Sosyal medyada içerik üretenler için getirilen basit usulde vergileme uygulamasý, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, veri iþleme ve geliþtirme, ürün tanýtýmý gibi hizmet verenleri kapsayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlýðý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn, "Gelir Vergisi Genel Tebliði'nde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Teblið"i 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.
Teblið, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliþtiricilerine yönelik vergileme usullerini düzenliyor.
Buna göre, sosyal içerik üreticileriyle mobil uygulama geliþtiricilerinin kazançlarý ticari kazanç kapsamýnda vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede verimlilik, etkinlik ve vergi güvenliðini saðlamak amacýyla bazý faaliyetler ve kazanç unsurlarý için daha basit vergileme yöntemleri belirlenebiliyor.
Bu kapsamda, sosyal içerik üreticilerinin kazançlarýyla mobil uygulama geliþtiriciliði alanlarýnda faaliyet gösterenlerin elde ettikleri kazançlar, 1 Ocak 2022'den itibaren basit yöntemle vergilendiriliyor.
Yapýlan deðiþiklikle, vergilemede güvenliðin saðlanmasý ve gönüllü uyumun artýrýlmasý amacýyla kolay vergilendirme imkanýndan faydalanabileceklerin kapsamý 1 Ocak 2024'den geçerli olmak üzere geniþletildi.
Ýnternet sayfasý-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaþýlmasý suretiyle elde edilen kazançlar da kapsama dahil edildi.
Sosyal að saðlayýcýlarý üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaþýlmasý suretiyle elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yapýlan düzenlemeyle, söz konusu hizmetlerin sosyal að saðlayýcýlarý dýþýnda internet sayfasý-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilmesi durumunda da istisnadan faydalanýlmasýna imkan saðlandý.
Ýnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, veri iþleme ve geliþtirme, ürün tanýtýmý gibi hizmet verenlerin kazançlarý da serbest meslek kazancý veya ticari kazanç kapsamýnda vergiye tabi tutuluyor.
Düzenlemeyle, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs verilmesi, veri iþleme ve geliþtirme, ürün tanýtýmý gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar da kolay vergileme usulünün kapsamýna dahil edildi.
Böylece, vergileme kolaylýðýndan yararlanmak isteyen söz konusu mükelleflere de faaliyetlerinden elde ettikleri hasýlatlarýn tamamýný tahsil etmeleri için Türkiye'de kurulu bankalarda hesap açmalarý ve bankaya yatýrýlan hasýlat tutarlarý üzerinden bankalarca yüzde 15 tevkifat yapýlarak vergilendirilmeleri imkaný saðlanmýþ oldu.
Bu mükelleflerin, ikametgahlarýnýn bulunduðu vergi dairesinden "193 Sayýlý Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasýna Ýliþkin Ýstisna Belgesi" almasý ve bu istisna belgesiyle bir banka hesabý açtýrmasý gerekiyor. Mevcut bir banka hesabý da tanýmlanarak bu amaçla kullanýlabiliyor.
Bu faaliyetler kapsamýnda elde edilen hasýlatýn tamamý zorunlu olarak açýlan hesaba yatýrýlýyor. Bankalar da bu hesaplara yatan paralarýn tamamý üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yaparak bu kesintiyi vergi dairesine iletiyor.
Bu þartlarýn saðlanmasý halinde, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliþtiricilerinin kazançlarý istisna kapsamýnda kabul ediliyor.
Ýçerik üreticilerinin hasýlatlarý üzerinden ödedikleri vergi, nihai vergi oluyor, ayrýca beyanname vermelerine gerek olmuyor.
Kazançlarý gelir vergisi tarifesinin 4. gelir diliminde yer alan tutarý (2024 yýlý için 3 milyon lira) aþanlarýn beyanname vermesi ve tarifeye göre vergi ödemeleri gerekiyor.
Beyanname verenler, belgeli giderlerini de indirerek safi kazançlarý üzerinden vergiyi hesaplayabiliyor. Bankalar tarafýndan hasýlatlarý üzerinden yapýlan yüzde 15'lik kesintiyi de mahsup edebiliyor.
Bu kapsamda, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliþtiricileri fatura düzenleme veya defter tutma ve limitin aþýlmamasý durumunda beyanname verme gibi yükümlülüklere tabi olmadan, basit yöntemle tevkif suretiyle vergilendirilmiþ oluyor.