SGK Giriþi 1995-2007-2015 sonrasý olanlar için emeklilik tablosu çýktý! 2205-3540-5480 prim ile erken emeklilik fýrsatý
ABONE OL

SGK, kadýnlar için çocuk borçlanmasýndan erkekler için askerlik borçlanmasýna kadar çeþitli erken emeklilik avantajlarý sundu. Kýsmi emeklilik ve malulen emeklilik gibi fýrsatlar, çalýþma hayatýnda kolaylýk arayanlar için erken emeklilik kapýlarýný açýyor. SGK Giriþi 1995-2007-2015 sonrasý olanlar için emeklilik tablosu çýktý. Ýþte 2205-3540-5480 prim ile emekli olma þartlarý...

KADEMELÝ EMEKLÝLÝK ÝLE YENÝ DÖNEM

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, 2000-2008 yýllarý arasýnda sigorta baþlangýcý yapanlarý kapsayan bir kademeli emeklilik düzenlemesi üzerinde çalýþýyor. Bu düzenlemede, emeklilik için gereken yaþ ve prim gün sayýlarý, kiþinin çalýþma süresine göre uyarlanacak. Örneðin, 2000'de sigortalý olan kadýnlar 20 yýllýk sigortalýlýk süresi ve 58 yaþ þartýyla emekli olabilecek. 2008 yýlý için ise erkeklerde 25 yýl ve 63 yaþ þartý uygulanacak.

KADIN ÇALIÞANLAR ÝÇÝN AVANTAJLAR

Kadýn çalýþanlar için çocuk borçlanmasý avantajý dikkat çekiyor. Bu borçlanma hakkýyla, 3 çocuk sahibi kadýnlar çalýþma hayatýndan 6 yýl erken emekli olabiliyor. Ayrýca, SGK, staj dönemi esnasýnda anne olan kadýnlara da bu imkaný saðlýyor.

ERKEKLER ÝÇÝN ASKERLÝK BORÇLANMASI

Erkek çalýþanlar, askerlik dönemini borçlanarak emeklilik yaþýný bir yýl geriye çekme fýrsatýna sahip. Bu borçlanma, emeklilik hedeflerine daha hýzlý ulaþmak isteyen erkek çalýþanlar için önemli bir kolaylýk sunuyor.

KISMÝ EMEKLÝLÝK VE YIPRANMA PAYI

En az 15 yýllýk sigortalýlýk ve 3600 gün prim ödemesiyle kadýnlar 58, erkekler ise 60 yaþýnda kýsmi emeklilik hakkýna sahip oluyor. Aðýr iþlerde çalýþanlar ise SGK'nýn yýpranma payýndan faydalanarak emeklilik yaþlarýný erkene çekebiliyorlar.

Bu yeni emeklilik reformu, çalýþma hayatýnda uzun yýllar geçiren milyonlarca çalýþan için rahatlatýcý bir çözüm sunmayý hedefliyor.

2024 yýlýnda Emeklilikte Yaþa Takýlanlar (EYT) kapsamýndaki kademeli emeklilik þartlarý aþaðýdaki gibidir:

Sigorta Baþlangýç Tarihi

9 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta kaydý bulunan kiþiler, EYT düzenlemesinden yararlanabilmektedir.

Emeklilik Yaþý ve Prim Gün Þartý

Emeklilik yaþý ve prim gün sayýsý, kiþinin sigorta giriþ yýlýna göre deðiþen kademeli bir sistemle belirlenmiþtir.

Örneðin:

Sigorta baþlangýcý 2000 yýlý olan bir kadýn çalýþan, 43 yaþýný doldurmuþ ve 6325 prim gününü tamamlamýþsa emeklilik hakkýna sahip olur.

Ayný durumda olan bir erkek çalýþan ise 45 yaþ ve 6325 prim günü koþulunu saðlamalýdýr.

PRÝM GÜN SAYISI TABLOSU

BAÐ-KUR EYT ÞARTLARI

Bað-Kur EYT düzenlemesi kapsamýnda, esnaf ve serbest meslek çalýþanlarýnýn emeklilik þartlarýna yönelik önemli deðiþiklikler gündemde. 4/B sigortalý olarak bilinen Bað-Kur kapsamýnda çalýþan küçük esnaflarýn prim gün sayýsý düþürülecek. Bu kapsamda, þu anda 9000 prim günüyle emekli olan küçük esnaflarýn, düzenlemenin yürürlüðe girmesiyle 7200 prim gününe tabi olmalarý planlanýyor.

Bu deðiþiklik, hangi esnaf gruplarýnýn kapsam dahilinde olacaðýný belirlemek amacýyla hazýrlanan kanunla netlik kazanacak. 2008 yýlýnda yapýlan düzenlemeyle avukatlar, noterler gibi serbest meslek sahipleri de Bað-Kur kapsamýna alýnmýþtý, bu nedenle onlarýn da prim gün sayýlarýnýn düþmesi talep ediliyor. Böylece, prim gün sayýsý düþen esnaf ve serbest meslek çalýþanlarý için erken emeklilik imkaný doðacak. Yeni þartlar altýnda, yaþ þartý olmaksýzýn 7200 prim günüyle emekli olabilmek mümkün hale gelecek.

BAÐ-KUR EMEKLÝLÝK TABLOSU