Dünyanın ikinci büyüğü Türk müteahhitleri, iş yaptığı her ülkede başarı öykülerine imza atmaya devam ediyor.
Bunlardan biri de çarşamba günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın da aralarında bulunduğu Türk heyeti ve Polonyalı hükümet temsilcileriyle birlikte katıldığımız Varşova metrosu. Gülermak AŞ’nin yaptığı Varşova Metrosu’nun hikayesi II. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Polonya’ya gelen dönemin Sovyet Devlet Başkanı Joseph Stalin, Polonyalılar’a bir teklifte bulunur:
“Güzel kentiniz Varşova’ya bir kültür merkezi mi istersiniz, bir metro hattı mı?”
Varşovalılar metro hattı ister. Fakat bu istek, Stalin tarafından uygun görülmez. Ve kentin göbeğine, bugün de adı Stalin anıtı olarak anılan devasa bir kültür merkezi diktirir...
İki ülke için prestij projesi
İşte Varşovalılar’ın 70 yıl önce Stalin’den istedikleri ‘metro’nun ikinci hattı, anahtar teslimi raylı sistemler konusunda uzman, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir metrolarını da yapan Gülermak AŞ tarafından hayata geçirildi. Metronun Polonyalılar için anlamı Stalin’e kadar dayanıyor. Türkiye açısından önemi ise geçmişte bazı kötü sonuçlarla biten Türk işadamlarının ülkedeki imajını tazeliyor. Öyle ki Türkler için prestij olan metro, aynı zamanda Polonya hükümeti için de prestijli bir proje. Bunun için ülkenin en iyi mimarları, ressamlarıyla çalışılmış. Sözkonusu metro hattının test sürüşü öncesinde konuşan Zeybekci, Türkiye’nin ilk defa 1972’de Libya’da iş alarak yurt dışında müteahhitliğe başladığını hatırlattı. Gülermak AŞ’nin İtalyan ve Polonyalı ortaklarıyla konsorsiyum liderliğini üstlendiği Varşova Metrosu II. Etabı’nın önemli bir proje olduğunu da söyleyen Zeybekci, yaklaşık 7 kilometrelik metro hattının iki ülkenin ticaret hacminde artış hedeflerine de katkıda bulunduğunu kaydetti.
Maliyet 1 milyar Euro
Türkiye-Polonya İş Konseyi ve Gülermak AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz de, tamamı yer altında bulunan metro hattının bedelinin yaklaşık 1 milyar Euro olduğunu söyledi. Söz konusu projede taşeronlar dahil 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Güleryüz, yeni istasyonun 7 km olduğunu belirtti. Gülermak AŞ Varşova Metro Proje Müdürü Mustafa Tuncer ise şehir, nehir tarafından ikiye bölündüğü için metronun 600 metrelik kısmını tünelle nehrin altından geçirdiklerini söyledi. Tuncer, Varşova Metrosu’nun ikinci hattı için 2009 yılı ekim ayında sözleşmeyi imzaladıklarını anımsatarak, 2014 Eylül’de projeyi Varşova Toplu Taşıma Kurumu’na teslim ettikleri bilgisini verdi. Yakında Varşova Metrosu’nun II. Etabı’nın devamı için de ihaleye çıkılacağını ve bununla da ilgilendiklerini anlatan Tuncer “Ülkedeki 5 otoyol ihalesinden yeterlilik aldık. Polonya’yı merkeze alıp Kuzey Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Bu nedenle Danimarka’da Kopenhag Metrosu’na, Norveç’teki en büyük hızlı tren tüneli için teklif verdik. Finlandiya’da da bir tramvay projesi için çalışıyoruz. Toplamda 2 milyar Euro’luk işle ilgileniyoruz” dedi.
Metro hattının test sürüşünün ardından Bakan Zeybekci ve DEİK heyeti, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski’nin de katıldığı Türkiye-Polonya İş Konseyi’nin yemeğinde bir araya geldiler. Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, bundan sonra 3 ayda bir Türk ve Polonyalı işadamlarını bir araya getireceklerini aktardı. Dünyanın ekonomik ekseninin eskiden Avrupa ile Amerika’nın ortasında olduğunu hatırlatan Zeybekci, bu eksenin Avrupa’ya doğru geldiğini, şimdi de Avrupa’nın doğusuna doğru kaydığını, böyle bir ortamda iki ülkenin çevresindeki fırsatları birlikte değerlendirebileceğini ifade etti. Türkiye’nin gelecek 10 yılda enerji için 140 milyar dolar, ulaştırma için 140-150 milyar dolar, haberleşme-iletişim için ise 40-50 milyar dolar yatırım yapması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, bu yatırımları başta Rusya ve Türki Cumhuriyetleri olmak üzere diğer bir çok ülkenin de yapması gerektiğinin altını çizdi.
Polonya Borsası’na davet
Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski da “Polonya’nın Türk ortağına karşı sorumlulukları var” sözleriyle AB sürecinde Türkiye’ye verdikleri desteğin altını çizdi. Polonya’nın GSMH’sında düşüş yaşanmayan AB dışı tek dost ülkesinin Türkiye olduğunu belirten Piechociski, Türk firmaların Polonya Borsası’ndan da destek alacağına inandığını kaydetti. Piechocinski, Polonya’nın 2028’e kadar Avrupa’daki en büyük inşaat alanı olacağı bilgisini verdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Polonya’nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu söyledi. Vardan, ülkenin istikrarlı bir ekonomisi olduğunu, büyüme rakamlarının gelecek yıllarda AB’nin ortalamasının 4 kat üzerine çıkacağını düşündüklerini kaydetti.