Steinmeier'in Türkiye ziyaretinin Alman firmalarýn yatýrým kararlarýna olumlu yansýmasý bekleniyor
ABONE OL

Almanya Cumhurbaþkaný Steinmeier, 22-24 Nisan'da Türkiye'ye gerçekleþtirdiði ziyareti kapsamýnda, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yaný sýra Türkiye'de iþ yapan Alman þirketlerinin temsilcileriyle de görüþmüþtü.

AHK Türkiye Baþkaný Ersoy, bu görüþmelere iliþkin AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, bu ziyaretin iki ülke arasýnda kültürel ve ekonomik iliþkilerin pekiþtirilmesi için güzel bir fýrsat olduðunu söyledi.

Ziyaretin Ýstanbul ayaðýnda ekonomik ve ticari iliþkileri istiþare etmek amacýyla Almanya Cumhurbaþkaný Steinmeier ve Maliye Bakaný Christian Lindner ile bir araya geldiklerini aktaran Ersoy, bu görüþmede Türkiye'de yatýrýmý bulunan özel sektör temsilcilerinin de yer aldýðýna iþaret etti.

Ersoy, burada Almanya ve Türkiye arasýndaki ekonomik iliþkilerin geliþtirilmesine yönelik alýnacak önlemlerin deðerlendirildiðini bildirerek, "Vize hususunda Türk vatandaþlarýnýn yaþadýðý sýkýntýlar, mesleki eðitim, Gümrük Birliði'nin modernizasyonu ve sýnýrda karbon vergisi düzenlemesi gibi Avrupa Birliði ile ticaretimizi etkileyen konular da ele alýndý." dedi.

- "TEKNOLOJÝ ODAKLI SEKTÖRLERDEKÝ ORTAKLIKLARIN DESTEKLENMESÝ ÖNEMLÝ"

AHK Türkiye'nin, 30 yýldýr iki ülkenin ekonomik ve ticari iliþkilerinde köprü vazifesi gördüðünü aktaran Ersoy, "Özellikle teknoloji ve yenilik odaklý sektörlerdeki ortaklýklar ve sanayinin yeþil dönüþümünün desteklenmesi çok önemli. Ülkelerimiz arasýnda karþýlýklý teknoloji transferi ve bilgi paylaþýmý, ekonomilerimizin el ele büyüyerek gerçek potansiyelinin ortaya çýkarýlmasýný ve uluslararasý arenada daha rekabetçi olmamýzý saðlayacak. Sayýn Cumhurbaþkaný Steinmeier'in da ifade ettiði gibi, iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz ve birbirimize ihtiyacýmýz var." diye konuþtu.

Ersoy, son dönemde Almanya ve Türkiye arasýndaki ticaret hacminin önemli bir ivmelenme gösterdiðine ve Türkiye'de 8 bin 125 Alman sermayeli firmanýn faaliyette bulunduðuna dikkati çekti.

Kovid-19 salgýný sonrasýnda ortaya çýkan "nearshoring" (tedarik ve yatýrýmýn yakýn coðrafyadan yapýlmasý) kavramýyla Türkiye'nin Almanya için her zamankinden daha cazip olduðunun altýný çizen Ersoy, "Türkiye'de genç ve iyi eðitimli bir nüfus var. Bu nüfus, stratejik olarak iyi bir konumda ve Alman sermayeli üyelerimiz arasýnda gerçekleþtirdiðimiz anketlerde görüyoruz ki yatýrým yapan firmalar Türkiye'de olmaktan memnun, istikrarlý bir ekonomik düzen ve politik iletiþim sürdürüldüðü sürece yatýrýmlarýn gelmeye devam edeceðine inanýyoruz. Bu bakýmdan Cumhurbaþkaný Steinmeier'in ziyareti ayrý bir önem taþýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE'NÝN POTANSÝYELÝNÝN DOÐRU ANLATILMASI GEREKÝYOR"

Ersoy, geçen yýl Almanya'dan Türkiye'ye 687 milyon dolar yatýrým yapýldýðýný, bu miktarýn artýrýlmasý için Alman firmalarýna Türkiye'nin potansiyelinin doðru anlatýlmasý gerektiðini belirtti.

Daha önce Türkiye ile ticari iliþkisi olan firmalarýn yatýrým kararý almasýnýn ve mevcut yatýrýmcýlarýn yatýrým miktarlarýný artýrmasýnýn daha kolay olduðuna iþaret eden Ersoy, deðerlendirmesini þöyle sürdürdü:

"Ancak ilk defa Türkiye pazarýna girmeyi planlayan firmalar, bazen Alman basýnýnda yer alan Türkiye imajýndan etkilenebiliyor. Bizim de Oda olarak en çok üzerinde durduðumuz konulardan birisi bu. Türkiye'nin potansiyelinin Almanya'da tanýtýlmasýna büyük önem veriyoruz ve buna yönelik çalýþmalar yürütüyoruz. Bunun yaný sýra sadece Alman yatýrýmcýlar deðil genel olarak yabancý yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye daha çok yatýrým yapmasýnýn saðlanmasý için ülkedeki yapýsal reformlarýn da hýzlandýrýlmasý gerekiyor. Yatýrým kararlarý, her iki ülkeyi de baðlayan birçok parametre barýndýrýyor."

Ersoy, Türkiye'nin özellikle yenilenebilir enerji konusunda büyük potansiyel barýndýrdýðýný belirterek, "Almanya'nýn Türkiye'ye yönelik doðrudan yatýrýmlarý, ikili ticari iliþkilerin derinliðini ve önemini vurguluyor. Bu yatýrýmlar, her iki ülke arasýndaki ekonomik iþbirliðini güçlendiriyor ve gelecekteki iþbirliði potansiyelini artýrýyor. Bu ziyaretin Alman firmalarýnýn yatýrým kararlarýný olumlu yönde etkileyeceðini umuyorum." dedi.

- "ORTAK PROJELERÝN TEÞVÝK EDÝLMESÝ SAÐLANABÝLÝR"

Ýki ülke arasýndaki ticaret ve yatýrým potansiyelinin artýrýlmasý için çeþitli önlem ve teþviklerin hayata geçirilmesi gerektiðini söyleyen Ersoy, þunlarý kaydetti:

"Yatýrým teþviklerinin ve desteklerinin artýrýlmasý, hukuki çerçevenin güçlendirilmesi, bürokratik engellerin azaltýlmasý, ayrýca sektörel iþbirliði ve ortak projelerin teþvik edilmesi ile iki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilerin daha da derinleþmesi saðlanabilir. Bu tür ziyaretlerin ve görüþmelerin uzun vadeli sonuçlarý için zamanýn ve sürecin önemini unutmamak gerekiyor. AHK Türkiye olarak iþ dünyasý aktörleri arasýnda iletiþimi ve iþbirliðini teþvik ederek, iki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilerin daha da derinleþmesini ve geniþlemesini hedefliyoruz."