Bakan Kacýr: 261,5 milyar dolarla ihracatýmýzda tarihi bir rekora imza attý
ABONE OL

Bakan Kacýr, Niðde OSB'de düzenlenen Toplu Açýlýþ ve Temel Atma Töreni'nde, gerçekleþtirecekleri açýlýþlarýn ve attýklarý yeni temellerin Niðde'nin büyüme ve kalkýnmasýna önemli ivme kazandýracaðýný söyledi.

Açýlýþýný gerçekleþtirecekleri toplam yatýrým büyüklüðü 5 milyar lirayý aþan 15 tesisin ve 15 milyar lira yatýrým hedefiyle temelini atacaklarý 11 tesisin hayýrlý olmasýný dileyen Kacýr, emeði geçenlere teþekkür etti.

"MÝLLÝ GELÝRÝMÝZÝ 1 TRÝLYON 158 MÝLYAR DOLARA ÇIKARDIK"

Kacýr, dünyanýn içinden geçtiði buhranlý süreçte bölgesinde güç sahibi, küresel siyasette söz sahibi bir Türkiye olarak saðlam adýmlarla, iradeli ve kararlý þekilde büyüme ve kalkýnma yolculuðunu sürdürdüklerine belirterek, þunlarý kaydetti:

"Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, 'Büyük, güçlü, tam baðýmsýz Türkiye' istikametinde Türkiye Yüzyýlý'ný inþa etme adýna var gücümüzle çalýþýyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doðrultusunda, 'Aþkla çalýþan yorulmaz, bize yorulmak, pes etmek yakýþmaz' diyoruz. 22 yýlda Türkiye'yi nereden alýp nereye getirdiðimizi aziz milletimiz çok iyi biliyor. Yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda büyümemizi kesintisiz sürdürerek milli gelirimizi 1 trilyon 158 milyar dolara çýkardýk. Küresel tedarik zincirlerinde ve enerji arzýnda yaþanan kýrýlmalara, yaþadýðýmýz deprem felaketlerine raðmen 261,5 milyar dolarla ihracatýmýzda tarihi bir rekora imza attýk. Son 22 yýlda oluþturduðumuz siyasi istikrar iklimi, rekabetçi, sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapýsý, güçlü AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle sayýsýz vizyon projeye imza attýk. Baþkalarýnýn hayal bile edemeyeceði 100 yýllýk projeleri çeyrek asra sýðdýrarak ülkemizin tarihine ve talihine yeni bir istikamet kazandýrdýk."

SAVUNMA SANAYÝNDE YAKALANAN ÝVME

Savunma sanayinde tarihin en büyük yerlileþme hamlesini baþlattýklarýný, piyade tüfeðinde dahi baþkalarýna baðýmlý olan bir ülkeyi, kendi tankýný, gemisini, topunu, füzesini, roketini, uçaðýný, helikopterini, insansýz hava araçlarýný üretebilen ülkelerden biri haline dönüþtürdüklerine dikkati çeken Kacýr, savunma sanayinde yakaladýklarý ivmeyi yüksek teknolojili diðer alanlara taþýdýklarýný anlattý.

OSB'LER ETKEN GÜÇ OLDU

Bakan Kacýr, yerli ve milli elektrikli otomobil Togg'u milletin hizmetine sunduklarýna anýmsatarak, OSB'lerin Türkiye Yüzyýlý'nda ülkeyi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine taþýmada etken güç olduðuna iþaret etti.

Son 22 yýlda OSB'lerin sayýsýný 191'den 360'a, OSB'lerdeki istihdamý 415 binden 2,7 milyona çýkardýklarýný vurgulayan Kacýr, "OSB'siz ilimiz kalmadý. Niðde'miz de son 22 yýldaki planlý sanayileþme hamlemizden payýný ziyadesiyle aldý. 2021'de tescil verdiðimiz Niðde 2. Organize Sanayi Bölgesi'yle þehrimizdeki OSB sayýsýný 3'e çýkardýk. OSB'lerimizin altyapý ve üstyapý projeleri için saðladýðýmýz 1,3 milyar lira finansman ile OSB'lerimizde 6 bin 700 ilave istihdam oluþturduk. Mayýs ayýnda Niðde OSB'ye 300 hektarlýk, Niðde-Bor Karma Deri Ýhtisas OSB'ye de 430 hektarlýk ilave alan kazandýrdýk." ifadelerini kullandý.

Kacýr, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak yatýrým ve AR-GE teþvikleriyle OSB'lere verdikleri desteklerle Niðde'nin büyüme ve kalkýnma yolculuðunda her daim yanýnda olduklarýný anlatarak, son 22 yýlda þehirdeki yeni ya da ilave yatýrýmlar için 729 yatýrým teþvik belgesi düzenlediklerini, bu kapsamýnda 84,5 milyar lira sabit yatýrýmýn ve 17 bin 600'den fazla nitelikli istihdamýn önünü açtýklarýný bildirdi.

FARKLI SEKTRÖRLERDE 15 ÜRETÝM TESÝSÝNÝN AÇILIÞI GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ

Niðde OSB bünyesinde tekstilden metale, gýdadan zirai ilaca, camdan konfeksiyona kadar farklý sektörlerde faaliyet gösteren 1000'den fazla vatandaþa ekmek kapýsý olan 15 üretim tesisinin açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini aktaran Bakan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn tensipleriyle proje bazlý yatýrým teþviki sunduðumuz Migiteks Tekstil'in elastan üretim fabrikasýnýn da yer aldýðý ve faaliyete geçtiðinde 1200'den fazla ilave istihdam oluþturacak 11 üretim tesisimizin de temelini atýyoruz. Açýlýþýný gerçekleþtireceðimiz ve temelini atacaðýmýz tesisler, Niðde'mize, ülkemize ve milletimize hayýrlý uðurlu olsun. Þunun bilinmesini isterim ki önümüzdeki dönemde Niðde'nin kalkýnmasýna ivme kazandýracak yatýrýmlarýn önünü daha da açacaðýz. Mevcut üretimi, ihracatý, istihdamý çok daha ileri noktalara çýkaracaðýz. Mevcut üretim altyapýmýzýn ikiz dönüþümünü de saðlayarak Niðde sanayinin rekabetçilik ve sürdürülebilirliðini perçinleyeceðiz. Ben bu vesileyle sanayicilerimizi geçtiðimiz ay ilan ettiðimiz 'Dijital Dönüþüm ve Yeþil Dönüþüm Destek Programlarý'na baþvurmaya davet ediyorum. Program kapsamýnda firmalarýmýzdan ikiz dönüþüm için kýsa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarýný adresleyen yol haritalarý sunmalarýný bekliyoruz. Yol haritasý raporu uygun görülen ve destek kararý alýnan projeleri gerçekleþtiren tesislere uygulama sürecinde 'Yeþil Dönüþüm ve Dijital Dönüþüm Merkezleri' ünvaný veriyoruz. Bu ünvaný alan üretim tesislerinin ikiz dönüþüme yönelik yapacaklarý yatýrýmlarýný, teþvik sistemimizdeki öncelikli yatýrýmlar uygulamasý çerçevesinde destekleyeceðiz."

Protokol üyeleri ve firma yetkilileriyle 15 fabrikanýn açýlýþýný yapan, 11 fabrikanýn da temelini atan Kacýr, daha sonra sanayicilerle basýna kapalý istiþare toplantýsýnda bir araya geldi.

Öte yandan Kacýr, törenden önce Valiliði ziyaret ederek Vali Cahit Çelik ile görüþtü.