Sivas'ta açýlacak fabrika, hem boji üretimi yapacak hem de istihdama katký saðlayacak
ABONE OL

Ulusal ve uluslararasý demir yolu sektöründe kullanýlan farklý tip ve özellikteki yük vagonlarýnýn bakým, onarým ve imalatýný yapan TÜRASAÞ Sivas Bölge Müdürlüðünde, her türlü raylý sistem aracýna ait yedek parçalarýn üretimi gerçekleþtiriliyor.

TÜRASAÞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadað, AA muhabirine, 85 yýllýk kurumun yeni yatýrýmlar ve açýlýmlarla büyüdüðünü, þehre yeni istihdamlar saðladýðýný ve bunun haklý gururunu yaþadýklarýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, eski adý TÜDEMSAÞ olan kurumu "Ýnadýna büyüteceðiz" sözlerini anýmsatan Karadað, "Biz de þimdi fabrikamýzý büyütüyor olmanýn haklý gururunu yaþýyoruz." dedi.

TÜRASAÞ bünyesinde daha önce boji (demir yolu taþýtlarýnda tekerleklerin hareketini saðlayan parça) üretimi yaptýklarýný ancak bunun sýnýrlý olduðunu anlatan Karadað, "Ýlerleyen yýllarda vagon üretiminde çok daha büyük sayýlarý hedefliyoruz. Þu an 300-500 vagon yapýyorken biz bunu 1500'lere çýkartmanýn hesabýný yapýyoruz. Bunun için de burada yýllýk 4 bin 500 boji yapmanýz gerekiyor. Burada son sistem tezgah ve teçhizatla yýlda 4 bin 500 boji üretimi yapacaðýz." diye konuþtu.

ÝSTÝHDAMA KATKI SAÐLAYACAK

Karadað, fabrika hakkýnda da bilgi vererek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin en modern ve en büyük boji fabrikasý olacak. Ýlk etapta 233 kiþiye istihdam saðlayacak. Bütün tezgah alýmlarýmýzý, ihalelerimizi yaptýk, tezgahlarýn kurulum aþamalarý devam ediyor. Þubat ayýnda inþallah açýlýþýný yapmayý planlýyoruz. Þu ana kadar vagon onarým fabrikasý, vagon üretim fabrikasý ve metal iþleri imalat fabrikasý olmak üzere 3 ana fabrikamýz vardý. Açacaðýmýz boji fabrikasýyla ana fabrikamýzý 4'e çýkartýyoruz. 1950 yýlýndan bu yana açýlmýþ olan ilk fabrika olacak. Daha önce kurum içerisinde döküm, donatým ve presler fabrikasý gibi fabrikalar varmýþ ama bunlar hep kapanarak gelmiþ. Biz ilk kez bir ana fabrika açmanýn da gururunu yaþayacaðýz."

Fabrikanýn kurulum onayýný 2023'te Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisinden aldýklarýný hatýrlatan Karadað, "Hazineden kadrolu iþçi, taþeron iþçi, fabrika müdürü ve memur kadrolarý için personel onayýnýn tamamý alýndý. Son aþamaya geldik." ifadelerini kullandý.