maliyetleri aşağı çektiği için madenlerdeki koşulları zayıflatıyor ve iş kazalarını beraberinde getiriyordu.

DOĞALGAZDA İNDİRİM SİNYALİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bir soru üzerine “Ham petrol fiyatlarının düşüşünün 6 aylık faz farkıyla beraber doğalgaz fiyatlarını etkileyeceğini söylemiştim. Bunun 01.01.2015’ten itibaren yansıyacağını görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha fazla yansıyacak” dedi. Elektrik fiyatlarına gizli zam yapıldığına yönelik iddiaları da yanıtlayan Yıldız “Ne açık ne gizli bir zam söz konusu. Herkesin ödeyeceği elektrik fiyatları sabittir. Faturaların dönemi ile alakalı bir kısım aksamaların olduğunu gördük ve ikazlarımızı yaptık” dedi.

Rusya ile yeni pazarlık haftaya

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile doğalgaz fiyatında indirim yapılması konusunda gelecek hafta bir görüşme daha gerçekleştireceklerini, Türkiye’nin indirim hakkından faydalanmak istediğini söyledi. Yıldız, satın alınan doğalgazın fiyatında indirim yapılması konusunda Rus tarafı ile iki kez görüştüklerini ancak istenilen sonuca ulaşılamadığını belirterek, “Önümüzdeki hafta bir görüşme daha yapacağız. Bulunduğumuz noktadan daha farklı bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz. Ülkemiz için iyi bir sonuç alacağımız kanaatindeyim” dedi.