Kredi derecelendirme kuruluþu, internet üzerinden "Geliþmekte Olan Piyasalara Bakýþ: Türkiye 2024 Görünümü" baþlýklý bir toplantý düzenledi.
Toplantýda, Türkiye'nin son dönemde ekonomik istikrarýn artýrýlmasý amacýyla atýlan adýmlarýn etkilerini deðerlendiren Gill, "Türkiye ekonomisinin aslýnda yeniden dengelendiðine dair artan kanýtlarý yansýtacak þekilde Türkiye'nin B kredi notunu korurken, kredi notunu olumlu yükselttik." dedi.
Türkiye'nin bu yýlýn üçüncü çeyrek büyüme verisine iliþkin deðerlendirmede bulunan Gill, "Genel olarak, ekonomide özellikle Ortodoks para politikasýnýn yeniden uygulamaya konmasýnýn, ekonominin yeniden dengelenmesi, yurt içi tasarruflarýn artmasý, tüketimin yavaþlamasý ve dolayýsýyla ithalatýn da azalmasý açýsýndan fayda saðlamaya baþladýðý yönünde iþaretler olduðunu düþünüyoruz." Ýfadelerini kullandý.
Türkiye ekonomisin genel görünümünü de deðerlendiren Gill, "Temel senaryomuz Türk ekonomisinin yumuþak iniþten faydalanacaðý yönündedir." diye konuþtu.
Türkiye'nin ilerleyen dönemde kredi notunun yükseltilebilmesi için aranacak koþullara da deðinen Gill, "Ödemeler dengesi sonuçlarýnýn iyileþmesi, yurt içi tasarruflarýn artmasý, Türk lirasýndaki artýþ, Türkiye'nin kullanýlabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.
Toplantýda Türk bankalarýnýn görünümünü deðerlendiren S&P EMEA Finansal Kuruluþlarý Direktör Yardýmcýsý Anais Ozyavuz da Türk bankalarýnýn yeterli sermaye tamponlarýna sahip olduðunu belirterek, þunlarý söyledi:
"Tabii ki para biriminin daha fazla deðer kaybetmesi nedeniyle bankalarda bir miktar sermaye kaybý bekliyoruz. Ama bunun yönetilebilir (koþullar) olacaðýný düþünüyorum. Ayrýca bankalarýn çoðunun son iki yýldýr ihtiyaç halinde kullanabilecekleri ücretsiz provizyon ayýrmasý da rahatlatýcý bir unsur."