Dünyanýn en eski fuarlarý arasýnda gösterilen Ýzmir Enternasyonal Fuarý'nda (ÝEF) 86'ýncý buluþmaya partner ülke Rusya damgasýný vuracak.
Ekonomi Bakanlýðýnýn himayesinde Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Fuarcýlýk Þirketi (ÝZFAÞ) tarafýndan Kültürpark'ta düzenlenecek ÝEF, 18 Aðustos'ta açýlacak ve 27 Aðustos'a kadar sürecek.
Ana temanýn 'enerji' olduðu fuarda, Tataristan Cumhurbaþkaný Rüstem Minnihanov ve 23 ülkeden 12 bakanlýk düzeyinde misafir aðýrlanacak.
Türkiye'den ise fuara Ekonomi Bakaný Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Berat Albayrak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakaný Faruk Özlü ve Gümrük ve Ticaret Bakaný Bülent Tüfenkci'nin katýlmasý bekleniyor.
Partner ülke Rusya ise fuara hem bakanlýk hem firma düzeyinde oldukça geniþ bir heyetle katýlýyor. Tarihinde ilk kez bir partner ülkenin bin 100 metrekare stant kuracaðý fuarda 3'ü bakanlýk düzeyinde olmak üzere 241 kiþilik Rus heyet buluncak.
Türkiye ile Rusya arasýnda Enerji, Sanayi, Müteahhitlik, Özel Ekonomik Bölgeler ve Turizm olmak üzere 5 iþ birliði oturumu gerçekleþtirilecek.
Yuvarlak masa toplantýsý þeklinde planlanan Turizm Ýþbirliði Oturumu, yoðun talep görmesi nedeniyle forum halinde düzenlenecek.
Rusya'yla olan domates krizinin de görüþüleceði fuarda, Stavropol Bölgesi'nden gelen yetkililer Türkiye'de tarým sahalarýnda incelemelerde bulunacak.
Kurulan bin 100 metrekare stantta Rus heyeti ikili görüþmelerin yaný sýra ülke tanýtýmlarý için sunumlar yapacak.
Ekonomi Bakanlýðýnýn ev sahibi olduðu fuarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ve Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnýn da stantlarý yer alacak.
- Kültür ve sanat faaliyetlerine aðýrlýk verildi
Konserlerin, tiyatrolarýn ve sokak gösterilerinin yer alacaðý fuarda, geçen yýla göre kültür sanat faaliyetlerinde artýþ var.
Atatürk Açýkhava Tiyatrosu 86. ÝEF'te bu yýl Alica Harikalar Diyarý'ný aðýrlayacak. Bu sirk tiyatrosunun biletleri ise þimdiden tükenmiþ durumda.
Sokak gösterilerinde Ýtalyan gösteri grubu Sonics'in gösterisi Meraviglia Sokak Tiyatrosu ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken gösterilerden olacak.
Mogambo Caz Geceleri'nde ise bu yýl yabancý sanatçýlar ön plana çýkýyor. Lisa Simone, China Moses ve Della Miles'in sahne alacaðý caz gecelerinde Türkiye'den ise Bülent Ortaçgil, Tuna Kiremitçi, Vedat Sakman, Fatih Erkoç, Ferit Orman ve Zuhal Olcay performanslarýný sergileyecek.
Fuar giriþ ücretleri de "Ýzmirim Kart" ile tam 3 lira, öðrenci 2 lira olacak. Engelli, refakatçi, gazi ve gazi yakýnlarý ile þehit aileleri fuara ücretsiz giriþ yapabilecek.
- Tarihe tanýklýk etti
Dünyanýn en eski fuarlarý arasýnda gösterilen ÝEF'nin temeli, Kurtuluþ Savaþý'nýn hemen ardýndan toplanan Ýzmir Ýktisat Kongresi'nde atýldý. Yurt içinde üretilen mallarýn sergilenmesi fikri üzerine temelleri atýlan fuar, 1927 yýlýndan bu yana Dünya Ekonomik Buhraný ve Ýkinci Dünya Savaþý'ndaki kesintiler dýþýnda her yýl düzenlendi.
Fuar, savaþ sonrasýnda uluslararasý anlamda önemini giderek artýrdý. 1960 ile 1970'li yýllardaki fuarlar, Amerika Birleþik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliði'nin rekabetine sahne olurken Almanya ve Ýngiltere de ürettikleri otomobillerle stantlarda gövde gösterisi yapýyordu.
Apollo Uzay Aracý, MIR Uzay Ýstasyonu gibi uzay teknolojileri ve yeni otomobil teknolojilerinin sergilendiði fuar, ayný zamanda çamaþýr makinesi ve televizyon gibi eþyalarýn da Türk insanýna ilk tanýtýldýðý organizyon olarak biliniyor.
Zamanlama olarak tarým ürünlerinin hasat sonrasý dönemine rastlayan fuar, Anadolu insanýnýn buluþma noktasý oluyordu. Fuar bu nedenle ticari olmasýnýn yanýnda kültürel bir nitelik de taþýdý. Özellikle 1960 ve 1970'li yýllarda fuar gazinolarý pek çok sanatçýnýn ün kazandýðý ya da þöhretini artýrdýðý platformlar oldu.
Fuar gazinolarýndaki hareketlilik 1990'lý yýllarýn ortalarýna kadar devam edebildi. Bu dönemde özel televizyonlarýn kurulmasý ve yaygýnlaþmasýyla sanatçýlarýn hayranlarýna televizyon aracýlýðýyla ulaþmayý tercih etmesi, gazinolardaki fiyatlarýn artmasý Ýzmir Fuarý'ndaki konser hareketliliðini azalttý.
Kapalý ekonomi döneminde ithalat yapmak isteyen firmalara verilen fuar kotalarýyla canlýlýðýný koruyan ÝEF, 1990'lý yýllarda dünya ekonomilerindeki küreselleþme, ülkeler arasý ticarette kotalarýn kalkmaya baþlamasý ve ülkelerden çok þirketlerin etkin bir yapýya kavuþur hale gelmesiyle etkinliðini yitirdi.
SSCB'nin daðýlmasýyla fuarda ABD ile devam eden rekabet ortamý da sona erdi. Ülke pavyonlarý, yerlerini þirket stantlarýna býrakmaya baþladý.
Ýzmir Fuarý, sonraki dönemde gýda, mobilya, otomobil gibi iç tüketime dayalý sektörlerde etkinliðini sürdürmekle birlikte dýþ ticarette ihtisas fuarlarýnýn gerisinde kaldý. Bir genel ticaret fuarý olan ÝEF, bünyesinden 10 ihtisas fuarý çýkardý. Bu fuarlardan MARBLE Uluslarasý Doðaltaþ ve Teknolojileri ve IF Wedding Gelinlik, Damatlýk ve Aksesuarlarý fuarlarý uluslararasý niteliðe kavuþtu.