Sadece Türkiye ile anlaþmalarý var! Türk devletlerine teklif
ABONE OL

Gardiyanoðlu, Türk devletlerinde çalýþma hayatýna iliþkin toplantýlara katýlmak üzere geldiði Ankara'da, AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.

Bakan Gardiyanoðlu, "Türk Devletlerinde Çalýþma Hayatý ve Sosyal Koruma Uluslararasý Konferansý" çerçevesinde Ankara'da düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantýsý'nda verimli görüþmeler gerçekleþtirdiðini belirterek toplantýya katýlan ülkelerin çalýþma bakanlarýyla vatandaþlara daha iyi bir çalýþma hayatý sunmak adýna neler yapabileceklerini görüþtüklerini söyledi.

Coðrafi bakýmýndan uzak olmalarýna raðmen Türk devletlerinin din, dil ve kültür konusunda ortak paydada buluþtuðunu vurgulayan Gardiyanoðlu, benzer çalýþmalar yürüttüklerini ve daha sýk iþbirliði yapma kararý aldýklarýný paylaþtý.

Gardiyanoðlu, Türkiye Çalýþma ve Sosyal Güvenliði Bakanlýðý ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýyla yýl içerisinde toplantýlar yaptýklarýný anlatarak kendilerine bu fýrsatý sunan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a ve ilgili bakanlýklara teþekkür etti.

- KKTC'NÝN ULUSLARARASI STATÜSÜ

1974'teki Kýbrýs Barýþ Harekatý'ndan bu yana KKTC'nin "Rum-Yunan ikilisinin izolasyonlarý" altýnda olduðuna ve dünyadan soyutlandýðýna dikkati çeken Gardiyanoðlu, "Dünyaya bizim tek açýlan kapýmýz, ana vatan Türkiye'dir. Dünyaya bizi entegre etmeye çalýþan, haklarýmýzý savunan ve bizi olduðumuz noktadan daha iyi bir noktaya taþýmak isteyen, ana vatan Türkiye'dir. En önemlisi de garantör ülkemizdir." dedi.

Gardiyanoðlu, 2022'de düzenlenen Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) Dokuzuncu Zirvesi'nde KKTC'nin teþkilata gözlemci üye olarak kabul edilmesinin sevinç ve gururla karþýlandýðýný aktararak bunun, Türkiye'nin desteði sayesinde gerçekleþtiðini ve birkaç yýl içerisinde tam üye statüsüne kavuþmayý umduklarýný dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulunda, KKTC'nin tanýnmasý çaðrýsýnda bulunduðunu anýmsatan Gardiyanoðlu, bunun da mutlulukla karþýlandýðýný anlattý.

- KKTC'DE ÇALIÞAN YABANCI VATANDAÞLARIN SOSYAL HAKLARI

Gardiyanoðlu, TDT üyesi devletlerden birçok vatandaþýn çalýþma izniyle KKTC'de mesleki yaþamýný sürdürdüðünü belirterek sadece Türkiye ile sosyal güvenlik anlaþmasýna sahip olduklarýný söyledi. Diðer Türk devletleriyle de benzer anlaþmanýn saðlanmasý konusuna odaklandýðýný aktaran Gardiyanoðlu, "Ýlk gün Yuvarlak Masa Toplantýsý'nda bunu masaya yatýrdým. Panelde de bunu masaya yatýrdým. Büyük ihtimalle önümüzdeki aylar içerisinde ilgili Türk devletleriyle bizim Sosyal Sigortalar kurumumuz kurumsal anlaþmalar yapacaktýr." ifadelerini kullandý.

Kurumsal anlaþma bulunmamasýnýn KKTC'de çalýþan yabancý vatandaþlarýn emeklilik ve sosyal haklar konusunda maðduriyet yaþamasýna sebebiyet verdiðini anlatan Gardiyanoðlu, Türkiye'den çalýþma izniyle KKTC'ye gidip orada çalýþan vatandaþlarýn anlaþma sayesinde maðdur olmadýðýný söyledi. Gardiyanoðlu, "Bu kiþiler yarýn Türkiye Cumhuriyeti'ne, kendi memleketlerine, kendi illerine döndükleri zaman, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ndeki sosyal güvencelerini buradaki sosyal sigorta kurumuna taþýyabiliyorlar, sanki burada (Türkiye'de) çalýþmýþ gibi emekliliðinde veya diðer özlük haklarýnda hiçbir kayba uðramýyorlar." dedi.

