SOCAR Türkiye 2050'ye kadar karbon emisyonunu sýfýrlamayý hedefliyor
ABONE OL

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Þirketi SOCAR'ýn ana sponsor olduðu ve 29'uncu kez düzenlenen, bölgenin en büyük enerji fuarý, 4-6 Haziran'da Baku Expo Center'da gerçekleþtiriliyor.

Þirketin Birleþmiþ Milletler'in Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý'na da vurgu yapýlan stant alanýnda, SOCAR Türkiye ve grup þirketleri tanýtým filminin yaný sýra SOCAR Türkiye AR-GE tarafýndan geliþtirilen ve hayata geçirilen Sürdürülebilir Havacýlýk Yakýtý (SAF), yeni atýk su ürünlerinin geliþtirilmesi, Dimetil Eter (DME) ve atýk plastiklerden elde edilen yaðýn dönüþümü, kapsamlý sürdürülebilirlik projeleriyle ilgili filmler ve detaylý bilgiler ziyaretçilerle paylaþýldý.

Fuarda sýfýr karbon emisyonuna sahip bir stantla yer alan þirketin, etkinlik öncesi hazýrlýk sürecinden fuar bitimine kadar yapýlacak tüm uçuþlar ve lojistik dahil olmak üzere oluþan karbon emisyonu hesaplanarak, ortaya çýkan karbon emisyonlarý "sertifikalý karbon offset" projeleriyle nötralize edildi. Bu giriþimle çevresel etkinin dengelenmesi hedeflendi.

- 2050'YE KADAR KARBON EMÝSYONUNU SIFIRLAMAYI HEDEFLÝYOR

Küresel geliþmeleri de takip ederek geliþtirilen sürdürülebilirlik stratejisini "karbonsuzlaþma", "döngüsel ekonomi" ve "yeþil finansman" olmak üzere üç temel mekanizma üzerine inþa eden þirketin, uygulama adýmlarý ve yol haritasý kýsa, orta ve uzun vade 2030 sonrasý olarak belirlendi.

Karbonsuzlaþma stratejisi kapsamýnda karbon emisyonunu 2025'e kadar yýllýk ortalama yüzde 1 azaltmak için enerji verimliliði, elektrifikasyon ve kaynak yönetimi alanýnda çalýþmalarý hayata geçiren þirket, 2035 yýlý itibarýyla yüzde 40 karbon azaltýmý ve 2050 yýlý itibarýyla da net sýfýr emisyon hedefliyor.

- ENERJÝ SEKTÖRÜNDE YENÝLÝKÇÝ TEKNOLOJÝLERE YATIRIM YAPIYOR

SOCAR Türkiye, gelecekte de sürdürülebilirlik alanýnda yatýrýmlarýný artýrmayý, yeþil hidrojen üretimi, karbon yakalama ve depolama teknolojileri gibi ileri teknoloji projelere yatýrým yaparak enerji sektöründe öncü olmayý amaçlýyor.

Ayrýca, toplumsal fayda saðlayacak sosyal sorumluluk projeleri ile toplumun farklý kesimlerine ulaþan SOCAR Türkiye, sürdürülebilirlik alanýndaki bu kararlý adýmlarýyla Türkiye ve uluslararasý arenada örnek bir model oluþturmaya devam ediyor.

  • SOCAR Türkiye
  • sýfýr karbon emisyonu
  • sürdürülebilirlik stratejisi
  • yatýrýmlar
  • fuar
  • Bakü