Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr duyurdu: Sanayileþme tarihimizde yeni bir sayfa açacak
ABONE OL

Bakan Kacýr yaptýðý konuþmada, 250 milyon dolarlýk yatýrýmla gerçekleþen ve 300 kiþinin doðrudan istihdam edileceði tesisinin hayýrlý olmasý temennisinde bulunarak, bölgeye bu yatýrýmý kazandýran Gürsoy Grup ailesini tebrik etti.

Dünyanýn küresel buhranlarýn yaþandýðý sancýlý bir dönemden geçtiðini belirten Kacýr, "Ticaret ve teknoloji savaþlarý, jeopolitik gerilimler, salgýnlar, doðal afetler, iklim deðiþiklikleri, ezber edilmiþ kurallarýn, bizzat onlarý koyanlar ve vazedenler tarafýndan terk ediliþini hýzlandýrdý. Küresel ekonomideki yeni tabloda ülkelerin sürdürülebilir bir kalkýnmayý gerçekleþtirmesi, ancak ve ancak büyük resmi doðru okuyabilmeleri, üretim ve teknoloji geliþtirme altyapýsýný, insan kaynaðýný planlý bir þekilde harekete geçirmeleriyle mümkün." diye konuþtu.

ORGANÝZE SANAYÝ BÖLGESÝ VURGUSU

Kacýr, son 22 yýlda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde tesis edilen güçlü yapýyla, demokrasi ve kalkýnma atýlýmlarýyla Türkiye'nin sanayi ve teknolojide asra bedel baþarýlara imza attýðýný dile getirdi.

Sayýsý 191'den 361'e yükselen organize sanayi bölgeleri ile kurduklarý 43 endüstri bölgesinin, Türkiye'nin üretim üsleri haline geldiðini vurgulayan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorlarý kýrdýk. Otomotivden kimyaya, makineden çeliðe, beyaz eþyadan savunma ve havacýlýða, tekstilden mobilyaya tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yýllýk ihracatýný 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik. Ülkemizin teknoloji geliþtirme kabiliyetinin bir niþanesi niteliðindeki yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg'u Bursa Gemlik'te üreterek milletimizle buluþturduk. Katma deðerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, yeþil ve dijital dönüþümü gerçekleþtirerek, Türk sanayini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma taþýyoruz."

"YENÝ YATIRIMLARI ÜLKEMÝZE KAZANDIRACAÐIZ"

Kacýr, geçen haftalarda Türkiye'nin sanayide yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklý dönüþümünde yeni bir sayfa açacak 4 programý kamuoyuyla paylaþtýklarýný anýmsattý.

Bu programlarýn kapsamýna deðinen Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Katma deðerli üretim altyapýmýzýn güçlendirilmesinde önemli bir kilometre taþý niteliðindeki ve halihazýrda baþarýyla yürüttüðümüz Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý'mýzýn Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çaðrýsý'ný ilan ettik. Kamunun sanayimizin ikiz dönüþümünde yalnýzca teþvik eden deðil, ayný zamanda rehberlik eden bir yaklaþým sergileyeceði Dijital ve Yeþil Dönüþüm Destek Programlarýný kamuoyuyla paylaþtýk. Ülkemizin yüksek teknoloji yatýrýmlarý için sunduðu fýrsatlarý güçlendirecek HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'nýn detaylarýný yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýmýzýn huzurunda ilan ettik. 30 milyar dolarlýk bir yüksek teknoloji yatýrým programýný Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzca dünyaya duyurduk. Ýnanýyorum ki devreye aldýðýmýz bu programlarla ülkemizin tüm potansiyelini harekete geçirecek yeni yatýrýmlar ve projeleri ülkemize kazandýracaðýz."

Bakan Kacýr, Türkiye'yi yüksek teknoloji ve katma deðerli üretimde devler ligine taþýyacaklarýný anlattý.

"752 MÝLYAR TL SABÝT YATIRIM TEÞVÝK ETTÝK"

Ülkenin üretim ve teknoloji geliþtirme altyapýsýný perçinlerken doðal kaynaklarý ekonomik kýymete dönüþtürerek sanayinin ham madde ve ara malý tedarikini teminat altýna almayý, ekonomik ve teknolojik baðýmsýzlýk mücadelenin tamamlayýcýsý olarak gördüklerini söyleyen Kacýr, þu ifadeleri kullandý:

"Son 22 yýlda maden yatýrýmlarý için 3 bin 517 yatýrým teþvik belgesi düzenledik, 752 milyar Türk lirasý sabit yatýrýmý teþvik ettik ve 112 binden fazla nitelikli istihdamýn önünü açtýk. Enerji baðýmsýzlýðýmýzda önemli bir sayfa açan Karadeniz gazýnýn vatandaþýmýza ulaþmasý için Zonguldak ve Sakarya Gaz Sahasý'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý tarafýndan gerçekleþtirilen yatýrýmlara proje bazlý devlet desteði sunduk. Nadir toprak elementlerinin geri kazanýmý, test ve analizi için önemli altyapýlarý Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ile Tunceli'de inþa ediyoruz. Hedefimiz, yer üstüne çýkardýðýmýz zenginliklerimizi nitelikli yatýrýmlar aracýlýðýyla katma deðere dönüþtürmek. Halihazýrda metalürji, kimya ve refrakter sanayinin öncelikli girdileri arasýnda yer alan krom, rezervlerimizin ölçeði ve kalitesi açýsýndan dünyada en üst sýralarda olduðumuz bir cevher. Kromun kýymetlendirilerek yüksek kalite ferrokroma dönüþtürülmesi, özellikle otomotiv, havacýlýk, savunma ve denizcilik gibi ülkemizin halihazýrda güçlü üretim altyapýsýna sahip olduðu pek çok sektörün AR-GE ve üretim kapasitesinde kritik role sahip."

"SANAYÝLEÞME TARÝHÝMÝZDE YENÝ BÝR SAYFA AÇACAK"

Orhaneli'deki bu fabrikanýn yýllýk 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip olduðu bilgisini veren Kacýr, tesisin Türkiye sanayisinin alaþýmlý çelik üretiminde ihtiyaç duyduðu yüksek karbonlu ferrokromu temin edeceðini ve ayný zamanda Türkiye'yi dünya ferrokrom pazarýnda bir üst lige taþýyacaðýný belirtti.

Fabrikanýn yapay zeka temelli üretim modeli, karbon ayak izi azaltýcý uygulamalarý, son teknoloji ve çevreci üretim prosesi, tesisin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 50'sini karþýlayacak 80 megavatlýk güneþ enerjisi santraliyle "yeþil ve dijital dönüþüm vizyonu"nu en güçlü þekilde yansýttýðýna dikkati çeken Kacýr, "Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katký saðlayacak bu tesise, bizler de Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn kararýyla proje bazlý yatýrým teþviki sunduk. Türkiye'nin stratejik ihtiyaçlarýna cevap veren bu tesisin ardýndan sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapýmýzla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatýrýmýnýn ülkemize kazandýrýlmasý artýk hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inþallah hep beraber baþaracaðýz. Sanayileþme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatýrýmý da ülkemize kazandýrmakta kararlýyýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak, müteþebbisleri cesaretlendirerek, üretimin kalbi tesisleri her daim destekleyerek, ülkenin dört bir yanýnda kalkýnma hareketinin öncüsü olmayý sürdüreceklerini anlatan Kacýr, açýlýþý gerçekleþtirilen tesisin bugünün temellerini saðlamlaþtýrarak yarýnlara daha güçlü ve baðýmsýz ulaþma kararlýlýðýnýn simgesi olduðunu sözlerine ekledi.