Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom, EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarý'nda gelecek vaat eden iþ birliði alanlarýný katýlýmcýlarla paylaþtý.
Þirketten yapýlan açýklamaya göre, Rosatom, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý desteðiyle gerçekleþtirilen etkinliðin ana ortaðý oldu.
Etkinlik kapsamýnda, Rosatom'un Türkiye pazarýna yönelik enerji çözümleri odaklý ürün portföyü ile lityum iyon pil ve enerji depolama teklifleri hakkýnda da sunumlar gerçekleþtirildi.
Rosatom'un fuar kapsamýnda açtýðý stant ise Akkuyu NGS sahasýnda uygulanan VVER-1200 reaktör teknolojisine dayanan yenilikçi yüksek kapasiteli nükleer enerji projelerine adandý.
Stantta, Akkuyu NGS projesinin artýrýlmýþ gerçeklik ile interaktif bir uygulama kullanýlarak hazýrlanan görselleri de yer aldý.
Etkinliðin katýlýmcýlarý Rosatom'un kara ve deniz tabanlý düþük kapasiteli NGS projelerinin yaný sýra þirketin rüzgar enerjisi projeleri ve enerji depolama çözümleri hakkýnda da bilgi edinme fýrsatý buldu.
- "NÜKLEER ENERJÝ, DÜÞÜK KARBONLU BÝR ENERJÝ PORTFÖYÜ OLUÞTURMAK ÝÇÝN GÜÇLÜ BÝR ARAÇ"
Açýklamada görüþlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AÞ Yönetim Kurulu Baþkaný Anton Dedusenko, Türkiye'nin enerjideki gelecek hedeflerinde nükleer enerjinin rolüne dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:
"Akkuyu NGS'nin hayata geçirilmesi ve nükleer enerjinin ülkeye saðladýðý yatýrým, sosyal ve ekonomik etkinin mükemmel bir örneði. Nükleer Güç Santralleri, ulusal GSYÝH'nýn sürdürülebilir büyümesini saðlýyor, binlerce yeni iþ yaratýyor, ekonominin yüksek teknoloji sektörlerinin geliþimini teþvik ediyor ve insanlarýn hayatlarýný daha iyiye doðru deðiþtiriyor. Nükleer enerji, düþük karbonlu bir enerji portföyü oluþturmak ve karbon emisyonlarýný azaltmak için güçlü bir araç. Türkiye'nin sürdürülebilir faaliyetler sýnýflandýrmasýna dahil edilmesinin ve nükleer enerjinin tüm dünyada kabul edildiði gibi güvenilir bir düþük karbonlu enerji kaynaðý olarak tanýnmasýnýn, ülkedeki ve gelecekteki enerji projelerinin baþarýlý bir þekilde uygulanmasý için elveriþli koþullar saðlayacaðýna inanýyoruz."
Akkuyu Nükleer AÞ Ýnþaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin de Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS projesinin son durumu ile açýklamalarda bulundu.
Sezemin, "Akkuyu NGS'nin 1'inci ünitesinin genel inþaat iþleri tamamlanmak üzere. Devreye alma hazýrlýklarýmýzda son aþamaya gelmiþ bulunuyoruz. 1'inci güç ünitesinin iþletmeye alýnmasý için bütün gücümüzü ve imkanlarýmýzý seferber etmiþ durumdayýz. Bu kapsamda güç ünitesinin tüm sistemleri ve bileþenleri kademeli olarak operasyonel duruma getiriliyor ve tasarým parametrelerine uygunluðu kontrol ediliyor. Diðer güç ünitelerindeki çalýþmalar da planlandýðý gibi yürütülüyor." ifadelerini kullandý.