SGK giriþ tarihiyle prim yaþ gün tablosu çýktý! 10-12-15 yýlda erken emeklilik þartlarý belli oldu
ABONE OL

Mevcut düzenlemeler kapsamýnda, kýsmi emeklilik formülü sayesinde belirli sürelerde prim ödemesi yapan sigortalýlar erken emeklilik hakký kazanabiliyor. 10, 12.5 ve 15 yýl prim ödemesi ile yaþ þartlarýný karþýlayanlar emeklilik hayallerine kavuþabiliyor.

10 YIL PRÝMLE EMEKLÝ OLMAK MÜMKÜN

Emeklilik için gerekli prim gün sayýsýný dolduramayanlar için de bir çözüm sunan bu düzenlemeler, 3600 prim günü (yaklaþýk 10 yýl) ödeyenler için emekliliðin kapýlarýný açýyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta giriþi olan ve belirlenen yaþ þartlarýný karþýlayan sigortalýlar, bu avantajdan yararlanarak emekli olabiliyor. Kadýnlar için 50, erkekler için 55 yaþýný dolduranlar bu düzenlemeler sayesinde emekli maaþý almaya baþlayabilir.

12.5 YIL PRÝMLE EMEKLÝLÝK KOÞULLARI

1999 ile 2008 yýllarý arasýnda sigortalý olanlar içinse prim gün sayýsý 4500'e çýkarýlmýþ durumda. Bu sigortalýlar, 12.5 yýllýk prim ödemesi ve 58 (kadýnlar için) veya 60 yaþ (erkekler için) koþulunu yerine getirdiklerinde kýsmi emeklilikten faydalanabiliyorlar. Bu düzenleme, özellikle uzun süre çalýþmýþ ancak prim günlerini tamamlayamamýþ olanlar için oldukça cazip bir seçenek sunuyor.

EKSÝK PRÝMLER ÝÇÝN BORÇLANMA SEÇENEÐÝ

Prim günlerini tamamlayamayan sigortalýlar için eksik günlerini borçlanma yoluyla tamamlama imkaný da mevcut. Bu sayede, prim ödeme süresi yetersiz kalan sigortalýlar, eksik primlerini borçlanarak emekli olma hakkýný kazanabiliyorlar.

Mevcut düzenlemelerden faydalanarak emekli olmak isteyenlerin, sigorta geçmiþlerini kontrol ederek haklarýný incelemesi, kýsmi emeklilik fýrsatýndan yararlanmalarýný saðlayabilir.