Seyahat süresi sadece 9 dakikaya düþüyor! Türkiye'nin KKTC'deki mega projesinde geri sayým baþladý
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) açýklamalarda bulundu.

Bakan Uraloðlu, KKTC'deki Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu Temel Atma Töreni'nde konuþan Bakan Uraloðlu, Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu'nun tamamýný hizmete aldýðýnda 21 dakika süren seyahat süresinin sadece 9 dakikaya ineceðini söyledi.

Bakan Uraloðlu törende yaptýðý konuþmada yolun 11 kilometrelik kesimini 20 Temmuz 2021 tarihinde trafiðe açtýklarýný anýmsatarak, "Þimdi de projemizin 4,6 kilometrelik ikinci kesiminin temelini atýyoruz. Platform geniþliði 23 metre olacak yol bünyesinde 2 adet modern dönel kavþaðýn yaný sýra yolu Girne – Lefkoþa Yolu'na baðlayacak 48 metre açýklýklý Girne Köprülü Kavþaðý'ný da inþa edeceðiz. Kuzey Çevre Yolu ile; transit trafiði þehir dýþýna alarak, Lefkoþa'nýn þehir içi ve çevre yerleþkelerle ulaþýmýný rahatlatýyoruz" diye konuþtu. Uraloðlu, Bakanlýk olarak KKTC'de 2024 Yýlý Ýtibarýyla Toplam Proje Bedeli 4,5 Milyar Lira Olan 378 Kilometre Uzunluðunda 6 Yol Yapým Projesinin devam ettiðinin de altýný çizdi.

Bakan Uraloðlu burada yaptýðý açýklamada, "Yaklaþýk bir ay önce Kýbrýs Türk'ünün Ada'daki varlýðýnýn baki olduðunu dosta-düþmana haykýrdýðýmýz Barýþ Harekatý'nýn 50. yýl dönümünü tekrardan yürekten tebrik ediyorum. Bu uðurda canlarýný feda eden þehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize saðlýklý ömürler diliyorum" dedi.

'KKTC'DE GERÇEKLEÞEN KALKINMA HAMLESÝ VE EKONOMÝK BÜYÜME HEPÝMÝZÝ GURURLANDIRMAKTADIR'

Bakan Uraloðlu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde Türkiye'nin, Kýbrýs Adasýnda kapsamlý çözümün saðlanmasý hedefine paralel olarak, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin her bakýmdan geliþip güçlenmesine büyük önem verdiðini belirterek, "Türkiye'nin de katkýlarýyla Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde son yýllarda gerçekleþen kalkýnma hamlesi ve ona baðlý ekonomik büyüme, hepimizi gururlandýrmaktadýr" ifadelerini kullandý.

'BAKANLIÐIMIZIN GÖREV ALANIMIZA GÝREN TÜM KONULARDA ELÝMÝZDEN GELEN GAYRETÝ HER ZAMAN GÖSTERDÝK'

Bakan Uraloðlu, ekonomideki geliþmeyi kalýcý hale getirmek için ulaþtýrma ve haberleþme alanlarýnda atýlacak adýmlarýn oldukça önemli olduðunun altýný çizerek, "Bu vesileyle ifade etmek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý olarak görev alanýmýza giren tüm konularda elimizden gelen gayreti her zaman gösterdik ve yeni çalýþmalarýmýza da ayný azimle devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.

'KIBRIS ADASI DOÐU AKDENÝZ'ÝN KALBÝ KONUMUNDADIR'

Temel atma töreni gerçekleþtirilen Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu'nun KKTC'nin karayolu ulaþým aðýnýn gücüne güç katacak önemli bir yatýrým olduðunu belirten Uraloðlu, "Tarih boyunca kültür ve medeniyetlerin kesiþim noktasý olan Doðu Akdeniz, günümüzde de dinamizmini korumaktadýr. Kýbrýs Adasý ise coðrafi konumu, stratejik ve jeopolitik önemi ile Doðu Akdeniz'in kalbi konumundadýr. Karadeniz'den boðazlar vasýtasýyla Akdeniz'e, Süveyþ Kanalý yoluyla Kýzýldeniz ve Hint Okyanusu'na, Cebelitarýk Boðazý üzerinden Atlas Okyanusu'na açýlan yollarýn üzerinde bulunmaktadýr" diye konuþtu.

