Sonunda anladýlar: Türkiye'nin BRICS üyeliðine karþý çýkmak büyük risk
ABONE OL

Türkiye'nin BRICS'e üyelik baþvurusu Yunanistan'da bir analiz yazýsýyla ele alýndý.

Türkiye'nin BRICS'e yanaþmasýnýn tek taraflý olarak alternatif eylem yollarý izleme kararlýlýðýný yansýttýðýný vurgulayan analiz yazýsýnda, "Baþvuru olumlu bir þekilde ilerlerse, Türkiye ayný anda hem NATO üyesi hem de AB adayý olan ilk BRICS üyesi olacaktýr" denildi.

BRICS ittifakýnýn G20 ve Avrupa Birliði'ne karþý denge unsuru olarak görüldüðüne atýfta bulunan yazýda, "Türkiye'nin BRICS'a katýlma niyeti Ankara, Moskova ve Pekin arasýndaki büyüyen ekonomik etkileþimi yansýtýyor. Bu entegrasyon süreci, ilgili tüm taraflar için stratejik bir deðere sahiptir. Türkiye'nin Doðu ile Batý arasýnda bir orta güç olarak rolünü güçlendirir. Baþka bir deyiþle, "arada bir devlet" olarak Türkiye, BRICS gibi yeni kurumsal uyumlar ve Rusya ve Pekin'den kaynaklanan milyarlarca yatýrýmla stratejik esnekliðini artýrabilir" ifadeleri kullanýldý.

Türkiye'nin BRICS üyeliðine baþvurmanýn yaný sýra Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) ile de yakýnlaþma arayýþýnda olduðu bilgisine yer verildi.

Çoðu AB ve NATO üyesi Türkiye'nin BRICS açýlýmýndan rahatsýz olacaðý kaydedilen makalede, "Ancak Ankara'nýn üyelik teklifine açýkça karþý çýkmayabilirler. Washington, Brüksel veya Atina için kabul edilmesi zor olsa da, Türkiye gibi orta güçlerin stratejik kaldýraçlara sahip olduðunu ve uluslararasý iliþkilerde kurumsal esneklik kullandýðýný da kabul etmek gerekir. Ankara'nýn geliþen bir BRICS ittifakýndaki olasý üyeliðine karþý çýkmak, nihayetinde siyasi faydalardan daha fazla stratejik risk içerebilir" deðerlendirmesinde bulunuldu.