Showroom’lardaki trafik düşüş sinyali veriyor
ABONE OL

Gezi Parkı olayları, tüm sektörleri olduğu gibi otomotiv piyasasını da olumsuz etkiledi. Bu yılın ilk aylarında satışların beklentilerin üzerinde arttığı otomotiv pazarında, haziran ayının ilk yarısında showroom trafiği hissedilir düzeyde yavaşladı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, haziran ayının düşüşle başladığını belirtti. Ayın son 10 gününün belirleyici olacağını kaydeden Erce “İlk 10 gün geçen ayın ilk 10 gününe göre daha düşük geçti. Özellikle büyük şehirlerde yavaşlama var. Kesin bir veri yok ancak yüzde 20-30 arasında daha düşük. Satışlar geçen ayın altında kalabilir. Şu anda herkes ‘önümüzdeki günlerde duruma bir bakalım’ modunda. Showroom trafiği de yavaşladı. Herşey pozitif de olabilir, tansiyon daha da yükselebilir. Geçen ayki sonuçlara göre yıl sonu tahminlerimizi yukarı çekmeyi düşünüyorduk ama şimdi bekliyoruz” dedi.

Satışlar % 14 arttı

Haziran ayının geride kalan bölümünde kayıp olduğunu dile getiren Erce “İnsanlarda ‘dur bakalım’ düşüncesi var. Ayrıca lüks araç ithalatına yönelik  ÖTV düzenlemesi de sıkıntı yaratıyor. Bu fiyatlara yansıyor. İnsanların kafası karıştı” dedi. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 14.1 oranında artarak 307 bin 647 adet olarak gerçekleşmişti. Mayıs ayında ise toplamda 81 bin adet araç satılmıştı. ODD geçen ay, yıl sonu satış tahmini yapmamıştı. Ancak daha önceki açıklamalarında 790-840 bin adetlik toplam satış öngörülüyordu.

Chevrolet’nin küçük arazi aracı Trax 46.700 liradan başlıyor

Renault Captur ve Opel Mokka’dan sonra küçük ve kompakt arazi araç sınıfına yeni bir oyuncu daha katıldı. Chevrolet’nin Opel Mokka ile aynı platformu taşıyan küçük SUV modeli Trax satışa çıktı. Yeni Trax iki motor seçeneğine sahip. 115 hp gücünde ve 155 Nm tork üreten 1.6 litre benzinli motora sahip Trax LS, 46 bin 700 TL’den başlıyor. Trax LT 1.6’nın fiyatı ise 50 bin 550 TL. 140 hp gücünde ve 200Nm tork üreten 1.4 litre benzinli turbo motora sahip Trax LT 1.4 4X4 de 57 bin 550 TL özel lansman fiyatıyla Chevrolet bayilerinde yerini aldı. Beş kişilik oturma kapasitesine sahip olan yeni Trax’ta, koltukların sekiz farklı konfigürasyonda düzenlenebilmesiyle birlikte bagaj hacmi artırılarak aracın köşelerine, girintilerine ve diğer bölümlerine yüksek miktarda eşya konulabiliyor. Trax 4.25 metre uzunluğa ve 1.77 metre genişliğe sahip.