Özbekistan, Kýrgýzistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'dan 10 binden fazla kiþinin KKTC'de sosyal güvence altýnda çalýþtýðýna iþaret eden Gardiyanoðlu, "Onlar kendi ülkelerine döndüklerinde maalesef bu sosyal güvenceden yararlanamýyorlar. En büyük kazaným bu oldu. Bunun farkýndalýðýný masaya koyduk." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE VE AZERBAYCAN'DAN YETKÝLÝLERLE GÖRÜÞMELER

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan ve heyetiyle görüþmeler gerçekleþtirdiklerini paylaþan Gardiyanoðlu, KKTC ile Türkiye arasýndaki mali iþbirliði protokolü çerçevesinde 4 ana baþlýk ve 21 yan baþlýktan oluþan bir eylem planýna iliþkin çalýþmalar yürüttüklerini söyledi. Bakan Gardiyanoðlu, halihazýrda entegre olan sistemin daha iyi hale getirilmesi üzerine planlarýnýn bulunduðunu ifade etti.

Gardiyanoðlu, KKTC'de çalýþan bir Türk vatandaþýnýn Türkiye'de bir saðlýk sorunu yaþamasý durumunda yerinde tedavi olabilmesi için gerekli imkanlarýn bulunduðuna dikkati çekerek bu gibi konularýn geliþtirilmesini ele aldýklarýný dile getirdi.

Azerbaycan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Sahil Babayev ve heyetiyle de görüþtüklerini aktaran Gardiyanoðlu, iki ülkedeki ve dünyadaki sosyal hizmetlerin iþleyiþi konusunda bilgi alýþveriþinde bulunduklarýný söyledi.

Gardiyanoðlu, yaklaþýk 300 Azerbaycan vatandaþýnýn KKTC'de sosyal güvence altýnda çalýþtýðýný fakat bu kiþilerin devletler arasýnda bir anlaþma olmamasý sebebiyle kendi ülkelerinde sosyal haklarýndan yararlanamayacaðýnýn altýný çizerek iki devletin sigorta kurumlarýnýn genel müdürlerinin bu konuda görüþeceðini söyledi. Gardiyanoðlu, Azerbaycan vatandaþlarýnýn bu konuda maðduriyet yaþamamasý için günü geldiðinde gerekli iyileþtirmeleri yapacaklarý konusunda muhatabýyla prensipte anlaþtýklarýný sözlerine ekledi.

Taraflarýn birbirlerini davet ettiðini söyleyen Gardiyanoðlu, ilk fýrsatta Azerbaycan'ý ziyaret edeceðini ve Azerbaycanlý devlet yetkililerin KKTC'yi yerinde görmesini istediðini dile getirdi.

- TUSAÞ'A SALDIRI

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Anonim Þirketinin (TUSAÞ) Kahramankazan'daki yerleþkesine 23 Ekim'de düzenlenen saldýrýyý lanetleyen Gardiyanoðlu, "Yýllarca savunma sanayisinde Türkiye Cumhuriyeti'ni görmezden gelenler, Türkiye Cumhuriyeti'ne bir vida dahi vermek istemeyenler, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin yükseliþini, bir süper güç olma yolundaki kararlý ve dik duruþ hedefini gördükçe böyle hain saldýrýlarla Türkiye Cumhuriyeti'ni durdurmaya çalýþýyorlar ama unuttuklarý bir þey var; tarihi boyunca kimse Türkiye'ye diz çöktüremedi. Bu saatten sonra da nafiledir, uðraþmasýnlar Türkiye'ye diz çöktüremezler." dedi.

Gardiyanoðlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluþunun 101'inci yýlýna iþaret ederek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý'ný kutladý.

- ORTA DOÐU'DAKÝ KARIÞIKLIKLAR VE KKTC'NÝN KONUMU

Gardiyanoðlu, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýna ve Lübnan'a saldýrýlarýna iþaret ederek Orta Doðu'nun "yangýn yerine" dönüþtüðüne ve Kýbrýs Adasý'nýn coðrafi olarak bu bölgeye çok yakýn olduðuna dikkati çekti.

Güney Kýbrýs Rum Yönetiminin (GKRY) alanýný tamamýyla Ýngiliz ve Amerikalýlara açtýðýný, savaþ gemileri ve diðer asker ekipmanlarýn Kýbrýs'ýn güneyine konuþlandýrýldýðýný vurgulayan Gardiyanoðlu, "Ateþ çemberinin içinde olan bir adayýz." dedi.

Gardiyanoðlu, Doðu Akdeniz'de "serhat bekçisi" olduklarýna ve KKTC'nin stratejik konumuna iþaret ederek "Yaklaþýk 5 milyon kilometrekareye yayýlan, 350 milyonluk Türk ailesinin bir parçasýyýz." diye konuþtu.

Rum Kesimi figüranlýðý aktörlükle karýþtýrýyor! Haddi aþan Türkiye kýyaslamasýna tepki

Türk dünyasý için 'tarihi' toplantý

Bakan Iþýkhan: Türk dünyasý olarak ortak projeler geliþtirmeliyiz