LEFKOÞA KUZEY ÇEVRE YOLU 20 KÝLOMETRE UZUNLUÐUNDA PROJELENDÝRÝLDÝ

Adada; turizme ek olarak son yýllarda yeni üniversitelerle birlikte eðitim alanýnda da büyük bir atýlým gerçekleþtiðine de iþaret eden Uraloðlu, "Bu geliþmeler sonucunda ülkenin mevcut yol güzergâhlarýnda artan trafik yükünü karþýlayacak yüksek standartlý bir karayolu aðý ihtiyacý doðmuþtur. Bu ihtiyaçlar göz önüne alýnarak hazýrlanan KKTC Karayolu Master Planý kapsamýnda yatýrýmlar gerçekleþmiþtir. Türkiye ve KKTC arasýndaki iþ birliðinin meyvesi olan en önemli projelerden biri de; Baþkent Lefkoþa'nýn þehir içi ve transit trafiðini düzenleyen 20 kilometre uzunluðunda, bitümlü sýcak karýþým kaplamalý bölünmüþ yol standardýnda projelendirilen Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu projesidir" dedi.

'LEFKOÞA'NIN ÞEHÝR ÝÇÝ VE ÇEVRE YERLEÞKELERLE ULAÞIMINI RAHATLATIYORUZ'

Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu'nun; Alayköy Kavþaðý'ndan baþlayýp, þehrin doðusunda bulunan Haspolat çemberine, devamýnda da Girne Dað Yolu'na baðlandýðýný belirten Uraloðlu, "Bildiðiniz üzere yolumuzun 11 kilometrelik kesimini 20 Temmuz 2021 tarihinde trafiðe açmýþtýk. Þimdi de projenin 4,6 kilometrelik ikinci kesiminin temelini atýyoruz. Platform geniþliði 23 metre olacak yol bünyesinde 2 adet modern dönel kavþaðýn yaný sýra yolu Girne – Lefkoþa Yolu'na baðlayacak 48 metre açýklýklý Girne Köprülü Kavþaðý'ný da inþa edeceðiz. Kuzey Çevre Yolu ile; transit trafiði þehir dýþýna alarak, Lefkoþa'nýn þehir içi ve çevre yerleþkelerle ulaþýmýný rahatlatýyoruz. Yýllýk ortalama günlük trafik miktarý 40 binin üzerine çýkan, Lefkoþa-Gazimaðusa Yolu'ndaki dur-kalk beklemelerini ortadan kaldýrarak, hýzlý ve kesintisiz trafik akýþý ile þehrin ulaþým standardýný yükseltiyoruz" diye konuþtu.

'LEFKOÞA KUZEY ÇEVRE YOLU ÝLE 21 DAKÝKA SÜREN SEYAHAT SÜRESÝNÝ 9 DAKÝKAYA DÜÞÜRECEÐÝZ'

Yonca kavþak olarak inþa edilecek Girne Köprülü Kavþaðý ile KKTC'nin iki önemli karayolunun kesintisiz baðlantýsýný da saðlamýþ olacaklarýný bildiren Uraloðlu, "Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu'nun tamamýný hizmete aldýðýmýzda; 21 dakika süren seyahat süresini 9 dakikaya düþüreceðiz. Böylece bu yolumuz ile zamandan 1,3 milyar lira, akaryakýttan 70 milyon lira olmak üzere yýllýk toplam 1 milyar 371 milyon lira tasarruf edeceðiz. Çevreye zarar veren araçlarýn karbon emisyonunu da 5 bin ton azaltarak doðanýn korunmasýna katký saðlayacaðýz" þeklinde konuþtu.

5,2 KÝLOMETRELÝK BAÐLANTI YOLU CUMHURBAÞKANLIÐI, CUMHURÝYET MECLÝSÝ VE MÝLLET BAHÇESÝ'NE ULAÞIMI SAÐLAYACAK

Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu'nun geri kalan 4,4 kilometrelik üçüncü kesimini de ilerleyen süreçte ihale edeceklerini ve yapýmýna baþlayacaklarýný belirten Bakan Uraloðlu, temel atma töreninin ardýndan yapýmý devam eden Cumhurbaþkanlýðý Yerleþkesi Baðlantý Yollarýndaki çalýþmalarý da inceleyeceklerini duyurdu. Uraloðlu, 5,2 kilometre uzunluðundaki bu yolun bölünmüþ yol standartlarýnda olacak þekilde Cumhurbaþkanlýðý, Cumhuriyet Meclisi ve Millet Bahçesi'ne ulaþýmda kullanýlacaðýnýn altýný çizdi.

'2024 YILI ÝTÝBARIYLA TOPLAM PROJE BEDELÝ 4,5 MÝLYAR LÝRA OLAN 378 KÝLOMETRE UZUNLUÐUNDA 6 YOL YAPIM PROJESÝ DEVAM EDÝYOR'

KKTC'de Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý eliyle hayata geçirilen projeler hakkýnda da bilgi veren Uraloðlu, "198 kilometre bölünmüþ yol ve 435 kilometre tek yol olmak üzere toplam 633 kilometre bitümlü sýcak karýþým kaplamalý anayol yapýmý gerçekleþtirdik. Bu yollarýn yapým ve proje çalýþmalarý için ülkemiz tarafýndan saðlanan finansman tutarý güncel fiyatlar ile yaklaþýk 14 milyar liradýr. 2024 yýlý itibarýyla da toplam proje bedeli 4,5 milyar lira olan; toplam 378 kilometre uzunluðunda 6 adet yol yapým projesi yapým ve inþa çalýþmalarýmýz devam etmektedir" dedi.

Geçen yýl açýlýþýný yaptýklarý Yeni Ercan Havalimaný'nýn KKTC'yi bir çekim merkezine dönüþtürmek için hayata geçirdikleri en önemli yatýrýmlardan olduðunu belirten Uraloðlu, "Yeni terminal binasýný 6 kat büyütülerek 10 milyon yolcu kapasitesine çýkarmýþtýk. Ayrýca burayý ilerde gerek duyulduðunda 12 milyon yolcu kapasiteye yükseltilebilecek þekilde tasarladýk. Çok yakýn bir zaman önce; Mersin-Gazimaðusa, Taþucu-Girne, Mersin-Girne, Taþucu-Gazimaðusa Ro-ro hatlarýnýn ardýndan ülkemizin Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne yolcu ve araç taþýmacýlýðý yapýlmasýna imkân saðlayan; en kýsa deniz mesafesine sahip 5. Kapýsý; Anamur Feribot ve Deniz Uçaðý Ýskelemizin açýlýþýný yaptýk" ifadelerini kullandý.

'ANAMUR-GÝRNE ARASINDA 46 SEFERDE YAKLAÞIK 11 BÝN YOLCU TAÞINDI'

Anamur-Girne rotasý ile 2 saatten daha az bir süreyle Türkiye ile KKTC arasýndaki en kýsa mesafeli deniz rotasý olduðunu anýmsatan Bakan Uraloðlu, "Söz konusu iskelemizden Girne Limaný'na yolcu seferleri baþlamýþtýr.12 Haziran 2024 tarihinden bu yana düzenlenen 46 seferde yaklaþýk 11 bin yolcu taþýnmýþtýr" dedi.

KKTC'de kurulacak olan Doðu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi'ni de baþlattýklarýný anýmsatarak, projeyi 2026 yýlýnda tamamlamayý planladýklarýný belirtti. Projenin tamamlanmasýnýn ardýndan hem Türkiye'nin hem de KKTC'nin Mavi Vatan'daki hakimiyetini önemli ölçüde arttýracaklarýnýn altýný çizen Bakan Uraloðlu, "Kuzey Kýbrýs'taki kamu kurumlarýnýn hizmetlerinin verimliliðini ve kalitesini artýrmak, dijital dönüþüm ekosisteminin hayata geçiþ sürecini kolaylaþtýrmak için de çalýþýyoruz. Ülkemizdeki E-devlet uygulamasýnýn bir benzerini Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti e-Devlet Kapýsý ile burada da hayata geçirdik. Yine bu doðrultuda; Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti kamu kurumlarýnýn bilgi teknolojileri hizmet sunum altyapý ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için KKTC Veri Merkezini de açtýk. Bu veri merkezi Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin dijitalleþme sürecinde çok önemli bir adým olarak tarihe geçti" ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde; Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin huzur, refah, kalkýnma ve güvenliðinin saðlanmasý için, üzerlerine düþeni yapmayý, bugüne kadar olduðu gibi, bundan sonra da sürdüreceklerini vurgulayan Bakan Uraloðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Kýbrýs Türkü'nün istiklali için omuz omuza savaþmýþ Mehmetçiklerimiz gibi bizler de omuz omuza, Kuzey Kýbrýs topraklarýnýn kalkýnmasý mücadelesini vermeye devam edeceðiz. Kýbrýs Türkü kardeþlerimizin geleceðe güvenle bakmasý için kararlý duruþumuzu, desteðimizi ve çalýþmalarýmýzý devam ettireceðiz. Bu düþüncelerle Lefkoþa Kuzey Çevre Yolu projesinin bu aþamaya gelmesinde emeði geçenlere teþekkür ediyorum. Mevkidaþým Sayýn Erhan Arýklý'yý ve ekip arkadaþlarýný da yaptýklarý çalýþmalar, gösterdikleri gayretler ve iþ birliði için ayrýca gönülden tebrik ediyorum. Baþladýðýmýz bu iþi bitirmeyi Rabbim bizlere nasip etsin. Emeði geçen ve geçecek olanlara þimdiden teþekkür ediyorum."

"Engellemelere raðmen Türkiye'nin desteðiyle bir projeye imza attýk"

"Bu yýl 230 milyon üstünde yolcu taþýyacaðýmýzý öngörüyoruz"

40 dakikalýk ulaþým süresi 6 dakikaya düþüyor! Yeni güzergahta sona gelindi