S&P, Türkiye ekonomisine iliþkin deðerlendirmesini açýkladý.
Kredi derecelendirme kuruluþundan yapýlan açýklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiði ve kredi notu görünümünün "duraðan" olduðu bildirildi. Ülkenin "B" olan kýsa vadeli kredi notunun da teyit edildiði kaydedildi.
Açýklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB) sýký para politikasý duruþunun, Türk yetkililerinin lirayý istikrara kavuþturmasýna, enflasyonu düþürmesine, rezervleri yeniden inþa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arýndýrmasýna olanak saðladýðý aktarýldý.
Türkiye'nin dünyanýn geri kalanýyla arasýndaki tasarruf açýðýnýn daraldýðý belirtilen açýklamada, bu durumun cari açýðýn Gayrisafi Yurtiçi Hasýla'ya (GSYH) oranýnda 2022'den bu yana kaydedilen yaklaþýk 4 puanlýk düþüþte görüldüðü ifade edildi.
Açýklamada, görünümün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düþürme, çalýþanlarýn ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialý planlarýna yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansýtacak þekilde duraðan olduðu kaydedildi.
TÜRK LÝRASINA GÜVENS&P'nin açýklamasýnda, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasýna ve daha geniþ anlamda yerel sermaye piyasalarýna olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceði belirtildi.
Açýklamada, ücret belirlemede artýþ oranýnýn, hükümetin 2025 yýl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaþýk yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranýna endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programý için bir risk olduðuna iþaret edildi.
Ücret anlaþmasýnýn bu iki uç nokta arasýnda belirleneceðinin varsayýldýðý aktarýlan açýklamada, ancak yüzde 30'dan yüksek herhangi bir artýþ oranýnýn enflasyonla mücadele sürecini uzatacaðý kaydedildi.
Açýklamada, ülkede 2028'e kadar planlý herhangi bir seçim olmamasý nedeniyle, kademeli mali ve gelir politikasý sýkýlaþtýrmasý yoluyla talebi ve enflasyonu baskýlamak için alan olabileceði belirtildi.
Özel tüketimin yavaþlamasýnýn, Türkiye ekonomisini soðutmada merkezi bir rol oynayacaðýna iþaret edilen açýklamada, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacaðýnýn öngörüldüðü bildirildi.
S&P, son olarak mayýs ayýnda Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuþtu.