Sinop nükleer santral planýmýza talip oldular: Türkiye ile diyalog halindeyiz
ABONE OL

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom Temsilcisi ve Akkuyu Nükleer AÞ Yönetim Kurulu Baþkaný Anton Sergeevich Dedusenko, Mersin'de yapýmý devam eden Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS projesinin son durumu ve Sinop'ta yapýmý planlanan NGS projesine iliþkin yürüttükleri müzakereleri AA muhabirine deðerlendirdi.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALDE SON AÞAMAYA GELÝNDÝ

Akkuyu NGS projesin kapsamýnda devam eden çalýþmalara deðinen Dedusenko, "Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin devreye alýnmasý için hazýrlýklarýmýzda son aþamaya gelmiþ bulunuyoruz. 1'inci güç ünitesinin iþletmeye alýnmasý için bütün gücümüzü ve imkanlarýmýzý seferber etmiþ durumdayýz. Bu kapsamda güç ünitesinin tüm sistemleri ve bileþenleri kademeli olarak operasyonel duruma getirilecek ve tasarým parametrelerine uygunluðu kontrol edilecek." diye konuþtu.

Dedusenko, ilk ünitedeki en önemli inþaat faaliyetleri arasýnda reaktör binasýnýn koruma kabýnýn tamamlanmasýnýn yer aldýðýný vurgulayarak, "Þu anda dýþ koruma kabuðunun alt kýsmý ve ardýndan kubbesi monte edildi. Büyük ölçekli betonarme bir yapý olan koruma kabý, nükleer santralin tüm ömrü boyunca reaktör tesisini her türlü dýþ etkiden koruyacaktýr." dedi.

Ýlk ünitenin türbin odasýnda ise türbin montajýnýn tamamlanma aþamasýnda olduðunu kaydeden Dedusenko, "Türbin ünitesinin tüm ana bileþenleri halihazýrda monte edildi, þu anda da boru hatlarý kuruluyor. Yýl sonuna kadar türbini çark cihazýna yerleþtirmeyi planlýyoruz. Bu iþlem türbinin kurulumunu tamamlayacak ve bu da türbin tesisinin ve tüm yardýmcý sistemlerin test için hazýr olduðu anlamýna gelecektir." diye konuþtu.

- TÜM ÜNÝTELERDE ÇALIÞMALAR FARKLI AÞAMALARDA ÝLERLÝYOR

Dedusenko, diðer ünitelerin inþasýna iliþkin de þu ifadeleri kullandý:

"Ayný þekilde diðer güç üniteleri üzerindeki çalýþmalar da planlý bir þekilde yürütülmeye devam ediyor. 2'nci ünitede ana ekipmanlarýn montajý sürüyor. 3'üncü ünitede ise reaktör þaftýný inþa ediyoruz. Reaktör binasýnýn çevre duvarlarý ve korunak binasý, ana binalarýn dýþ ve iç duvarlarý üzerinde çalýþmalar devam ediyor. Türbin binasýnýn duvarlarý yükseliyor ve inþaatçýlar türbin tesisi montaj kotuna çoktan ulaþtý. Geçen yýl 4'üncü ünitede reaktör binasý ve türbin binasýnýn temel döþemeleri tamamlanmýþ ve koruma kabuðunun ilk katmaný monte edilmiþti. NGS'nin çok sayýdaki koruyucu bariyerinden biri olan kor tutucu halihazýrda tasarým konumuna getirildi ve kuruldu. Ünitede genel inþaat ve montaj çalýþmalarý bu yýl da devam ediyor."

- "AKKUYU NGS ÝLE TEMELLERÝ ATILAN ÝÞBÝRLÝÐÝNÝ DERÝNLEÞTÝRMEYE HAZIRIZ"

Sinop'ta yapýmý planlanan NGS'ye iliþkin de açýklamalarda bulunan Dedusenko, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin enerji stratejisinin oluþturulmasý ve uygulanmasýný yakýndan takip ediyor ve nükleer enerji kapasitesinin artýrýlmasýna yönelik planlarý memnuniyetle karþýlýyoruz. Bilindiði üzere, Türkiye 2035 yýlýna kadar 7,2 gigavatlýk bir toplam nükleer enerji kapasitesine ulaþmayý planlýyor. Bu planlarýn belirtilen zaman dilimi içinde gerçekleþmesi için Türk tarafýnýn yakýn gelecekte ikinci bir nükleer güç santrali konusunda karar vermesi gerekiyor. Deneyimli bir nükleer enerji santrali yüklenicisi olarak, bu tür projelerin özelliklerini biliyoruz ve 2035 yýlýna kadar 7,2 gigavatlýk hedef göz önüne alýndýðýnda, zaman çerçevesinin zaten çok dar olduðunun farkýndayýz.

Türkiye'nin 2'nci nükleer santralinin Sinop'ta Rus tasarýmýna göre inþa edilmesi olasýlýðýna iliþkin görüþmeler devam ediyor, Türk tarafý ile bu konuda diyalog halindeyiz. Akkuyu NGS projesiyle nükleer endüstride 100 yýl boyunca devam edecek bir iþ birliðinin temellerini attýk ve yaratýlan faydalý kazanýmlar ve bunlarýn geliþtirilmesinden kaynaklanan sinerjiyi kullanarak bu iþ birliðini derinleþtirmeye hazýrýz."