Slovenya'nýn Ankara Büyükelçisi Rencelj: Türkiye bizim çok önemli ticaret ortaðýmýz
ABONE OL

Slovenya'nýn Ankara Büyükelçisi Gorazd Rencelj, Türkiye-Slovenya iliþkileri ve Slovenya hükümetinin Filistin devletini tanýmasýna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.

Rencelj, Ankara'daki görevine Eylül 2023'te baþladýðýný ifade ederek, iki ülke iliþkilerinin çok iyi seviyede olduðunu gözlemlediðini belirtti.

Slovenya ve Türkiye'nin 2011'den bu yana stratejik ortaklýða sahip olduðunun altýný çizen Rencelj, "Siyasi diyalog düzenli, çok iyi ve derin, ayný zamanda ekonomik iþbirliði de var. Türkiye, Slovenya'nýn çok önemli ticaret ortaðýdýr ve ayný zamanda Slovenya'ya yatýrým yapmaktadýr." ifadesini kullandý.

Rencelj, ikili iliþkilerin ötesinde Türkiye ve Slovenya'nýn NATO müttefiki olduðuna dikkati çekerek, "Dolayýsýyla ikili ve çok taraflý iliþkilerde ortak noktalarýmýzdan biri de daha geniþ bir bölgeye, özellikle de biraz bilgi, biraz deneyim ve çok iyi baðlantýlara sahip olduðumuz bir bölge olan Balkanlar'a ve ayný zamanda Türkiye'ye yönelik ilgimizdir. Dolayýsýyla burasý, çýkarlarýmýzýn ve görüþlerimizin çoðu zaman örtüþtüðü bir bölge." diye konuþtu.

- "SLOVENYA'DA TÜRK YATIRIMCILAR ÝÇÝN FIRSATLARI KEÞFETMEYE ÇALIÞTIÐIMIZ PEK ÇOK ALAN VAR"

Türk þirketlerinden birinin Slovenya'da insansýz tarým aracý üreten bir fabrika açmasýna iliþkin Rencelj, Türk yatýrýmcýlarýn Slovenya'daki çalýþmalarýný memnuniyetle karþýladýðýný söyledi.

Rencelj, ülkesinin potansiyel Türk yatýrýmcýlar için birçok avantaja sahip olduðuna iþaret ederek, "Ýlk olarak konumla baþlayalým; Türkiye'ye nispeten yakýnýz. Avrupa Birliði'nin (AB), ortak pazarýn bir parçasýyýz. AB'deki ülkelerin en büyüðü deðiliz ancak ortak pazarýn bir parçasý olduðunuzda 500 milyonluk bir pazara hitap ediyorsunuz. Dolayýsýyla bariz avantajlarý var." þeklinde konuþtu.

Nitelikli iþgücünün de bir diðer avantaj olduðunu kaydeden Rencelj, "Bence Türk yatýrýmcýlarýn Slovenya'yý tercih etmelerinin nedeni muhtemelen bunlar. Daha önce bahsettiðimiz þirketlerden daha fazlasýný görüyoruz. Burada, büyükelçilikte, Türkiye Büyükelçiliðinde bazý görüþmelerimiz var ve Ljubljana (Slovenya'nýn baþkenti) bu konuda çok aktif." dedi.

Rencelj, DEÝK Türkiye-Slovenya Ýþ Konseyinin çalýþmalarýna da iþaret ederek, "Slovenya'da Türk yatýrýmcýlar için fýrsatlarý keþfetmeye çalýþtýðýmýz pek çok alan var." diye konuþtu.

- FAJON'UN FÝLÝSTÝN KONUSUNDAKÝ SÖZLERÝ DÝÐER ÜLKELERE MESAJ

Slovenya Dýþiþleri Bakaný Tanja Fajon'un, Filistin'i tanýmanýn barýþ ve adalete baðlýlýklarýnýn bir ifadesi olduðunu belirterek, "Kalýcý barýþ için iki devletli çözüme katkýda bulunarak tarihin doðru tarafýnda yer almaktayýz." sözlerine iliþkin Rencelj, bu sözlerin bölgedeki diðer ülkelere bir mesaj olduðunu vurguladý.

Rencelj, "Ýsrail ve Filistin'i demokrasi ve barýþ içinde yan yana yaþayan iki devlet þeklinde barýþçýl ve kalýcý bir çözüm perspektifinden görüyoruz. Bu ilk mesajdýr. En acil mesaj ise bunun gerçekleþmesi için tüm þiddetin derhal durmasý gerektiðidir." ifadelerini kullandý.

Slovenya'nýn ayný zamanda Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi olmayan üyesi olarak, sahip olduðu özel konum nedeniyle söz konusu çaðrýda bulunduðunu söyleyen Rencelj, "BM Güvenlik Konseyindeki ortaklarýmýzla bu barýþçýl çözüme ulaþýlmasýna yardýmcý olmak için çok çalýþtýk. Bu ayný zamanda diðer ülkelere de ayný þekilde hareket etmeleri yönünde mesajdýr." þeklinde konuþtu.

Rencelj, Slovenya'nýn Filistin'i tanýyan 147'nci ülke olduðunu hatýrlatarak, "Hala bazý eksikler var. Umuyoruz ki bu durum, yakýn bir gelecekte ayný þeyi yapmayý düþünen ve müzakere eden diðer ülkeleri de cesaretlendirecektir." ifadelerini kullandý.

Büyükelçi Rencelj, "Filistin'in Ýsrail'e eþit bir ortak olarak tanýnmasýnýn ve barýþ içinde bir arada yaþamayý müzakere eden iki devletin, Orta Doðu krizinin barýþçýl çözümü için çok önemli olduðunu düþünüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD), soykýrým davasýný tartýþmak için en doðru yer olduðunu belirten Rencelj, þunlarý kaydetti:

"Gazze'deki felaketi, insanlarýn çektiði acýlarý, özellikle çocuklarýn ve kadýnlarýn çektiði acýlarý ve öldürülmelerini görmezden gelemeyiz. Dýþiþleri Bakanýmýz (Tanja Fajon) bölgeyi ziyaret ettiðinde, Ýsrail, Filistin ve diðer bölgelerle ilgili muhataplarýyla görüþtüðünde, edindiði izlenim soykýrýmýn sinyallerini açýkça görebildiðimiz yönündeydi, bu çok önemli. Þu anda Gazze'de soykýrým olup olmadýðýna karar vermek mahkemeye kalmýþtýr."