Sayýlý ülkeler arasýna girdik... Bakan Varank: Testleri artýk Türkiye'de yapýlacak
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Yýldýz Teknik Üniversitesi ÝSTKA Projeleri Açýlýþ Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Ýstanbul Kalkýnma Ajansý ile destekledikleri Yýldýz Teknik Üniversitesi Geri Kazaným Test ve Araþtýrma Merkezi ile Katmanlý Ýmalat ve Titanyum Medikal Ýmplant Araþtýrma ve Üretim Merkezi'nin resmi açýlýþlarýný hep birlikte gerçekleþtireceklerini aktardý.

Varank, "Geri dönüþüm, geri kazaným, günümüzde önemi giderek artan bir konu. Kaynaklarýn sýnýrlý olduðu dünyamýzda, yeniden kullaným ve geri dönüþüm, sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taþýyor." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn öncülüðünde Türkiye'nin geri dönüþüm ve sýfýr atýk konusunda ciddi geliþme kaydettiðine iþaret eden Varank, "Sayýn Emine Erdoðan'ýn giriþimleriyle 30 Mart, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu tarafýndan Sýfýr Atýk Günü ilan edildi. Zaten birkaç gün önce Sayýn Hanýmefendi özel bir davetle Birleþmiþ Milletler'e gitti, burada sýfýr atýk konusunda genel kurula bir hitaplarý oldu." dedi.

- "BU TEKNOLOJÝ SAYESÝNDE TASARIM VE ÜRETÝM SÜREÇLERÝNDE ADETA DEVRÝM YAÞANIYOR"

Bugün resmi açýlýþýný yaptýklarý Geri Kazaným Test ve Araþtýrma Merkezi'nin, atýklarýn geri kazanýlabilirliði ya da biyobozunurluðu gibi konularda AR-GE çalýþmalarý yürüteceðini ifade eden Varank, þunlarý kaydetti:

"Her türlü proseste mümkün olan en az seviyede atýk oluþmasý, oluþan atýklarýn azami seviyede geri kazanýmý için risk ve fýrsat analizleri yapacak. Ulusal ve uluslararasý alanda akredite test faaliyetleri gerçekleþtirecek. Ülkemizde halihazýrda yapýlamayan, Avrupa Birliði'nde ise sadece birkaç ülkede gerçekleþtirilebilen birçok test artýk bu merkezde, Ýstanbul'da yapýlacak. Diðer bir merkezimiz olan katmanlý imalat teknolojisine odaklanan merkezimizde ise yine geleceðe dönük iþler yapacaðýz.

Biliyorsunuz katmanlý imalat her geçen gün yeni ve farklý sektörlerde kullanýlmaya baþlanan ve hýzla geliþen bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde tasarým ve üretim süreçlerinde adeta bir devrim yaþanýyor. Ýþte açýlýþýný yaptýðýmýz Katmanlý Ýmalat ve Titanyum Ýmplant Araþtýrma ve Üretim Merkezi'nde cerrahi taleplere baðlý olarak hastanýn ihtiyacýna göre kiþiye özel titanyum medikal implantlar tasarlanýp üretilecek.

Örneðin þu anda merkezde sadece gelen tomografi verisi üzerinden bir hastamýz için kafatasý implantý tasarýmý yapýlýyor, bu tasarým tamamlanýr tamamlanmaz hemen üretime geçilmiþ olacak."

Bakan Varank, 7 milyon liranýn üzerinde bütçeye sahip bu modern merkezlerin hayata geçirilmesinde desteklerini esirgemeyen Ýstanbul Kalkýnma Ajansý'na ve emeklerinden dolayý Yýldýz Teknik Üniversitesine teþekkür etti, merkezlerin bilim ve araþtýrma ekosistemine ve ülkeye hayýrlý olmasýný diledi.

  • Bakan Varank
  • ÝSTKA Projeleri
  • test