Þanlýurfa'da dünyada ender görülen keþif! Jandarma koruma altýna aldý
ABONE OL

Þanlýurfa Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýl Müdürlüðü ile Tabiat Varlýklarýný Koruma Müdürlüðü ekipleri ve jeoloji mühendisleri bölgede inceleme yaptý.

Bazý sivil toplum kuruluþu temsilcilerinin de yer aldýðý incelemelerde bölge jandarma ekiplerince korumaya alýnarak, bazalt sütunlarýn çevresi, güvenlik þeridiyle kapatýldý.

Jeoloji mühendisi Ruken Tutku, AA muhabirine, Karacadað'ýn aktif bir yanardað olduðu dönemde lavlarýn bölgede yayýldýðýný hatýrlatarak, sütunlarýn da buna baðlý oluþtuðunu söyledi.

Sütunlarýn milyonlarca yýllýk olduðunu belirten Tutku, þöyle konuþtu:

"Sütun bazaltlar, Karacadað'ýn patlamasýyla oluþan lavlarýnýn geliþi güzel yayýlmasýyla oluþmuþ. Daha önce de valilik tarafýndan UNESCO'ya verilen Karacadað'ýn sit alaný içerisine, jeopark alaný içerisine yer almasýný istemiþtik. Jeoloji Mühendisleri Odasý olarak da bununla alakalý çalýþmalarýmýz devam ediyor. Bu yapýlar, dünyada 5-6 yerde olup, genelde altýgen yada beþgen sütun þeklinde oluþuyor. Bunlar halk arasýnda da sabun kayalarý olarak da biliniyor. Turizm açýsýndan önemli yer kaplamaktadýr. Jeolojik mirasýmýz olan bu sütunlarý koruma altýna alýrsak çok iyi olur. Temennimiz buraya sahip çýkýlmasý."