Simor: Türkiye'nin zenginleþmesini izlemek çok güzel
ABONE OL

Maliye Hesap Uzmanlarý Vakfý (HUV) tarafýndan düzenlenen "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacýlýðý" paneli, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Panelin açýlýþýnda konuþan HUV Baþkaný Ahmet Eren, vakýf olarak uzun yýllardan beri her yýl bu tarihlerde ulusal veya uluslararasý panel düzenlediklerini, bugüne kadar düzenlenen panellere dünyanýn her tarafýndan, konunun doðrudan uzmaný en üst düzey yetkili ve ünlü isimleri davet ettiklerini söyledi.

Eren, "Örneðin geçen yýl bugünlerde yine burada 'Yakýn Gelecekte Dünya ve Türkiye' baþlýklý panelimizi Sabancý Üniversitesi hocalarýmýzdan çok tanýnan Prof. Dr. Özgür Demirtaþ yönetti. Amerika MIT Ekonomi profesörü ve dünyada en çok alýntý yapýlan akademisyenlerden Türk kökenli Prof. Dr. Daron Acemoðlu ile yine Amerika'nýn ünlü ekonomistlerinden 'para doktoru' olarak bilinen ve uzun yýllar Bulgaristan'a danýþmanlýk veren John Hopkins Üniversitesinden ekonomi profesörü Steve H. Hanke, panelde görev aldý." diye konuþtu.

Bu yýl da yeni ve farklý bir konuyu ele aldýklarýný aktaran Eren, "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacýlýðý" konusunu iþlemek istediklerini kaydetti.

Eren, konunun çok önemli ve güncel olduðuna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:

"Özellikle enflasyonla mücadelede merkez bankalarýnýn rolü 2008'de Amerika'da yaþanan mortgage krizi sonrasý daha da önemli hale geldi. Daha önce iktisat öðretisinde ayrý ayrý ele alýnan ve birbirinden çok ayrýþan para politikalarý ile maliye politikalarýnýn eþ güdümü kriz sonrasý öne çýktý. Özellikle enflasyonla mücadelede merkez bankalarýnýn rolü vazgeçilmez oldu. Konu, son yýllarda Türkiye'nin içinde bulunduðu enflasyonla mücadele açýsýndan çok daha önemli hale geldi. Onun için dünya örneklerini gözden geçirmek ve Türkiye ile karþýlaþtýrma yapmak istedik. Hatta panelimizde coðrafya olarak Türkiye'den çok uzak ama ekonomi göstergeleri açýsýndan Türkiye'ye çok yakýn Latin Amerika ülkelerinden Arjantin ve Peru örneklerini de incelemeyi çok arzu ettik. Bu coðrafyanýn çok önemli ve baþarýlý merkez bankasý baþkanlarýný davet etmek istedik fakat sonuç alamadýk."

Bu yýlki paneli eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý Baþekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nýn yöneteceði bilgisini veren Eren, Kara'nýn ayný zamanda Türkiye ekonomisini ve enflasyonla mücadele programlarýný irdeleyeceðini dile getirdi.

Eren, panel kapsamýnda eski Polonya Merkez Bankasý Baþkaný Prof. Dr. Marek M. Belka ile eski Macaristan Merkez Bankasý Baþkaný Andras Simor'un da dünyadaki ve kendi ülkelerindeki enflasyonla mücadelede merkez bankalarýnýn rolünü iþleyeceðini sözlerine ekledi.

- "GIDA VE ENERJÝ FÝYATLARI DÜÞTÜ"

Açýlýþtan sonra Prof. Dr. Hakan Kara'nýn moderatörlüðünde gerçekleþtirilen "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacýlýðý" panelinde, eski Polonya Merkez Bankasý Baþkaný Belka ile eski Macaristan Merkez Bankasý Baþkaný Simor konuþma yaptý.

Her iki ülkenin eski Merkez Bankasý baþkanlarý kendi ülkelerindeki tecrübeleri anlatarak, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini yorumladý.

Polonya'nýn 1980'lerde yüksek enflasyonla mücadele sürecini anýmsatarak, pozitif ve reel faiz oranlarýnýn kýsa dönemde deðil, uzun dönemde olmasý gerektiðini belirten Belka, "Güvenilir bir merkez bankanýz varsa bu enflasyonun bedeli daha az olur." dedi.

Salgýn ve Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn küresel anlamda yüksek enflasyona sebebiyet verdiðine deðinen Belka, gýda ve enerji fiyatlarýnýn düþtüðünü, þu anki dezenflasyon sürecinin öncekilerden farklý olduðunu kaydetti.

Fotoðraftaki: Macaristan Merkez Bankasý Baþkaný Andras Simor

Simor da Türkiye'de ekonominin geliþtiðini ve ülkenin daha zenginleþmesini izlemenin çok güzel olduðunu dile getirdi.

Simor, "Tabii ki her zaman sýnamalar olacak. Enflasyon da çok büyük bir sýnama. Burada Macaristan hakkýnda konuþmadan önce öncelikle sürdürülebilir dezenflasyon politikalarýndan bahsedelim. Herkesin hedef ve neye ulaþmak istiyoruz konusunda hemfikir olmasý gerekiyor. Hem merkez bankasý hem de yetkililer arasýnda bu hedef hakkýnda hemfikir olunmasý gerekiyor." diye konuþtu.

Ayný zamanda bu hedeflerin iþ adamlarý ve çalýþanlar arasýnda da kabul görmesi gerektiðine dikkati çeken Simor, enflasyonun ve enflasyonla mücadelenin çok uzun vadeli bir olay olduðunu da sözlerine ekledi.

  • Andras Simor
  • ekonomi geliþimi
  • ürün zenginleþmesi
  • ücret artýþý