Scholz'un Türkiye ziyareti ses getirdi! Almanya'nýn Cumhurbaþkaný Erdoðan planý
ABONE OL
Almanya Baþbakaný Olaf Scholz'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile ortak basýn toplantýsýnda verdikleri mesajlar, Alman medyasýnda geniþ yer aldý.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Þansölye Scholz Ýstanbul'da Ankara'ya daha fazla savunma sanayisi ürünü sözü verdi" baþlýklý bir haber yayýmladý.

Haberde, Alman hükümetinin, savunma sanayisi ürünlerinin Türkiye'ye tedarik edilmesi konusuna uzak durduðu ancak Scholz'un bu ziyaretle Türkiye'nin NATO üyesi olduðuna iþaret ederek savunma sanayisi ürünleri konusunda daha fazla iþbirliðine gidileceðini bildirdiði aktarýldý.

Alman hükümetinin Ankara'ya savunma sanayisi ürünlerinin tedariki konusunda gösterdiði yeni tutumla Yunanistan'ý ürküttüðü, bu nedenle Scholz'un, Atina ile Ankara arasýndaki iliþkilerin son dönemde gözle görülür bir þekilde yumuþamýþ olmasýný övdüðü de ifade edilen haberde, Berlin'de bir süredir Türkiye ile iliþkilerde "yeni bir baþlangýç"tan söz edildiðine dikkati çekildi.

Haberde, özellikle Donald Trump'ýn ABD'de baþkan seçilmesi ihtimali ve Rusya'nýn Ukrayna'ya saldýrýlarýnýn artmasý olasýlýðýný göz önünde bulunduran Berlin'in, NATO müttefiki Türkiye'ye bakýþýný deðiþtirdiði vurgulandý.

Amacýn NATO'nun güney kanadýný güvence altýna almak ve Ukrayna'ya desteðin azalmasý karþýsýnda güçleri birleþtirmek olduðu belirtilen haberde, Berlin yönetiminin gelecekte Erdoðan'ýn Kremlin ile iletiþim kanallarýný kullanabilmeyi umduðu ifade edildi.

Haberde, Almanya'nýn Türkiye'ye yakýnlaþtýðýnýn bir diðer iþaretinin de Scholz'un en son 2016 yýlýnda gerçekleþtirilen yüksek stratejik ortak hükümet istiþarelerinin yeniden baþlatýlacaðýný duyurmasý olduðu kaydedildi.

Deutschlandfunk'ta yer alan haberde de Scholz ve Erdoðan'ýn silah ve teçhizat sevki konusunda hemfikir olduðu ancak Orta Doðu konusunda farklý düþündükleri belirtildi.

Haberde, Almanya ve Türkiye'nin yýllarca süren itidalli iliþkilerin ardýndan savunma sanayisi alanýnda yeniden daha fazla iþbirliði yapmak istediði belirtildi, Þansölye Scholz'un, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Ýstanbul'da yaptýðý görüþmenin ardýndan, NATO ortaðý Türkiye'nin Alman silahlarýný almasýnýn doðal olduðunu söylediði aktarýldý.

- SCHOLZ, ERDOÐAN ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝNÝ GELÝÞTÝRDÝ

Süddeutsche Zeitung'daki analizde de "Dost olmak istiyor muyuz?" baþlýðý kullanýldý.

Analizde, Olaf Scholz'un yýldýrým bir ziyaret için Ýstanbul'a uçtuðu, Þansölye ve Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn birbirleriyle iyi anlaþtýklarýnýn görüldüðü ayrýca hangi konularýn yeni dostluklarýný bozacaðýný da bildikleri kaydedildi.

Þansölye'nin Türkiye Cumhurbaþkaný ile iliþkilerinin geliþtiðinin söylendiði ve bunun muhtemelen kiþisel sebepleri olduðu zira ikilinin birbirlerini daha iyi tanýdýðýna iþaret edilen analizde, iki liderin uluslararasý zirvelerde ve eylülde New York'taki Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulunda bir araya geldiði; bunun, Olaf Scholz'un þansölye olduktan sonra Türkiye'ye yaptýðý ikinci ziyaret olduðu hatýrlatýldý.

Tagesspiegel gazetesi de Þansölye Scholz'un Türkiye'ye Eurofighter vermek istediðini yazdý.

Haberde, Orta Doðu konusundaki anlaþmazlýk devam etmesine karþýn Türk-Alman iliþkilerinin yakýnlaþacaðý diðer konularda bir hareketlilik olduðunu ifade edildi.

Olaf Scholz ve Recep Tayyip Erdoðan'ýn Türk-Alman iliþkilerinde son dönemde yaþanan iyimser havanýn, Orta Doðu ihtilafý konusundaki derin görüþ ayrýlýklarý nedeniyle bozulmasýna izin vermeme kararlýlýðý da dahil olmak üzere pek çok konuda mutabýk kaldýðý aktarýldý.

Scholz'un, iyi ekonomik iliþkileri övdüðü ve NATO ortaðýna Eurofighter savaþ uçaklarýnýn teslim edilmesi olasýlýðýný dile getirdiði kaydedildi.

"Scholz, NATO ülkesi Türkiye'ye daha fazla silah ihracatý yapýlacaðýný açýkladý" baþlýðýný atan Welt gazetesi, Scholz'un Türkiye'ye silah ihracatýný savunduðunu ve Eurofighter savaþ uçaklarýnýn olasý teslimatý konusunda da ilerleme kaydedildiðini belirtti.

Scholz'un "Türkiye bir NATO üyesi ve bu nedenle somut teslimatlara yol açacak kararlar almaya devam ediyoruz. Bu tabii ki bir mesele ve son zamanlarda bu tür kararlar da aldýk. Ve daha fazlasý da olacak" ifadelerine yer verilen haberde, Alman hükümetinin son dönemde Türkiye'ye eskiye oranla daha fazla askeri teçhizat ihracatýna izin verdiði hatýrlatýldý.