Türkiye Ýstatistik Kurumu`nun ( TÜÝK) son açýkladýðý verilere göre çalýþanlarýn yüzde 35.2`si kayýtdýþý. Yani 10 milyon kiþi sigortasýz olarak çalýþýyor.
Sigortasýz çalýþýlan sürede, iþveren SGK`ya iþe giriþ bildirgesi vermiyor. Dolayýsýyla prim yatmýyor veya eksik yatýyor. Asgari ücret üzerinden yatan primler de var.
Bu nedenle yasa, primi eksik yatana ya da yatýrýlmayana `hizmet tespit davasý` açabilme hakký tanýyor. Bu sayede binlerce kiþi emekliliðini öne çekebilme imkaný elde edebilecek.
DAVA ÝÇÝN SÜREYE DÝKKAT
Yasa, primi eksik yatana ya da yatýrýlmayana `hizmet tespit davasý` açma hakký tanýyor. Bu yolla binlerce kiþi emekliliðini öne çekti. Yargýtay da SGK`yý deðil iþçiyi haklý buluyor. Çalýþan sigortasýz çalýþarak geçirdiði sürenin son yýlýndan baþlayarak 5 yýl içerisinde hizmet tespit davasý açmalý. Çalýþan ölmüþse, hak sahipleri de dava açabiliyor.
ÞAHÝT VE BELGE YETER
Elinizde saðlam belgeler, þahitler varsa `iþ mahkemesine` mutlaka tespit davasý açýn. Hizmet tespit davasý açmak için delil olarak kullanýlabilecek kalemler þunlar:
SGK iþyeri dosyasý, sigortalýnýn iþyeri sicil dosyasý, iþverenin mesleki kuruluþ kaydý, esnaf sicil kaydý, ticaret odasý kayýtlarý, vergi mükellefiyet kayýtlarý, ücret bordrolarý, tanýk, bilirkiþi.
MUTLAKA SORGULATIN
Hizmet tespit davasýný kazandýðýnýz halde SGK, `hizmet tespit davasý ile kazandýðýnýz günlerin primleri ödenmedi` diye emeklilik talebinizi reddederse, en yakýn Ýþ Mahkemesi`nde emeklilik talebiniz için dava açýn. Davayý kazanýnca birikmiþ aylýklarýnýzý da alýrsýnýz.
Eksik prim yatýp yatmadýðýný SGK`ya giderek ya da `turkiye.gov.tr (e-devlet)` sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.
(Haber 7)